Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru își doresc o lume fără tuberculoză

746

În perioada 20-29 martie 2017, elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Motru, din clasele Pregătitoare B și E, a II-a A, B, C și D și Consiliul Elevilor, alături de prof.: Bejenaru Felicia, Gionea Daniela, Crăciun Dorina, Ardeiu Aurora, Voicu Alina, Tîrlea Ana, Pasăre Laura, Botezatu Mihaela, director Pîrvulescu Eduard și prof. de informatică Cioană Vatău Alin, în colaborare cu Spitalul Municipal Motru reprezentat de către dr. Efrim Alin- manager și dr. Avram Alina, precum și asistentul medical comunitar Predescu Maria, s-au implicat în Proiectul Educațional NOI VREM O LUME FĂRĂ TUBERCULOZĂ.

Acest proiect, realizat în colaborare cu D.S.P. Gorj și Spitalul Municipal Motru, și-a propus să protejeze populația vulnerabilă față de TBC, începând de la vârste fragede. Necesitatea proiectului a apărut pe fondul situației alarmante a TB în țara noastră.
Nediagnosticată la timp și netratată corespunzător, boala se poate transforma în tuberculoză rezistentă la tratament sau extrem de rezistentă la tratament (TB-XDR), afecțiuni greu curabile, ce necesită perioade lungi de spitalizare și tratament dificil de suportat administrat pentru cel puțin 2 ani.
Persoanele cu TB sunt adesea stigmatizate, discriminate la nivelul serviciilor medicale, în școli și comunitate, confruntându-se cu mari probleme de intergare socială și profesională.

În urma activităților desfășurate în cadrul acestui Proiect Educativ elevii au înțeles faptul că tuberculoza nu trebuie privită cu dezgust, ci ca pe o problemă serioasă, cu cauze cunoscute, dar și cu soluții la îndemână, care trebuie rezolvată.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here