Elevii gorjeni, de astăzi, înapoi la școală

514

După ce s-au bucurat de două săptămâni de vacanță, elevii gorjeni s-au întors astăzi la școală. Îi așteaptă însă doar patru săptămâni de cursuri, după care vor avea parte de o nouă vacanță.

Cursurile primului semestru al anului școlar 2016-2017 au început pe 12 septembrie 2016 și se vor încheia pe 3 februarie 2017. În perioada 4 – 12 este programată vacanța intersemestrială, urmând ca din 13 februarie să înceapă cel de-al doilea semestru al acestui an școlar, care se va încheia pe 16 iunie. În cursul acestui semestru, elevii vor avea parte de o singură vacanță, cea de primăvară, programată în intervalul 19 – 30 aprilie. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017. În ceea ce privește programul naţional „Şcoala altfel”, unităţile de învăţământ au putut opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Examene pentru elevi și profesori din primăvară
Cel de-al doilea semestru al anului școlar se anunță a fi unul mai agitat, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Cei din urmă vor susține în primăvara acestui an examenul de definitivare în învățământ. Ministerul Educaţiei a stabilit ca anul acesta, proba scrisă să se desfășoare în data de 20 aprilie 2017. Susţinerea propriu-zisă va fi precedată de o etapă eliminatorie care constă în două inspecții de specialitate la clasă și, în plus față de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal. În ceea ce-i privește pe elevi, o parte dintre aceștia, cei din anii terminali de gimnaziu și liceu, vor susține simulări ale examenelor naționale din vară. Potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației, simulările vor începe pe 13 martie, când elevii vor susține proba scrisă la Limba și literatura română, și vor continua pe 14 martie, cu proba scrisă la Limba și literatura maternă, și pe 15 martie, cu proba scrisă la Matematică/proba obligatorie a profilului. Elevii clasei a XII-a vor mai susține, pe 17 martie, și proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele simulărilor vor fi anunțate pe 31 martie. De examene naționale vor avea parte în acest semestru și elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Primii evaluați vor fi elevii de clasa a II-a. În cazul acestora, evaluarea va începe pe 10 aprilie 2017, cu testele scrise la Limba română și Limba maternă, va continua pe 11 aprilie 2017, tot cu teste la Limba română și Limba maternă (citit), pe 12 aprilie 2017 se va desfășura testul la Matematică, iar pe 13 aprilie 2017 este programat testul scris-citit la Limba română pentru minoritățile naționale. Evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a se va desfășura în perioada 3 – 5 mai 2017, după următorul calendar: 3 mai – Limba română, 4 mai – Matematică, 5 mai – Limba maternă. Anul acesta, ultimii evaluați vor fi elevii de clasa a VI-a. În cazul acestora, calendarul testărilor este următorul: 10 mai 2017 – Limbă și comunicare, 11 mai 2017 – Matematică și Științe ale naturii. La clasa a II-a, responsabilitatea administrării testelor aparţine administratorului de test – învăţătorul/institutorul/profesorul pentru învăţământul primar de la clasă. La clasele a IV-a şi a VI-a, administratorul de test va fi un cadru didactic diferit de cel care predă în mod obişnuit la clasă. Pe toată durata administrării testelor, administratorul de test este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu predă la clasa respectivă şi care are rolul de a susţine procesul de administrare a instrumentelor de evaluare. Durata alocată rezolvării subiectelor este de 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II, de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV şi de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN VI. Testele vor fi evaluate în cadrul unităţilor de învăţământ de cadrele didactice care predau în respectivele şcoli.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.