Eroii, în paragină! Monumente aflate în stare jalnică, la Curtișoara!

1589

Primarii, adică mai marii comunelor sau edilii, cum li se spune la oraș, se primenesc, de fiecare dată când trebuie să cinstească eroii neamului, pe cei din localitățile pe care le conduc și s-au jertfit pentru țară și, cu falsă pioșenie pun câte o coroană la monumentele ridicate spre aducere aminte. Grav este că astfel de parade au loc doar la monumentele renovate, în timp ce, cele mai multe se află în paragină, gata să pice. La Curtișoara, chiar în centrul localității, la nici 300 de metri de Muzeul Satului, două monumente ale eroilor din cele două Războaie Mondiale se află într-o stare jalnică.

,,Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii, e ca un copil care nu își cunoaște părinții”, spunea Nicolae Iorga.
,,Fântâna eroilor” din Curtișoara, unde sunt trecute pe o placă din marmură numele localnicilor care au murit în cele două Războaie Mondiale, e dovada clară că respectul față de eroi nu există. Pereți cojiți de vreme și mâzgăliți de niște ,,artiști” rurali în graffiti, țigle sparte, și niște scaieți uscați, e tabloul indiferenței pe care o arată autoritățile locale de la Bumbești Jiu față de cei care au căzut pe câmpul de luptă. În aceeași răscruce se află un alt monument al eroilor, din granit, din care au căzut bucăți consistente, aflat într-o paragină contagioasă.
Oamenii locului sunt de-a dreptul contrariați. ,,Două monumente ale eroilor lăsate de izbeliște. Fântâna lui Șendroiu, cu o placă pe care sunt gravate numele celor decedați în război, care este gata să cadă și peste drum, un monument de granit la care au început să-i cadă pietrele. Păcat, mare păcat! Primarul trece zilnic pe aici, iar viceprimarul, chiar dacă a făcut școala aici, în sat, sigur nu știe însemnătatea celor două monumente”, spun localnicii mâhniți.
E adevărat că, primarul Constantin Bobaru ,,cinstește” cu pioșenie eroii, la parade, doar în centrul orașului Bumbești-Jiu, acolo unde monumentul nu stă să cadă, iar pozele pentru presă, via Facebook, surprind doar partea frumoasă a lucrurilor.
Paragina de la Curtișoara e în drumul primarului spre casă, dar a trecut neobservată, oricum nu încape pe rețelele de socializare și ziariștii nici nu ajung până acolo.
Viceprimarul George Daniel Boar, tânăr social-democrat, chiar dacă a făcut școala în zonă și nu știe însemnătatea celor două monumente, are timp să învețe, doar abia a fost ales în funcție, pe 3 martie anul trecut, consilierii locali făcându-și pomană cu el, pentru că era șomer. Potrivit Agendei Culturale a orașului Bumbești Jiu, pentru anul 2023, aprobată de consilierii locali, pe 2 iunie, de ,,Ziua Eroilor”, va avea loc, evident, un ,,Ceremonial cu depunere de coroane” și Sesiune de comunicare, salon de fotografie și film documentar.
Cu siguranță că aleșii locali s-au gândit să includă în programul manifestărilor și monumentele eroilor, aflate în paragină, de la Curtișoara. Sau nu?
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here