Eminescu, sărbătorit și la Scoarța

285

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Administrația publică locală a comunei Scoarța a organizat un eveniment pentru a marca așa cum se cuvine ziua poetului nepereche, primarul Ion Stamatoiu fiind impresionat de modul în care elevii din localitate s-au implicat în această activitate.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani. A fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educație filosofică, opera sa poetică fiind influențată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de eminescu sarbatorit la scoarta (1)filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant și de teoriile lui Hegel. A fost activ în societatea ‘’Junimea’’ și a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902. A murit la 15 iunie 1889, la 39 de ani, la București, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A eminescu sarbatorit la scoarta (6)fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.
Camera Deputaților a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege, prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naționale.

Ziua Eminescu, la Scoarța
eminescu sarbatorit la scoarta (2)La inițiativa edilului Ion Stamatoiu, administrația publică locală din comuna Scoarța a organizat, împreună cu conducerea Școlii Gimnaziale Scoarța, un eveniment cultural-artistic pentru a marca cei 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. „Inițiativa organizării acestui eveniment mi-a aparținut mie; am cumpărat sucuri și prăjituri pentru elevii din localitate și ne-am reunit cu toții la căminul eminescu sarbatorit la scoarta (3)cultural. Am avut o bună colaborare și cu conducerea Școlii Gimnaziale Scoarța, unde avem un director nou în persoana doamnei profesor Alina Bobei. Au participat în jur de 50 de copii, care au pregătit poezii și cântece din opera eminesciană, iar eu am recitat și am cântat la una cu ei. Am fost de-a dreptul impresionat să văd elevi de clasa a III-a care știau atât de multe despre Eminescu”, a mărturisit Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarța.
eminescu sarbatorit la scoarta (4)Edilul Ion Stamatoiu precizează că următorul eveniment de acest gen va avea loc săptămâna viitoare, când este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here