Elevii de la CNTV au devenit scriitori

372

26 de elevi de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu au devenit scriitori. Împreună cu alţi circa 20 de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 56 “Jose Marti” din Bucureşti, aceştia au realizat o lucrare ce conţine scrieri creative, grafică şi comentarii, lucrare ce va fi lansată la Târgul Internaţional de Carte “Bookfest” de la Bucureşti, la sfârşitul lunii mai.

Lucrarea de 130 de pagini poate fi utilizată ca un ghid în demersul didactic, ca un manual de bună practică al gândirii creative a elevilor din învăţământul preuniversitar. Titlul cărţii este “Caută-mă! Locuiesc în poveste” şi este realizată în întregime de către elevii de la cele două instituţii de învăţământ. “Este un proiect foarte bine primit de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Se adresează deopotrivă elevilor de gimnaziu şi elevilor din învăţământul liceal. Poate deveni oricând un ghid de bună practică pentru scriere creativă deoarece abordează trei teme din perspectiva vârstei şi a experienţei culturale diferite. Temele vizează reflecţii, atitudini, modele de comportament social şi în acelaşi timp întoarcerea la obiceiuri, tradiţii, la filonul folcloric al culturii noastre. Proiectul este realizat de către elevii Colegiului Naţional “Tudor Vladimirescu”, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nr. 56 “Jose Marti” din Bucureşti. Absolut tot proiectul este realizat de către copii: scrieri creative, grafică, chiar şi concepţia. De fapt, ideea a pornit de la Centrul de Excelenţă Umană al Colegiului”, a declarat Elena Roată, profesor de limba română la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”. Scrierile creative incluse în această carte au însă ceva în comun: toate conţin un sâmbure de adevăr. “Sunt scrieri imaginative, scrieri creative ce îşi propun să se întoarcă la firul poveştii, poveşti despre oameni şi despre faptele lor. Se vorbeşte despre săraci, despre copii fără părinţi, sunt poveşti de viaţă reale. Sunt texte ficţionale ce pornesc de la un sâmbure de adevăr”, a precizat prof. Elena Roată.

Lansare la “Bookfest”
Cartea a fost coordonată de profesorii Elena Roată şi Ileana Velţan, de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, şi Mariana Cheroiu, de la Şcoala Gimnazială “Jose Marti” din Bucureşti, iar argumentul este semnat de conf. univ. dr. Mina Maria Rusu, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale. Lansarea lucrării este programată pentru sfârşitul lunii mai, la Bucureşti, mai exact la Târgul Internaţional de Carte “Bookfest”, la standul Editurii Sigma. “Dacă acest volum va fi solicitat ne propunem alte două produse derivate din proiectul cel mare, şi anume: Audiobook şi traducerea cărţii în trei limbi de circulaţie. Cartea apare cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Târgu-Jiu şi al Primăriei şi Consiliului Local al Sectorului 2”, a mai precizat prof. Elena Roată. La realizarea acestei lucrări au participat 26 de elevi de la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” şi 21 de la Şcoala Gimnazială Nr. 56 “Jose Marti” din Bucureşti.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here