Energie mai ieftină pe piața concurențială. Trebuie încheiate noi contracte!

1454

Piața de energie electrică va fi complet liberă începând cu 1 ianuarie, iar consumatorii care rămân cu vechile contracte vor plăti facturi mai mari cu valori cuprinse între 13% şi 26%.
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a explicat că fiecare client casnic are dreptul să își aleagă din piața concurențială furnizorul care oferă prețul cel mai bun. Dacă nu o face însă, el va fi trecut automat într-o piață a serviciului universal, pentru a nu rămâne nealimentat la energie electrică.
„Ce trebuie să știe românii – începând cu 1 ianuarie, piața de energie electrică este complet liberă. Asta înseamnă că fiecare client casnic – și vorbim de clienții casnici – are dreptul și poate să își aleagă un furnizor din piața concurențială, un furnizor care oferă prețul cel mai bun. Dacă nu face acest lucru, automat vor fi trecuți într-o piață a serviciului universal, tocmai pentru a nu rămâne nealimentați la energie electrică, însă piața aceasta a serviciului universal ei trebuie să știe că este o piață mai scumpă – că este mai scumpă cu 20%, cu 15%, cu 25%, asta este în funcție de furnizorul unde sunt în momentul de față. Faptul că prețul pieței serviciului universal diferă de la furnizor, la furnizor, pentru mine îmi dă de gândit că acolo lucrurile nu sunt în regulă și am și solicitat astăzi (n.red. marți) Consiliului Concurenței o investigație în acest sens”, a declarat Virgil Popescu.
Românii pot să treacă la piața concurențială sau chiar și să își schimbe furnizorul concurențial cu un altul de pe piață, atât începând de luna aceasta, cât și în cursul anului 2021.
CEZ furnizează acum energie în regim reglementat, ca furnizor de ultimă instanță, în: Teleorman, Argeș, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți. Componenta de energie din prețul de serviciu universal, aplicabilă de la 1 ianuarie, este de 0,342 lei/kWh pentru această zonă. Deci, la o factură de 150 kWh ați plăti 51,3 lei.
Cea mai bună ofertă concurențială la CEZ este CEZ Verde Online, unde este o componentă de energie de 0,261 lei/KWh plus un abonament de 32 de bani pe zi. Așadar, la o factură lunară de 150 kWh plătiți în total 48,75 lei.
I.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here