Energia a câștigat Cupa României la Final Four-ul de la Ploiești – Au câștigat CUPA cu capac!

321

După despărțirea de Florin Nini, echipa Energiei s-a dezlănțuit și a câștigat ambele partide disputate la Final Four-ul de la Ploiești, asta deși pornea cu ultima șansă la câștigarea trofeului. Un capac senzațional al lui Darby în finala cu CSM Oradea a adus însă Cupa României la Târgu Jiu.

Decizia luată de conducerea clubului de a se despărți de tehnicianul Florin Nini imediat după terminarea sezonului regulat a dat efectul dorit în sânul echipei, care s-a dovedit a fi mai unită și mai puternică.
Weekend-ul magic al Energiei în Final Four-ul Cupei României a început cu meciul cu Asesoft, unul de la care foarte puțini așteptau o victorie care să-i pună pe băieții lui Radu Stroescu în postura de a lupta pentru trofeu în jocul de sâmbătă. Echipa gorjeană a jucat cu mult tupeu, iar încrederea le-a fost răsplătită cu o victorie imensă, 71-63, victorie care deja aducea cea mai bună performanță a clubului în această competiție. Energia a jucat tactic perfect, s-a apărat excelent și i-a obligat pe prahoveni să încerce zadarnic aruncările de trei puncte, acolo unde au avut un procentaj mizerabil, nereușind niciun coș din 23 de aruncări. Cu sacii în căruță și cu o performanță și mai mare în față, Energia avea să joace finala mare a competiției, acolo unde puțini se așteptau să o vadă.

Start ratat, final de excepție!
Finala mare a început prost pentru gorjeni, care nu s-au regăsit și au simțit prea puternic presiunea jocului cu trofeul pe masă și Oradea a câștigat primul sfert categoric, scor 15-4 pentru echipa condusă de Cristian Achim. Primul semnal al revenirii Energiei a fost dat de startul sfertului doi, când elevii lui Radu Stroescu au avut un run de 7-0 cu care au reintrat în meci. Echipa gorjeană a câștigat sfertul secund cu 16-12 și la pauză scorul era unul care lăsa lupta deschisă oricărui rezultat, 27-20, apărările ambelor echipe evoluând aproape perfect. Energia a revenit de la cabine încrezătoare în șansele sale de a întoarce rezultatul și de a obţine la Ploiești o mare performanță, iar după două minute de joc reușea să egaleze, scor 28-28. Deși la un moment dat Oradea a luat din nou un avantaj de cinci puncte scor 40-35, finalul sfertului trei a aparținut Energiei, care a întors rezultatul și a preluat conducerea, scor 43-44 înaintea ultimelor zece minute de joc.
Trupa gorjeană a dat dovadă de maximă maturitate și a gestionat perfect avantajul preluat în sfertul trei. Partida a fost la fel de încleștată și pe parcursul ultimului sfert, dar Energia a condus în permanență, cea mai mare diferență în favoarea gorjenilor fiind de cinci puncte. Finalul a fost încins, Denison a forțat revenirea echipei sale marcând patru puncte consecutive cu care a dus scorul la 56-55. Poesesia Energiei a fost irosită după scurgerea celor 24 de secunde ale atacului, iar Oradea avea ocazia ca ultimul atac să-i aducă trofeul, numai că Darby s-a înălțat uimitor pentru un capac ce a adus Cupa României la Târgu Jiu. Troupe a fost faultat și a transformat ultimele aruncări libere pentru scorul final al întâlnirii, 58-55 pentru Energia.

S-a întors roata
În 2009, în sezonul primei participări a Energiei în această competiție, Turneul Final Four a fost organizat la Târgu Jiu, iar una dintre semifinale era chiar Energia – Asesoft. Atunci Asesoft-ul a câștigat și semifinala, dar și Cupa României pe terenul Energiei, în vreme ce acum, la cinci ani distanță, situația a stat exact invers, gorjenii câștigând și semifinala și trofeul în fieful ploieștenilor.
Cu acest succes de la Ploiești, Energia Rovinari devine prima echipă care obține un trofeu major pentru sportul gorjean, Cupa României urmând să fie de acum în vitrina clubului gorjean.

SEMIFINALA
CSU Asesoft Ploiești – Energia Rovinari 63-71 (11-17, 21-14, 20-21, 11-19)
Sala „Olimpia”, Ploiești, spectatori: 1.200
Asesoft: Guțoaia (6), Movileanu, Mohammed (6), Krapic, Popovic (2), Burlacu (9), Adamovic (12), Lee (13), Szijarto (1), Dumitrescu, Negoițescu, Tica (15). Antrenor: Vladimir Arnautovic.
Energia: Watson (19), Aktaș, Vlaicu, Alionescu, Tudosă (3), Jazvin (19), Darby (15), Milosevic (6), Troupe, Keerles (6), Karpelesz (3), Ștefan. Antrenor: Radu Stroescu.

FINALA
CSM Oradea – Energia Rovinari 55-58 (15-4, 12-16, 16-24, 12-14)
Sala „Olimpia”, Ploiești, spectatori: 1.800
CSM Oradea: Comagic (5), Markovic, Pașca, D. Popescu, Pop, Hora, Dillon (4), Subotic (11), Nicoară (11), Denison (18), Țibîrnă (2), Franklin (4). Antrenor: Cristian Achim.
Energia: Watson (13), Troupe (7), Darby (11), Jazvin (4), Ștefan, Vlaicu (1), Tudosă, Alionescu, Karpelesz (11), Aktaș, Milosevic (11), Keerles. Antrenor: Radu Stroescu.

“Am condus minunea până la capăt. Am câștigat cu Asesoftul un meci foarte disputat, un meci în care am avut și șansă și am reușit să obținem victoria. Mă bucur, în finală am întâlnit la fel o echipă foarte bună, extraordinar de bună, foarte bine pregătită, dar dorința de a lua trofeul acasă, acțiunea băieților și faptul că formăm un grup unit ne-a făcut să luptăm și să câștigăm. Le mulțumesc băieților, ei sunt eroii mei. Le mulțumesc și suporterilor, au fost minunați. Sunt un antrenor fericit și împlinit!”, Radu Stroescu, antrenor Energia Rovinari.

“Sunt mândru de echipa mea. A fost o situație proastă în sânul echipei, însă toată lumea s-a dăruit și și-a dat sufletul pe parchet și suntem fericiți. Sunt un tip foarte energic. Am intrat pe parchet și am dat 100% din mine și sunt fericit că am jucat bine. Am făcut asta pentru echipa mea. Mă simt extraordinar”, Tal Karpelesz, jucător Energia Rovinari.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here