Elevii gorjeni, interesaţi de metodele de copiat la Bac

318

bac la romanaAbsolvenţii din judeţul Gorj, care anul acesta au de trecut prin examenul de Bacalaureat, nu mai sunt atât de stresaţi. Asta datorită numeroaselor oferte, de pe internet, de metode de copiat.

Elevii au de ales dintr-o gamă cât mai largă de metode pentru inspirat la examene, iar fie că este vorba de fiţuici gata făcute sau de căşti pentru copiat, nu prea sunt mulţi care să rămână indiferenţi. Asta o arată tinerii din Gorj, care deja şi-au făcut cont pe site-uri sau chiar au cumpărat fiţuici pentru Bac. Dacă vrei să ştii ce metode neortodoxe mai găsesc tinerii din ziua de azi, pentru a copia la Bacalaureat sau la alte examene, poţi afla foarte uşor. Şi asta datorită internetului. La o singură căutare „metode de copiat” se deschide o întreagă pagină de site-uri care oferă sute de metode de copiat. Fie că este vorba de portofel cu bluetooth, wirless în pix, microcască japoneză, ceas cu wirless sau pur şi simplu vechile fiţuici, gorjenii se arată foarte interesaţi de aceste metode. Asta o dovedeşte conturile acestora pe site-uri speciale cu metode, sau comentariile prin care mulţumesc pentru fiţuicile pe care le-au primit deja la domiciliu.

Fiţuicile de Bacalaureat, în topul preferinţelor

Metodele de copiat la examen s-au îmbunătăţit de-a lungul timpului, apar unele noi şi ingenioase, dar tot clasicele fiţuici sunt la putere. Asta o spun cei care le comandă, aceştia fiind într-un număr tot mai mare, iar mulţi gorjeni se numără printre ei. Mai ales că acum fiţuicile vin gata scrise la calculator şi într-un format cât mai mic, numai bun de luat la Bac, în ele absolvenţii putând găsi toată materia din clasele IX-XII. Tot ce are de făcut elevul este să comande o fiţuică pe internet, şi în două zile, acestea sunt aduse acasă, prin curier poştal. Copiuţele sunt atât de mici, încât le poţi ascunde oriunde. Această afacere a prins o foarte mare amploare, mai ales pe internet, unde se face reclamă la fiţuici chiar şi pe mult cunoscutul site de socializare şi anume facebook. Firma care comercializează aceste fiţuici se mândreşte cu un număr de peste 6.000 de utilizatori, şi îşi întâmpină clienţii cu mesajul „Firma noastră comercializează fiţuici şi cărţi exclusive, elaborate cu grijă de către profesori din cele mai importante materii ale claselor 9–12”, asta fiind o dovadă că profesorii îşi ajută elevii să treacă examenul prin metode neortodoxe. Multe dintre mesajele de pe site-ul firmei cu pricina sunt de apreciere, semn că gorjenii privesc bine această afacere, mai ales când pentru 10 lei pot cumpăra o fiţuică, numai bună de copiat la Bac. „Am primit coletul…vă mulţumesc pentru înţelegere. Aţi dat dovadă de seriozitate maximă” spune Emil Gociu, din Bumbeşti-Jiu, semn că deja şi-a comandat deja sursele de inspiraţie pentru examen. „Hai cu fiţuicaaa!!! Dacă parlamentarii îşi fac de cap şi fură, să furăm şi noi nu..?? E o ţară liberă…liberă la furat. Sunt foarte curioasă câţi dintre parlamentari ar lua bacul acum… Vă spun eu, din 10 dacă 1 reuşeşte să primească nota minimă. Baftă la Bac şi la copiat!!!”, se mai arată un comentariu pe acelaţi site.

Nu toţi sunt adepţii copiatului

În judeţul Gorj, încă mai există elevi care spun că nu vor copia la examenul de Bacalaureat pentru că nu vor să rişte să fie daţi afară din sala de examen şi s-au pregătit destul de mult. „Am auzit şi eu de la colegi tot felul de metode de copiat, dar nu aş vrea să ajung să fac aşa ceva. Am învăţat destul de mult, nu am aşa multe emoţii şi nu mă bazez pe copiat. Nu vreau să risc admiterea la facultate, pentru că vreau să dau la Medicină în Timişoara şi aş vrea să intru şi la fără taxă”, a declarat Alexandra, una dintre elevele care trece prin febra examenului de Bacalaureat. Tot firma care vinde fiţuici îi învaţă pe elevi şi cum să copieze. „Copiuţele sunt atât de subţiri, încât pot fi “purtate” neobservat sub haine, mai presus, datorită fixării flexibile sunt uşor de îndoit. Paginile se pot rupe uşor şi pot fi puse sub foaia de examen”, spun aceştia pe site-ul lor. Însă nici Mariana nu pare impresionată de aceste metode. „De ce să copiez dacă ştiu? Nu vreau să risc. Am învăţat, mă simt pregătită. Dar tot o să se copieze şi nu e drept. O să fie ca în anii anteriori. Cei care nu au învăţat o să copieze şi o să ia note mai mari ca noi, cei care am renunţat la distracţie pentru a învăţa. O să ne ia locul la facultate”, spune dezamăgită aceasta.

Inspectorii şcolari, stăpâni pe situaţie

Cea mai mare răspundere pentru Bacalaureat, o să vină în sarcina profesorilor supraveghetori. Aceştia au datoria de a le aduce la cunoştinţă elevilor despre măsurile luate în cazul în care vor fi găsiţi cu copiuţe asupra lor sau cu materiale de inspiraţie şi de a fi cu ochii pe ei tot timpul. „Vom respecta metodologia Bacalaureatului, vom încerca pe cât posibil să nu întâmpinăm astfel de probleme. Elevii nu vor avea voie cu telefoane mobile în sălile de examen, iar profesorii care îi vor supraveghea vor avea grijă să nu îi lase să copieze”, a declarat Maria Cochină, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Rămâne de văzut dacă absolvenţii gorjeni vor putea folosi fiţuicile pe care le-au cumpărat şi dacă vor ţine cont de sfatul firmei care comercializează fiţuici: „Materialele detaliate, elaborate cu grijă de către profesori corespund cerinţelor de Bacalaureat din 2011. Folosind aceste materiale unice – comercializate exclusiv de firma noastră – nota 10 este garantată! Textele şi culegerile de formule sunt atât de bune, încât le vei folosi înainte, după… şi poate chiar în timpul Bacului”.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here