Elevii corigenți se pregătesc de examene

267

De săptămâna viitoare se va da startul examenelor de corigență. Primii care vor susține aceste examene vor fi elevii din clasele terminale de liceu, urmați de elevii de clasa a VIII-a. Ultimii care își vor da corigențele vor fi elevii din învățământul primar, învățământul gimnazial, liceal și profesional, precum și cei din școlile postliceale și de maiștri.

Potrivit calendarului de desfășurare stabilit de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, elevii din clasele terminale de liceu, stagii de pregătire practică și învățământul profesional vor susține examenul de corigență în perioada 2-3 august.
Elevii din clasele terminale de liceu, care vor susține și promova acest examen se vor putea înscrie la sesiunea de examen august – septembrie a examenului de Bacalaureat în data de 5 august 2016. De asemenea, elevii claselor terminale de liceu, ai învățământului profesional și ai stagiilor de pregătire practică, care vor susține și promova examenul de corigență se vor putea înscrie la examenul de certificare a competențelor profesionale, sesiunea august 2016. Elevii de clasa a VIII-a își vor da corigențele în perioada 10 – 12 august, urmând ca elevii din învățământul primar, învățământul gimnazial, liceal și profesional, precum și cei din școlile postliceale și de maiștri să susțină aceste examene în perioada 29 august – 2 septembrie. Elevii din clasa a VIII-a, care au susținut și promovat examenul de corigență, se pot înscrie la admiterea în clasa a IX-a, pe locurile rămase libere, în a treia etapă de admitere în învățământul liceal, respectiv în a doua sau în a treia etapă de admitere în învățământul profesional.
Elevii corigenți din clasele terminale de gimnaziu, de liceu, din învățământul profesional și cei care au parcurs stagiile de pregătire practică, care s-au prezentat la sesiunea de corigențe pentru aceste clase din perioada 10-12 august, respectiv 2-3 august și nu au promovat examenul de corigență vor fi declarați corigenți și nu mai au dreptul să se prezinte la sesiunea din 29 august – 2 septembrie.

Modificări la examene
Reglementarea care prevede ca notele la examene să se modifice după contestații doar dacă diferența este mai mare de 0,5 puncte față de nota inițială nu se va mai aplica.
Anunțul a fost făcut, vineri, de Mircea Dumitru, ministrul Educației, printr-o postare pe o rețea de socializare. „Am luat decizia ca, pentru examenele viitoare, să renunțăm la reglementarea de a limita șansele elevilor, prin neacordarea punctajului meritat, dacă nu este egal, sau nu depășește 0,5 puncte. La finalul lunii august, după un dialog public pe care mi-l doresc consistent, vom emite metodologiile de examen pentru anul școlar 2016- 2017, care să aducă o abordare sistemică pentru toate concursurile și examenele naționale, nu doar pentru cel de Bacalaureat. Îmi doresc ca efortul să fie recunoscut și orice punctaj să poată fi îmbunătățit, dacă e cazul, în favoarea elevului”, a scris pe Facebook ministrul Educației, Mircea Dumitru.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here