Epilepsia şi bolile de inimă, incompatibile cu şofatul

542

Persoanele, care au tulburări grave de ritm cardiac sau epilepticii care fac crize dese, nu vor primi niciodată acceptul medicilor pentru a obţine un permis de conducere. Cel puţin acestea sunt reglementările legale în vigoare, iar medicii nu trebuie să le încalce. Bolile de inimă grave, diabetul zaharat sau tulburările neurologice care afectează sistemul nervos central sau periferic sunt câteva dintre afecţiunile care ar trebui, teoretic, să îi ţină pe bolnavi departe de volan.

Lista bolilor care sunt interzise viitorilor şoferi, dar şi celor care îşi reînnoiesc permisul, a apărut în 2010, într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii. Astfel, deşi nu este o noutate, această listă încă nu este cunoscută de toată lumea, motiv pentru care ajung la medic şi persoane care nu pot obţine permisul auto. Prin urmare, dacă aspiranţii la şoferie sunt suspectaţi, la întocmirea dosarului, sau în timpul probelor de examen, că suferă de una dintre afecţiunile interzise, atunci ei sunt obligaţi să se ducă la un nou consult medical. “De exemplu, dacă în timpul examenului fac o criză de epilepsie sau îşi fac o injecţie cu insulină sau par că au consumat droguri sau alcool, atunci supraveghetorul poate să-i trimită din nou la medic”, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, potrivit ordinului Ministerul Sănătăţii, discromatopsia (n.r. – boala celor care confundă culorile) nu se mai află pe lista afecţiunilor oculare pentru care nu se poate obţine permis de conducere, însă reglementările limitează la opt numărul maxim al dioptriilor pe care le pot avea conducătorii auto şi fixează la 0,5 acuitatea vizuală cu lentile de corecţie. Pierderea unui ochi echivalează cu interdicţia de a mai conduce timp de şase luni şi în cazul şoferilor amatori, nu doar în cel al profesioniştilor. Apoi se cere avizul oftalmologilor.Totodată, pentru cei care doresc să conducă, dar au handicap fizic, legislaţia prevede necesitatea obţinerii avizului unei unităţi medicale autorizate. Ei vor fi supuşi unui test practic, iar avizul medical trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară vehiculului şi dacă şoferul trebuie să poarte dispozitiv ortopedic.

Boli incompatibile cu şofatul
Tulburările grave de ritm cardiac sunt şi ele o interdicţie pentru cei care vor permis de conducere. Persoanele care poartă stimulator cardiac vor putea conduce numai cu avizul medicului şi cu condiţia efectuării unor controale medicale regulate. Cei care suferă de tensiune arterială anormală au nevoie de examinări medicale suplimentare. La fel şi oamenii care au angină pectorală sau au suferit un infarct miocardic.
În cazul diabetului zaharat pentru care se urmează tratament medicamentos, intervalul dintre examinările medicale nu trebuie să depăşească cinci ani. De asemenea, solicitanţii care suferă de episoade repetate de scădere a glicemiei (două crize în decursul unui an) şi care nu sunt conştienţi de implicaţiile acestei afecţiuni nu li se vor acorda permise auto. Bolnavii de diabet care au nevoie de insulină sau de antidiabetice orale vor putea obţine permise de conducere numai dacă, în ultimul an, nu au avut nicio criză şi doar dacă nu au şi alte complicaţii care să le afecteze capacitatea de a şofa. Orice criză de scădere a glicemiei va trebui raportată, chiar dacă nu are legătură cu condusul, iar capacitatea de a şofa va fi reevaluată. Epilepsia este menţionată printre riscurile majore pentru siguranţa traficului. Persoanele care au avut o criză iniţială sau izolată sau şi-au pierdut cunoştinţa trebuie sfătuite să nu conducă autovehicule. Pentru aceşti solicitanţi, este necesară întocmirea unui raport medical de specialitate. În cazul tulburărilor mintale grave, congenitale sau dobândite, al retardului sever sau al problemelor comportamentale grave datorate vârstei, nu se vor elibera permise auto. Sunt exceptate, însă, situaţiile în care solicitanţii au un aviz medical autorizat şi dacă urmează controale medicale periodice. Persoanelor dependente de alcool nu li se vor elibera şi nici reînnoi carnetele de conducere, iar cei care au fost dependenţi trebuie să dovedească perioada de abstinenţă şi să obţină un aviz medical autorizat. În cazul drogurilor şi al medicamentelor, nu se vor elibera permise persoanelor care sunt dependente de substanţe psihotrope. La fel, în cazul celor cu insuficienţă renală gravă ireversibilă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here