Energia începe un nou sezon în baschetul european, acum în FIBA Europe Cup – Prishtina, un adversar de temut!

275

După un debut de sezon intern dezamăgitor, Energia speră să poată să își facă fanii fericiți la primul meci din FIBA Europe Cup, acolo unde va juca, în această seară, pe teren propriu, contra kosovarilor de la Sigal Prishtina.

Energia intră în competiția europeană cu prestigiul medaliilor de bronz cucerite în sezonul precedent în EuroChallenge, iar toată suflarea baschetbalistică gorjeană așteaptă noile confruntări sub egida FIBA: „Suntem fericiţi că începem anul acesta sezonul la FIBA Europe Cup, suntem una dintre cele 64 de echipe care participă. Toată lumea ştie cât de deosebite sunt meciurile la o competiţie europeană atât pentru jucători, cât şi pentru antrenori şi club şi pentru spectatori. O participare la o astfel de competiţie oferă şi un plus la imaginea clubului şi a jucătorilor”, a declarat antrenorul echipei gorjene, Antonis Constantinides.
La tragerea la sorți, Energia a fost cap de serie și va întâlni în Grupa K pe Sigal Prishtina, AEK Larnaca și mai vechea cunoștință, BC Astana. Primul joc este programat, în această seară, cu începere de la ora 19.00, în sala Sporturilor din Târgu-Jiu, în compania echipei din Kosovo, BC Sigal Prishtina. Din vechea echipă, doar antrenorii Constantinides și Alionescu și jucătorii Troupe, Mack și Aktaș au mai rămas, așa că orice comparație între ce a fost și ce va fi, este una hazardată: „Abordăm acest meci cu optimismul care provine după reuşita de anul trecut. Sunt de părere că reuşita de anul trecut trebuie evaluată cu foarte mare atenţie, anul acesta este un sezon nou, fiecare meci trebuie să-l abordăm diferit şi nu cu gândul la ce am reuşit anul trecut. Este foarte important să câştigăm meciurile de acasă, dar asta nu înseamnă că în meciurile din deplasare obiectivul nu o să fie victorie. Primul obiectiv este să trecem de grupe şi după aceea vom restabili obiectivul”, a mai declarat antrenorul Antonis Constantinides.

gutoaia 1„Acasă suntem favoriți!”
Pentru Energia, primul obiectiv pe care Antonis Constantinides l-a stabilit este acela de a câștiga toate meciurile de pe teren propriu, ceea ce ar însemna un pas important pentru a-l ataca cu succes pe cel de-al doilea, calificarea în faza următoare a competiției: „Este foarte important să câştigăm toate meciurile de acasă, faptul că primul meci îl jucăm acasă normal că este un avantaj, dar dacă o să câştigăm nu o să fie de ajuns pentru calificare dacă îl pierdem pe al doilea. Un succes contra celor din Prishtina ne-ar ajuta foarte mult şi pe plan psihologic, pe plan emoţional. Obiectivul nostru este obţinerea celor trei victorii acasă”, a explicat tehnicianul cipriot. Acesta spune că pentru el, la orice meci disputat la Târgu-Jiu, indiferent de numele adversarului, nu ar trebui să existe o altă favorită decât Energia: „Jucăm la Târgu-Jiu și noi suntem favoriți! Eu sunt antrenor ce pune foarte mult accent pe meciurile de pe teren propriu, astfel încât și dacă am juca contra Barcelonei acasă, eu aș spune că noi suntem favoriți și trebuie să câștigăm”, a mai spus Constantinides.

Studiați în amănunt
Chiar dacă nu i-au văzut pe viu jucând, cei de la Energia spun că știu totul despre adversara din această seară: „Avem scoutingul detaliat făcut, știm totul despre Prishtina. Prima concluzie trasă este că pe plan individual jucătorii lor sunt mult mai experimentați decât jucătorii noștri pentru că au jucat ani buni în Euro League și Euro Cup”, a declarat Constantinides. Antrenorul gorjenilor spune că echipa kosovară are jucători experimentați și ar compara-o cu Steaua sau cu U BT Cluj: „Dacă ar fi să compar echipa din Prishtina cu echipe de la noi, aș zice că adversarul nostru din primul joc din FIBA Europe Cup se aseamănă cu Steaua sau U BT Cluj. Au 3-4 jucători foarte experimentați, este El-Amin, cu experiența NBA și a meciurilor din Euro League, este Abukar cu mulți ani și meciuri la nivel de cupe europene, este Mohammed Alhaji, care a jucat la Asesoft Ploiești, Marinov, jucător de echipă națională în Bulgaria. Deci au 3-4 jucători cu experiență foarte ridicată. Văd Prishtina la nivelul echipelor care anul trecut au evoluat în Top 16 în EuroChallenge”, a mai spus tehnicianul cipriot.

Fără Diggs
Accidentat la ultimul joc disputat în campionatul intern, Jamar Diggs va fi marea absență din lotul echipei gorjene la primul meci din FIBA Europe Cup. Constantinides este îngrijorat de faptul că va fi nevoit să joace fără omul său numărul unu pe această poziție, cea de conducător de joc: „Trebuie să găsim alte soluții pentru un post foarte important în angrenajul echipei, acela de point guard. Diggs nu va juca contra celor de la Prishtina. El va merge la Târgu Mureș pentru a-și comanda acolo o mască de protecție. Joi, când se va întoarce de acolo, se va antrena alături de noi și va juca contra Sibiului, va fi apt de joc. El s-a antrenat și până acum cu noi, a făcut toate activitățile care nu au conținut contact fizic”, a mai spus Constantinides.

„Este o competiţie nouă pentru toată lumea, abia s-a înfiinţat. E o plăcere pentru mine să joc într-o competiţie europeană, cred că pentru orice jucător este o plăcere. Îţi măsori forţele cu alţi jucători din alte campionate, alte stiluri de joc, altă mentalitate. Aştept cu nerăbdare. Suntem motivaţi. Spiritul de responsabilitate este mare, jucăm acasă, suntem profesionişti şi nu ar trebui să ne afecteze startul mai puţin favorabil din campionat. Vrem să începem competiţia cu o victorie, iar un joc bun şi rezultat favorabil vor fi un imbold pentru ceea ce va urma mai departe. Fiind o competiţie europeană poate pune o presiune mai mare din punct de vedere a responsabilităţii”, Adrian Guțoaia, baschetbalist Energia Târgu Jiu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here