Emoţii pentru elevii de clasa a VIII-a

164

Elevii din ultima clasă de gimnaziu vor participa, începând de astăzi, la simularea examenului de Evaluare Naţională. Ei vor putea astfel să se familiarizeze cu modul de desfăşurare al examenului de vară şi să-şi dea seama cât de bine pregătiţi sunt pentru acesta.

Elevii de clasa a VIII-a din judeţul Gorj sunt aşteptaţi, astăzi, să participe la simularea probei scrise la Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, mâine aceştia vor susţine proba la Matematică, iar miercuri aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă, vor susţine simularea la Limba şi literatura maternă. Elevii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe şi poşete sau manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne ori lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Este interzis, de asemenea, ca elevii să aibă asupra lor telefoane mobile, căşti audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul. Încălcarea acestor reguli va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi vor fi eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.

Rezultatele simulării, afişate pe 6 martie
Afişarea rezultatelor simulării Evaluării Naţionale este programată pentru data de 6 martie. Notele obţinute de elevi nu vor fi trecute în catalog, însă vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Simulări pentru Bacalaureat, în martie
Şi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor susţine simulări ale probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat. Acestea sunt programate în prima săptămână din luna martie şi se vor desfăşura după următorul calendar: Limba şi literatura română (2 martie), Limba şi literatura maternă (3 martie), proba obligatorie a profilului (4 martie) şi doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului şi specializării (6 martie). Toate probele sunt scrise, iar afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 12 martie.
Potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naţionale, respectiv a unui examen de bacalaureat naţional şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here