Erasmus+ KA 101, o lume mai bună pentru copiii noștri 2016-1-RO 01-KA 101-023665

518

Liceul Tehnologic Baia de Fier este beneficiar al proiectului Erasmus KA101 –mobilități școlare, intitulat ”O lume mai bună pentru copiii noștri”, proiect care se desfășoară în perioada 01.09.2016 – 31.08.2017. Scopul acestui proiect este formarea profesională a cadrelor didactice în concordanță cu noile norme europene și dezvoltarea competențelor cheie ale acestora pentru realizarea și adaptarea unui curriculum centrat pe nevoile, interesele și aspirațiile elevilor.
Patru cadre didactice de la Liceul Tehnologic Baia de Fier: Cetină Ileana, Pescaru Raluca, Gogata Anca, Popa Elena au participat în perioada 27.03-31.03.2017, în Roma, Italia la cursurile de formare profesională din cadrul programului Erasmus+ “A învăța să înveți”. Alături de profesorii din România au fost prezenți și profesori din Grecia, Spania, Letonia. Cursul intitulat “NON-FORMAL EDUCATION AT SCHOOL. METHODS AND TOOLS TO EMPOWER STUDENTS LEARNING” reprezintă o nouă abordare legată de metodele și instrumentele folosite de profesori în cadrul sistemului educațional. Acestea trebuie în permanență adaptate și utilizate în strânsă legătură cu zilele noastre și cu tehnologia, ce avansează pe zi ce trece. Pentru o îmbunătățire a învățării și pentru o mai bună motivare a elevilor, profesorii trebuie să găsească calea cea mai potrivită pentru a putea comunica cu elevii cât mai eficient. În urma cursului, cadrele didactice participante la mobilitatea de formare alături de directorul Liceului Tehnologic Baia de Fier, prof. Cetină Ileana, au descoperit noi mijloace de abordare a elevilor în scopul motivării învățării și al unei mai bune comunicări profesor-elev.
Educația non-formală este cea mai nouă abordare a învățării prin activități plăcute și motivante. Avantajele sale multiple înglobează bifarea tuturor deprinderilor specifice sistemului tradițional de învățământ, cu un aport suplimentar de abilități câștigate în condițiile unei libertăți de exprimare maxime. De aceea sperăm ca toate cunoștințele și informațiile dobândite pe parcursul acestui curs să fie de un real folos elevilor noștri și să contribuie la formarea lor ca viitori adulți și cetățeni responsabili.
În perioada 24-28 aprilie 2017, alte patru cadre didactice: Turbăceanu Dana Simona, Radescu Maria, Ionascu Ana Mirabela și Panduru Ovidiu Dumitru au participat la cursul de formare – Interactive ICT-based and web tools for an effective blended, flipped and cooperative learning, în Utrecht- Olanda. Cursul a fost organizat de către Compania italiană Enjoy Italy di Alessandro Gariano.
Obiectivele urmărite la cursul de formare au fost:
-utilizarea soluțiilor/ideilor practice pentru a încorpora tehnologia în lecțiile actuale;
-asigurarea unor instrumente inovative și resurse pentru a promova interesul elevilor în ceea ce privește învățarea;
-realizarea unui schimb de experiență atât în procese de învățare cooperative și de colaborare, cât și în creativitate și inovație;
-împărtățirea metodelor de bună practică în procesul de predare-învățare, utilizând TIC, permițându-le profesorilor să devină încrezători și suficient de competenți pentru a crea o experiență interactivă și de colaborare la clasa pentru elevii lor;
-încurajarea elevilor să preia conducerea propriei învățări utilizând diverse instrumente TIC și să-și dezvolte capacitatea de autoînvățare.
Metodele oferite de coordonatorul cursului au fost inovative, interactive. Fiecare cursant a obținut certificat de participare, certificat Mobility Europass.
La finalul cursului am dobândit abilități, cunoștințe și competențe pe care le vom folosi la clasă în procesul de predare-învățare-evaluare:
-utilizarea instrumentelor TIC: Vuvox, Checkthis, Thinglink, Video converter, PDF online, YouTube mp3, Wordle, Star Planet, Edmondo;
-folosirea rețelelor de socializare (Facebook, Twitter) și instrumentele web (Youtube, Flickr);
-realizarea de pagini web, blog;
-utilizarea platformelor eLearning Emodo și eTwining;
-folosirea tehnicii de lucru Webquest;
-accesarea cursurilor online pentru elevi MOOC.
Impactul celor două cursuri de formare se va face simțit în următoarea perioadă, atât printre cadrele didactice din școala noastră, cât și în rândul elevilor, prin intermediul noilor metode și procedee dobândite pe parcursul perioadei de formare.
Coordonator proiect,Turbăceanu Dana Simona

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here