Energia moare, dar nu se predă! Respect!

290

Există și înfrângeri după care nu ești trist. Au demonstrat-o baschetbaliștii rămași la Energia, deși au terminat meciul cu Phoenix Galați cu lacrimi în ochi, dar în aplauzele fanilor, și ei triați de actuala situație a echipei.

Părăsiți de căpitan, dar și de antrenor după meciul din Ucraina, Porter Troupe trecând în tabăra Stelei în vreme ce Hristu Șapera și-a reziliat contractul, Energia a început meciul cu Phoenix Galați cu doar șase jucători pregătiți să se bată de la egal la egal cu adversarii din Liga Națională. Evoluând cu inima și oarecum detașați de problemele financiare prin care echipa trece, jucătorii Energiei au arătat cum trebuia această echipă să joace toate partidele de campionat de până acum, în multe dintre acestea atitudinea fiind cu totul alta.
Diamantakos și Alionescu nu au avut de unde să aleagă și nici ce schimbări să facă. Andrei, Aktaș, Horne, Danys și Șanta a fost cinciul cu care Energia a fost nevoită să lupte aproape de la cap la coadă în meciul cu Phoenix Galați, singura rezervă utilizată, exceptându-l pe Sanda, care a intrat câteva secunde pe final, fiind Mihuți, trimis pe teren circa 10 minute pentru a le oferi titularilor, prin rotație, câte 2-3 minute de respiro.

În salturi
Problemele echipei gorjene nu s-au văzut deloc pe teren în primul sfert, unul în care Energia și-a luat pe sus adversarul, a aruncat bine și s-a apărat cu exactitate. Trupa gorjeană a început în forță și a condus pe parcursul primului sfert cu 21-7, însă ultimele puncte ale sfertului de debut au fost ale oaspeților, care au redus din acest handicap, la capătul primelor 10 minute scorul fiind 21-12, cu un plus de nouă puncte pentru gorjeni. Situația s-a schimbat radical în sfertul secund, unul controlat de gălățeni. Trupa lui Florin Nini a redus constant din diferența pe care gazdele o luaseră și la pauza mare un singur punct despărțeau cele două echipe, Energia conducând cu 41-40.
După o binemeritată pauză ce le-a oferit nu atât sfaturi din partea staff-ului, ci mai ales timp de odihnă, jucătorii Energiei au reluat asaltul și cu un coș al lui Șanta și două reușite de trei puncte semnate de Danys și Horne, diferența a crescut din nou, tabela arătând 49-40 pentru gorjeni. Aproape de jumătatea sfertului trei, Energia avea un avantaj de 11 puncte, 54-53, după un three-point-play al lui Horne, și cei 200 de suporteri adevărați ai gorjenilor ce au fost lângă echipă și la greu sperau la un succes. Gălățenii au profitat însă de rotația scurtă a gazdelor, au făcut schimbări de câte ori au simțit nevoia și au ridicat tempoul partidei pentru a nu le permite jucătorilor Energiei să-și tragă sufletul, iar acest lucru a început să se simtă pe teren. Phoenix Galați a marcat mai lejer puncte și s-a apropiat la o singură posesie de gazde la finalul sfertului trei, scor 65-62. Nu a durat mult și elevii lui Nini au preluat comanda și pe tabelă, era minutul 31 când tabela indica 65-66 și gazdele au reușit să mai fie egali cu adversarii doar o singură dată, în minutul 32, la 69-69. Phoenix Galați s-a distanțat apoi destul de ușor, oboseala aducând cu ea crampe și lacrimi pentru jucătorii Energiei, care s-au văzut la 12 puncte în spatele oaspeților, scor 77-89 cu un minut înainte de final, dar, spre onoarea lor, au luptat până în ultima secundă, pentru orice punct, la final diferența fiind redusă la doar opt puncte.

Felicitați de ambii antrenori
Jucătorii Energiei au fost eroii pozitivi ai meciului, chiar dacă partida a avut alt învingător în statistici. Florin Nini și-a început conferința prin a-i felicita pe învinși pentru ardoarea cu care au luptat, deși era foarte greu, aproape imposibil să facă față în condițiile date: “A fost un meci în urma căruia trebuie să felicit băieții de la Energia pentru atitudine și pentru spiritul de care au dat dovadă. Mă bucură victoria, ne trebuia această victorie, dar nu e meciul pentru care ne-am pregătit, nu e modul și atitudinea în care noi trebuia să ne comportăm pe teren. Am respectat un singur lucru, anume menținerea tempo-ului de joc știind că Energia nu are o bancă lungă, trecând prin aceste momente. Una peste alta, pe final, prin dozarea efortului, am putut să controlăm jocul. Îi felicit pe cei de la Energia, sunt convins că nu se termină totul aici. Ei au muncit și au creat o imagine deosebită în special prin atitudine”, a declarat antrenorul oaspeților. “Am avut o bancă foarte scurtă și jucătorii nu puteau rezista 40 de minute. Eu îi felicit și pentru randament și pentru aportul de joc și pentru atitudine. Dacă joci împotriva unei echipe care folosește 10 jucători și noi am avut șase… Noi, pe final, am tot încercat să reducem diferența, am avut și câteva aruncări libere ratate, eu zic că tot pe fondul oboselii și diferența a ajuns la un moment dat de peste zece puncte și era foarte greu să mai revenim”, a declarat și antrenoul echipei gorjene, Iannis Diamantakos, la finalul partidei.
Cel mai bun marcator al partidei a fost conducătorul de joc al oaspeților, Threatt terminând meciul cu 26 de puncte, 18 dintre ele venind din aruncări de trei puncte. De la gazde s-au remarcat Șanta, Danys și Horne, toți trecându-și în cont câte un double-double, americanul fiind la două recuperări chiar de un triple-double după ce a marcat 16 puncte, a dat 11 pase decisive și a recuperat 8 mingi.

Susținere doar verbală
Suporterii Energiei susțin echipa la fel cum o fac și autoritățile locale. Doar cu vorba. Apelul făcut de clubul gorjean, care a deschis un cont pentru a putea primi donații care să o ajute să plătească din cheltuielile de organizare a meciurilor rămase din acest sezon nu au găsit ecou între cei care spun că susțin echipa la bine și la greu. La ora disputării meciului cu Phoenix Galați, în conturile clubului intrase doar 100 de lei, suma provenind de la o singură persoană care a înțeles că este nevoie și de ajutorul său pentru ca echipa să supraviețuiască!
Nici prezența la sală nu a mai fost la fel de ridicată, doar 200 de suporteri fiind alături de echipa lor de suflet, suferința triază, așadar, prietenii și ți-i arată doar pe cei care știu să și plângă, nu doar pe cei care vin să pozeze în (alături de) învingători.

Energia Târgu Jiu – Phoenix Galați 81-89 (21-12, 20-28, 24-22, 16-27)
Sala “Voievod Litovoi”, Târgu Jiu, spectatori: 200
Energia: Andrei (14), Sanda, Șanta (22), Bratoloveanu, Mihuți (6), Bălcescu, Danys (21), Horne (16), Aktaș (2), Berca, Buzuloiu. Antrenori: Iannis Diamantakos și Claudiu Alionescu.
Phoenix: Threatt (26), Petică (10), Pesic (8), Sir (3), Pîrlog, Lemyk (16), Rohde (2), Bojovic (20), Sava, Borșa (4), Bolobita. Antrenor: Florin Nini.
Arbitri: Laszlo Bukuresti, Alexandru Anica, Costin Bogdănescu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here