Elevii gorjeni, campioni la absenţe

214

Elevii gorjeni nu prea au chef de şcoală. Cel puţin asta este concluzia ce poate fi trasă în urma analizei situaţiei absenţelor înregistrate de elevi în primele săptămâni de şcoală. Ei au reuşit „performanţa” de a acumula peste 50.000 de absenţe, dintre care mai puţin de jumătate motivate

Numărul mare de absenţe înregistrate de elevi este de-a dreptul îngrijorător, mai ales că toate aceste absenţe s-au înregistrat într-un interval de doar două săptămâni. „În perioada 16-30 septembrie 2013, la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Gorj s-au înregistrat 50.433 de absenţe, din care 20.921 motivate. Cele mai multe absenţe au fost acumulate de elevii de la liceele tehnologice”, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj.

Absenţele îi lasă fără bani
Dacă un elev adună 20 de absenţe nemotivate, primeşte preaviz de exmatriculare iar la 40 de absenţe nemotivate este exmatriculat, numărul mare de absenţe sancţionându-se şi cu scăderea notei la purtare. De asemenea, ar fi bine de reamintit că în cazul elevilor care provin din familii care beneficiază de alocaţii de susţinere şi care acumulează un anumit număr de absenţe nemotivate, sprijinul financiar este diminuat sau suspendat. Absenţele acumulate de copii în al doilea semestru al anului şcolar 2012-2013 au lăsat 250 de familii din judeţ fără această alocaţie de susţinere. Potrivit normelor de aplicare a legii privind alocaţia pentru susţinerea familiei, diminuarea cu 20% a cuantumului alocaţiei se calculează pentru un număr de 10 absenţe nemotivate. La 10-20 de absenţe, reducerea este cu 50%. Dacă numărul absenţelor nejustificate trece de 20, plata alocaţiei de susţinere se suspendă. Potrivit legii, o familie săracă poate primi de la stat între 30 şi 200 de lei ca alocaţie de susţinere. Şi elevii care beneficiază de ajutorul financiar acordat prin programul „Bani de liceu” riscă să piardă acest ajutor dacă absentează nejustificat minimum 20 de ore, la diferite discipline de învăţământ.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here