EPIDEMIA DE PARTIDE POPULARE – Plouă cu partide populare, gen „Albă ca Zăpada”, cam nepopulare!

365

foto predo 2Moda partidelor sau partiduleţelor populare, pretinse de dreapta la nivel european, a cam prins. Prin alte locuri. La noi, doar în perioada interbelică a creat un Partid Popular, ditamai Mareşalul Averescu, un personaj oricum mai de anvergură, care a şi intrat în Parlament, ajungând chiar prim ministru pentru câteva luni.

Comparaţia cu încercarea lui Dan Diaconescu, temporar respinsă de tribunal, nu prea rezistă. Aşa că nu ne hazardăm şi nu-i dăm importanţă.

De la socialişti la populari şi pasul înapoi al portocaliilor

Însuşi PDL-ul aparţinea, la începuturi, ramurii socialiştilor europeni, fiind făcut nu născut, peste noapte partid popular. Şi este, formal, membru al partidelor populare europene, aşa cum trece şi UDMR-ul, deşi nu-i partid, ci doar o uniune, acceptată aşa spre nenorocul românilor. Fiind la fel de nepopulari ca şi portocaliii ce se folosesc de ei, ca să se agaţe de putere. Vorba fostului premier, Adrian Năstase, actualul partid popular(de la putere!) se zbenguie şi poporul plăteşte nota de plată. În ritmul acesta, va trebui să punem mână de la mână şi să punem flota comercială la loc.

„Flota” şi cooperaţia, în Triunghiul Bermudelor?

La Peştişani, comună gorjeană fără noroc la primari, a păţit ceva similar. Un primar ce-a prins vreo două mandate, Dumitru Tabacu pre numele lui, spre a-i face pe plac şefului său pe linie de partid şi şef mare peste judeţ, Nicolae Mischie, a cedat clădirea cooperaţiei de consum viitorului oraş Tismana, cu mobilier cu tot, care nu se ştie unde-a ajuns. Date ca favoare, probabil, pentru o nouă nominalizare. A fost nevoie, cum spuneam, de două mandate, ca să se lămurească lumea de greşelile comise la alegeri. Devenind ex-primar, următorii şi-au dat seama că, totuşi, clădirea le aparţinuse celor din Peştişani şi au plătit vreo două miliarde de lei vechi – din bugetul local, desigur – ca s-o recupereze de la orăşenii de tismăneni. Fusese construită cu bani şi sudoare de către cooperatorii peştişeneni din perioada interbelică. State sănătoase la cap, precum Suedia ori Germania menţin şi acum forme cooperatiste, iar în Gorj şi în România, partidele foste la putere le-au desfiinţat. Abia în ultimii ani, în fosta clădire a cooperaţiei(desfiinţate!) fiinţează o Bibliotecă minunată, la parter, iar la etaj serviciile de gospodărire comunală conduse de tânărul şi competentul ing. Alin Fuiorea.

Sebastian Lăzăroiu, în spatele „Albei ca Zăpada”?

Revenind de la măsurile nepopulare ale unor partide ce s-au pretins şi se pretind populare, să observăm că, mai nou, precum ciupercile după ploaie, apare o epidemie de partide populare. Anunţată de, pe atunci, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, apariţia unui partid curat, în genul „Albă ca Zăpada”, fusese o veste, o previziune. De care s-a ocupat, spre a ieşi la lumina zilei, imaculata Ioana Băsescu, aceea care-a înregistrat la OSIM „Mişcarea Populară”. Nu cumva, prea alintatul Sebi Lăzăroiu fusese lăsat la vatră de la Palatul Cotroceni tocmai pentru a cloci unul-două partiduleţe de rezervă pentru Traian Băsescu, atunci când nu va mai fi preşedinte?

„Preacuratul” Ioan Nastea, boicotează propunerea lui Blaga

Mintenaş, la doar câteva zile, un alt apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, deloc preacuratul, ba chiar dubiosul, Ioan Nastea s-a deplasat la acelaşi OSIM. Unde, ce credeţi c-a făcut? A înregistrat şi el, nu o invenţie că nu-i în stare de aşa ceva, ci Partidul Democrat Popular. Aşa numai de-al naibii, ori sfătuit de stăpânul lui din Dealul Cotrocenilor, ca să i-o ia înainte lui Vasile Blaga. Care avea în programul său de candidat la preşedinţia PDL, ca una din propuneri, transformarea denumirii Partidului Democrat Liberal în partidul Democrat Popular, acţiune ce ar urma să fie pusă în practică la convenţia portocalie din 14 mai.

Octav Cozmâncă revine în forţă!

Cel mai interesant şi, posibil, cel mai viabil proiect îi aparţine fostului social-democrat Octav Cozmâncă. Omul ce s-a retras din politică de bună voie şi fără scandal. Imediat după decesul soţiei sale. Noua construcţie politică ce se va lansa cam într-o lună de zile, după declaraţia acestuia, şi se va numi Partidul Dreptăţii Sociale. Octav Cozmâncă n-a oferit prea multe detalii, susţinând că asupra programului politic al noului partid de stânga se mai lucrează. Suntem asiguraţi, ca promisiune, că din acest partid de stânga vor face parte nume grele ale politicii din România. Iar afirmaţia poate fi credibilă, întrucât prin vara anului 2009, în preajma campaniei electorale prezidenţiale se mai vorbise despre apariţia unui astfel de partid ce se anunţa susţinător al candidaturii lui Sorin Oprescu, primarul general al capitalei.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here