Odată cu debutul semestrului II al anului şcolar 2012-2013, va începe şi vaccinarea elevilor. La nivelul judeţului Gorj există suficiente doze de vaccinuri, astfel că imunizarea micuţilor împotriva rujeolei, rubeolei şi oreonului se va desfăşura fără probleme. Acţiunea aparţine Ministerului Sănătăţii şi face parte din calendarul Campaniilor Şcolare de Vaccinare pentru anul şcolar 2012-2013.
De săptămâna viitoare, odată cu începerea cursurilor aferente semestrului II, toţi elevii de clasa I din judeţul Gorj vor fi vaccinaţi. Această acţiune a Ministerului Sănătăţii face parte din calendarul Campaniilor Şcolare de Vaccinare pentru anul şcolar 2012-2013. Campania de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului se va desfăşura în perioada 14-25 ianuarie 2013 şi este dedicată doar copiilor şcolarizaţi în clasa I. Imunizarea se va efectua cu vaccin ROR (antirujeolic, antiurlian, antirubeolic), iar reacţiile adverse vor fi raportate imediat şi investigate. “Campania de vaccinare împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului, care vizează elevii de clasa I, face parte din Campania Şcolară de Vaccinare pentru anul şcolar 2012-1013. Imunizarea începe odată cu debutul semestrului II, adică de săptămâna viitoare şi se va finaliza la sfârşitul lunii ianuarie. Avem suficiente doze de vaccin ROR. Noi vom monitoriza campania, activităţile derulate în cadrul ei fiindu-ne raportate în timp util”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Direcţia de Sănătate Publică Gorj are suficiente doze de vaccinuri, astfel încât reprezentanţii instituţiei dau asigurări că nu vor exista probleme în privinţa derulării programului de imunizare a elevilor. Mai trebuie menţionat faptul că nu vor rămâne neimunizaţi nici copiii care sunt neşcolarizaţi, vaccinarea lor urmând a se face în cabinetele medicilor de familie unde sunt înscrişi.
Atenţie la rujeolă!
Rujeola este o boală acută virală extrem de contagioasă, care se manifestă prin febră şi apariţia de erupţii atât pe piele cât şi pe mucoase. Este caracteristică starea generală foarte alterată şi apariţia triplului catar: ocular, respirator şi digestiv (conjunctivita, inflamaţia tractului respirator, simptome digestive, mai ales vărsături). Virusul rujeolic se transmite pe cale aerogenă. Nu există tratament etiologic pentru rujeolă, doar tratament simptomatic şi încercări de a trata complicaţiile. Singura modalitate de a evita boala este vaccinarea. Potrivit reprezentanţilor DSP, în cazul rujeolei, o persoană infectată poate contamina până la 20 de persoane neprotejate. Rujeola este gravă, atât în faza acută, atunci când evoluează cu febră mare şi persistentă, alterarea stării generale, erupţie cutanată: pete roz mari, cu extensie pe întreg corpul, pneumonie sau encefalită, cât şi prin posibila complicare imediată cu suprainfecţii bacteriene, sau tardivă, cu o formă de encefalită, care are evoluţie lentă, dar de neoprit spre deces, şi pentru care nu există tratament. Rujeola este contagioasă cu patru zile înainte de apariţia erupţiei şi patru zile după acest moment. Bolnavii trebuie izolaţi aproximativ şapte zile după debutul erupţiei.
Minodora Sucea