Elevii s-au întrecut în firme de exerciţiu la Târgu-Jiu

635

Junior Achievement România a organizat la Târgu-Jiu, pe 12 și 13 noiembrie, cel de-al patrulea eveniment Innovation Day, dedicat antreprenoriatului și carierei, implicând peste 230 de participanți din județele București, Gorj, Olt și Vâlcea (profesori, elevi de liceu, profesioniști din mediul de afaceri și antreprenori). Evenimentul educațional, parte a proiectului ”De la Firma de Exerciţiu la Firma Reală. Prin antreprenoriat aduci valoare și locuri de muncă în comunitatea ta”, le-a oferit participanților prilejul de a identifica modele de antreprenoriat, soluții și potențiale parteneriate cu companii pentru susținerea firmelor de exercițiu și a programelor de practică antreprenorială din școală.

Un studiu recent arată că 75% dintre tinerii români se gândesc să-şi deschidă o afacere, însă doar 0,5% ajung să facă asta. Stimularea gândirii antreprenoriale este o prioritate la nivel global, constituind un motor al bunăstării oamenilor și comunităților. De aceea, este nevoie de un program de educație antreprenorială complet, așa cum este cel dezvoltat de JA – Compania Junior – care să le ofere tinerilor nu doar suportul teoretic, ci și posibilitatea unei experiențe practice prin care să testeze ce au învățat și să-i motiveze să aibă inițiativă și curaj, să fie inovatori, să-și asume riscuri și să accepte provocarea de a-și lansa în viitor propria afacere chiar și cu resurse puține. De asemenea, în perioada 11-13 noiembrie, 401 elevi au participat la Atelierele antreprenoriale derulate în şapte licee din județele Gorj și Vâlcea, pe parcursul cărora au învățat de la antreprenorii locali invitați despre pașii pe care ar trebui să îi parcurgă pentru lansarea și administrarea unei afaceri (de la faza de idee, plan de afacere până la promovare, vânzare și extindere), abilitățile și competențele necesare unui antreprenor de succes, precum și despre provocări și obstacole întâmpinate de antreprenori. Tinerii au generat apoi în cadrul atelierelor propriile idei de afaceri (firmă de transport, restaurant tradițional, agenție de turism, micro-fermă de animale, curierat cu drone ș.a.), pornind de la probleme identificate în comunitățile lor pentru care au primit feedback.

foto innovation day (1)Training pentru profesori, târg de firme de exerciţiu pentru elevi
Evenimentul Innovation Day organizat la Târgu Jiu a inclus trei componente, cu activități dedicate deopotrivă profesorilor și elevilor. Una dintre aceste componente a constat într-un training adresat cadrelor didactice din învățământul liceal, care să îi ajute să dobândească cunoștințe și competențe pentru a aplica metode learning by doing în educația antreprenorială la clasă. A mai fost organizat şi un târg de firme de exercițiu, în cadrul căruia 24 de echipe de liceeni au făcut schimb de idei și experiență, au realizat tranzacții, și-au prezentat în fața juriului produsele și serviciile (agenție de turism, restaurant cu mâncăruri tradiționale românești, cafenea, firmă de design interior și exterior, hotel pentru animale, organizare de activități sportive, servicii de grădinărit și peisagistică, aplicație cu informații utile pentru bicicliști ș.a.). Tinerii participanți au primit feedback și consultanță din partea unor oameni cu experiență în domeniul antreprenoriatului, iar cele mai bune idei de afaceri au fost premiate cu finanțări pentru transformarea firmelor de exercițiu în companii pilot reale, în valoare totală de 12.000 de lei. „Participând la Innovation Day am pătruns în lumea afacerilor și am fost implicați în activități constructive, care ne-au ajutat să căpătăm câteva din caracteristicile unui bun antreprenor. Am învățat cum să scăpăm de emoții, să lucrăm în echipă, să fim creativi, reușind ca la final, după interacțiunea cu persoane cu experiență, să obținem răspunsuri la întrebările noastre și să aflăm noi modalități de atragere a clienților și promovare a produselor”, ne-a mărturisit unul dintre participanții la târgul de firme de exercițiu. De asemenea, s-a mai organizat şi un concurs Innovation Camp care a îmbinat gândirea antreprenorială cu orientarea profesională, și le-a oferit șansa tinerilor să-și dezvolte abilitățile de lucru în echipă, comunicare, prezentare în public și capacitatea de a găsi soluții de afaceri inovatoare prin care să creeze joburi noi, cu impact social pozitiv. Participarea la proiectul ”De la Firma de Exerciţiu la Firma Reală. Prin antreprenoriat aduci valoare și locuri de muncă în comunitatea ta” îi sprijină pe elevi în procesul de pregătire pentru piața muncii, prin facilitarea dobândirii de competențe necesare pentru a deveni independenți financiar, fie adaptându-se la cerințele primului loc de muncă, fie învățând să dezvolte firme care să creeze locuri de muncă și să aducă valoare adăugată în comunitățile din care provin.

foto innovation day (2)Despre Innovation Day
Evenimentul Innovation Day face parte din proiectul ”De la Firma de Exercițiu la Firma Reală. Prin antreprenoriat aduci valoare și locuri de muncă în comunitatea ta”. Scopul proiectului este dezvoltarea firmelor de exercițiu în 20 de licee din București și SE Olteniei, cu implementarea unui format modern de practică antreprenorială sau de shadowing la antreprenori locali, care să sprijine elevii să-și transforme firmele de exercițiu în companii pilot reale. Un obiectiv central este dezvoltarea aptitudinilor de muncă și a abilităților antreprenoriale pentru 700 de liceeni prin instrumente de tipul „firmă de exercițiu” și activități ”learning by doing”, și prin parteneriat cu comunitatea de afaceri locală și națională. Proiectul este implementat de Junior Achievement România, în parteneriat cu Liceul Constantin Brâncoveanu (Horezu), Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu (București), Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu (București), Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza (București) și Colegiul Economic Petre S. Aurelian (Slatina). Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în Oameni! Junior Achievement România este o organizație non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaționale JA de educație economică, antreprenorială și financiară, de etică și responsabilitate socială, de sănătate și viață activă. 39 de țări din Europa și 123 de țări din toată lumea urmează programele JA.
În România, acestea sunt urmate gratuit de peste 280.000 de elevi din 1.600 de școli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice și datorită susținerii financiare din partea comunității de afaceri.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.