Elevii Şcolii Gimnaziale ,,Constantin Săvoiu”, invitaţi la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, Bucureşti, 2015

341

Pentru membrii cercului de lectură (Lectură, cultură şi cuvânt) de la Şcoala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu” (Nr. 8) din Tg-Jiu, ziua de 21 noiembrie 2015 rămâne o dată memorabilă, încărcată de profundă deschidere spre lectură şi spre cunoaştere a elitei culturale contemporane.

Odată intrat în ,,Amfiteatrul cărţii” din Pavilionul Romexpo, puteai citi pe feţele tuturor entuziasmul, curiozitatea, goana şi dorinţa de a găsi cărţile preferate, de a fi martor la câte un discurs al marilor personalităţi literare şi culturale, de a imortaliza momentul prin câte un autograf sau o fotografie, de a descoperi ce se află în fiecare pavilion destinat editurilor din toate colţurile ţării.
tirg de carte1Invitaţia de a participa la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus a venit din partea Editurii Arthur, în urma nominalizării la un concurs de compuneri. Din cele 150 de compuneri câte au fost trimise la nivel naţional, Gorjul a fost reprezentat de eleva Dumitru Ştefania din clasa a VII-a C (prof. Georgeta Grivei), a cărei compunere cu titlul ,,Eu şi Bob- prietenul meu preistoric” a fost inclusă în numărul doi al revistei pentru copii, “Ordinul Povestitorilor, condusă de scriitoarea Adina Popescu. Elevii au participat la numeroase lansări de carte, au vizitat standurile celor mai mari edituri din ţară, au putut pune întrebări, au dat interviuri şi au luat autografe de la scriitorii Florin Bican (“Şi v-am spus povestea aşa”), Adina Popescu (“O istorie secretă a Ţării tirg de carte2Vampirilor, Cartea Pricoliciului”) şi Ioana Nicolaie care şi-a lansat un nou roman pentru copii, “Ferbonia”. În plus, cu toţii am avut prilejul să asistăm şi la evenimente de lansări de carte ale “oamenilor mari”, să-i vedem “în carne şi oase” şi să auzim discursurile marilor scriitori şi oameni de cultură români şi străini din zilele noastre: Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu (scriitor şi critic literar), Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, istoricul Lucian Boia, Marina Constantinescu (critic), Solomon Marcus (academician), Adrian Cioroianu, Emil Hurezeanu, Horia Roman Patapievici, Nicolae Manolescu, Daniel Cristea Enache, Svetlana Aleksievici (câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2015), Alexandru Mironov, actriţa Maia Morgenstern, care a lecturat din romanul “Charlotte” de David Foenkinos şi alţii. Cred cu convingere că participarea la astfel de activităţi constituie un stimulent puternic pentru cultivarea dragostei faţă de lectură a elevilor şi a tuturor iubitorilor de carte. În fotografia din mijloc este scriitoarea Adina Popescu, împărţind autografe.
Prof. Georgeta Grivei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here