Un număr de 24 de elevi de la Colegiul Tehnic Motru au participat, în perioada 13-16 aprilie, la târgul firmelor de exerciţiu din Plovdiv – Bulgaria. Coordonatorul proiectului este profesoara Elena Dreghici. Pentru plecarea în Bulgaria, Consiliul Local Motru a acordat suma de 60 de milioane la iniţiativa primarului Dorin Hanu.
Firma de exerciţiu este modelul unei întreprinderi cu scop didactic. Modelul permite simularea activităţilor dintr-o întreprindere economică reală. Mai mult decât atât, firma de exerciţiu este copia fidelă a unei firme reale, în cadrul căreia elevii, îndrumaţi de profesorul coordonator, desfăşoară şi exersează activităţi executate de o unitate economică, comercializând produse şi servicii virtuale. În centrul activităţilor nu se află, desigur, succesul economic al firmei, ci numărul de ocazii de învăţare oferite.
Firmele de exerciţiu din ţara noastră îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea şi cu sprijinul centralei de coordonare a firmelor de exerciţiu din învăţământul preuniversitar românesc – ROCT, cu sediul la Timişoara. Ea simulează serviciile necesare, pe care firmele nu le pot oferi, cum ar fi o bancă, şi monitorizează anumite activităţi, cum ar fi târgurile interne şi internaţionale ale firmelor de exerciţiu.
Firma de exerciţiu de la C.T. Motru, la târgul din Bulgaria
Prin intermediul ROCT şi firma de exerciţiu a Colegiului Tehnic (C.T.) Motru a participat, în intervalul 13-16 aprilie 2011 la Târgul Internaţional din Plovdiv, Bulgaria. Firma de la C.T. Motru se numeşte „LA PEARLCOLLECTION S.R.L.” şi a fost înfiinţată în octombrie 2010, având ca obiect de activitate comercializarea bijuteriilor şi ceasurilor.
Activitatea în cadrul acestui proiect are ca obiectiv prioritar exersarea completă şi repetată a diverselor operaţiuni economice, punând în practică cunoştinţele teoretice asimilate. Aceasta aduce dinamică în învăţare, elevii acţionând ca forţe de conducere şi colaboratori, dezvoltându-şi spiritul întreprinzător.
Activitatea presupune realizarea de bijuterii din perle manual şi vânzarea acestora. „Participarea lor la târg a constat într-o prezentare a produselor în cadrul standului pe care şi l-au amenajat. În cadrul standului au prezentat produsele însoţite de scurte caracterizări şi bineînţeles preţul acestora; au pus la dispoziţia vizitatorilor cataloage cu produse şi alte materiale publicitare, au oferit produse la preţuri promoţionale şi diverse cadouri simbolice. Vizitatorii au putut cumpăra bijuteriile expuse sau să comande altele din catalog.
Obiectivul major al echipei motrene a fost să încheie cât mai multe tranzacţii şi cât mai multe prietenii cu parteneri străini şi din ţară. Elevii au stabilit parteneriate şcolare, care vor duce la realizarea de proiecte comune sau la schimburi de experienţa între elevi”, a explicat Niculina Chiţulescu, director educativ în cadrul Colegiului Tehnic Motru.
Din judeţul Gorj, 24 de elevi de la C.T.Motru au participat, în perioada 13-16 aprilie, la târgul firmelor de exerciţiu din Plovdiv Bulgaria. Coordonatorul proiectului este profesoara Elena Dreghici. Elevii motreni au mai fost însoţiţi de profesoara Adela Ruşeţ.
Pentru plecarea în Bulgaria, Consiliul Local Motru a acordat suma de 60 de milioane la iniţiativa primarului Dorin Hanu, care, după cum susţine Niculina Chiţulescu, nu a rămas niciodată indiferent la acţiunile în care sunt implicaţi copiii.
Minodora Sucea