Elevii vor să știe cum va începe școala în septembrie. Ce le-a răspuns ministrul Educației

575

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a solicitat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății să comunice, până la sfârșitul lunii august, modalitatea în care va începe şcoala. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, se declară optimist că școala va începe cu prezență fizică pe 13 septembrie, fără scenarii de funcționare.

”În ultimele săptămâni, autorităţile din România au adus în vedere o posibilă evoluţie a infectării cu COVID-19 în lunile care urmează, ca urmare a începutului valului IV al pandemiei, dar şi ca urmare a transmiterii comunitare a noilor tulpini de SARS-CoV-2. Având în vedere aceste aspecte, dar şi faptul că, la acest moment, nu se prefigurează crearea unor scenarii privind modalitatea în care va debuta anul şcolar 2021-2022, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii să trateze această decizie cu celeritate şi să comunice modalitatea în care va începe şcoala până la sfârşitul lunii august, astfel încât sistemul educaţional din România să nu mai fie pus în situaţia de anul trecut, atunci când, cu doar o săptămână înainte de începerea şcolii, nimeni nu ştia forma în care se vor organiza cursurile. Totodată, este esenţial ca deciziile în ceea ce priveşte debutul noului an şcolar să fie racordate la situaţia de la nivel local, iar stabilirea eventualelor scenarii în care elevii se vor întoarce la cursuri să fie descentralizată. În acelaşi timp, este imperios ca autorităţile să trateze deschiderea şcolilor cu responsabilitate, astfel încât unităţile de învăţământ să fie dotate cu materiale sanitare, iar infrastructura să permită respectarea tuturor măsurilor pentru prevenirea infectării cu COVID-19 şi, după caz, să se asigure accesul la educaţia online pentru toţi elevii”, a transmis, marți, CNE, prin intermediul unui comunicat de presă. “Noul an şcolar nu ne poate lua pe nepregătite din nou. Avem experienţa anului trecut, atunci când, cu doar câteva zile înainte de începerea cursurilor, autorităţile locale, elevii, părinţii şi profesorii au fost puşi în situaţia de a se adapta de pe o zi pe alta. Instituţiile competente au datoria de a oferi predictibilitate comunităţilor şcolare, iar modalitatea în care se va desfăşura anul şcolar viitor trebuie să fie comunicată până la finele lunii august. Altminteri, ne vom confrunta cu aceeaşi nebuloasă ca în toamna trecută”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Cîmpeanu: ”Mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii fără scenarii, pentru toți elevii”
Tot marți, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că școala va începe cu prezență fizică pe 13 septembrie. ”Am stabilit deja o întâlnire cu Consiliul Național al Elevilor pentru săptămâna viitoare, în ziua de marți. Președintele Consiliului Național al Elevilor va avea statut de invitat permanent în comitetul interministerial pentru implementarea proiectului România educată (…). Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limitele de competență, pe condițiile de școli, pe faptul că în școli au fost respectate regulile sanitare mai riguros decât în orice alte locuri – cu excepția unităților sanitare, pe nivelul ridicat de vaccinare al personalului din învățământ, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii școlii fără scenarii, pentru toți elevii. Am dreptul să îmi exprim acest optimism”, a spus Cîmpeanu, precizând însă că trebuie să se țină cont și de evoluția epidemiologică în luarea unei decizii.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here