Elevi şi părinţi, lăsaţi fără alocaţiile lunare

282

Sute de elevi de la nivelul judeţului nostru au rămas fără alocaţiile de stat pe motiv că de-a lungul anului şcolar trecut au acumulat prea multe absenţe.

Conform conducerii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj, în urma prelucrării absenţelor nemotivate din semestrul al II-lea al anului şcolar 2013 – 2014 sute de familii s-au ales cu alocaţia suspendată fie pe trei, fie pe şase luni. “Pentru un număr de 221 de familii din Gorj a fost suspendată alocaţia pentru susţinerea familiei pe o perioadă de 6 luni începând cu luna august 2014. De asemenea, pentru alte 251 de familii, cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei s-a diminuat pe o perioadă de 3 luni începând cu luna trecută”, a declarat Viorica Roşianu, directoarea AJPIS Gorj.
Potrivit reglementărilor legale în domeniu, familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară şi beneficiază de alocaţie de susţinere a familiei pot pierde acest drept din cauza absenţelor nemotivate ale copiilor. Măsura are ca scop diminuarea absenteismului şcolar şi responsabilizarea familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri.
Diminuarea cu 20% a cuantumului alocaţiei se calculează pentru un număr de 10 absenţe nemotivate şi se menţine până la înregistrarea unui număr de 20 de absenţe nemotivate pentru care se aplică diminuarea cu 50%. În situaţia în care mai mulţi copii dintr-o familie înregistrează absenţe nemotivate, diminuarea se aplică pentru fiecare copil în parte în funcţie de numărul de absenţe nemotivate înregistrate de acesta, de fiecare dată raportând diminuarea la cuantumul alocaţiei. Cuantumul acordat se calculează ca diferenţă între cuantumul alocaţiei prevăzut de lege, stabilit prin dispoziţia primarului şi valoarea rezultată prin însumarea diminuărilor.
Diminuarea în ambele situaţii se menţine pe o perioadă de trei luni. Dacă numărul absenţelor nejustificate trece de 20, plata alocaţiei de susţinere se suspendă, măsura extinzându-se până la următoarea situaţie transmisă de inspectoratul şcolar, dar nu mai mult de şase luni.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here