Elevi şi părinţi din Gorj, lăsaţi fără alocaţiile lunare

356

Sute de familii din judeţul Gorj au rămas până în luna august inclusiv fără alocaţiile lunare pentru susţinerea familiei din cauza faptului că odraslele lor nu s-au prezentat la şcoală, acumulând o serie de absenţe nemotivate.

Pentru primul semestru al anului şcolar 2015-2016, din cauza situaţiei privind absenţele nemotivate înregistrate de copiii de vârstă şcolară din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei transmisă de Inspectoratul Şcolar Gorj, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj a aplicat prevederile legale, potrivit Legii 277/2010. Conform conducerii AJPIS Gorj, la finele primului trimestru din acest an, numărul familiilor pentru care a fost diminuat cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei, din cauza absenţelor nemotivate, este de 250, diminuare care s-a menţinut pe o perioadă de trei luni, începând cu drepturile aferente lunii februarie 2016. Totodată, din martie 2016, a fost suspendat dreptul la alocaţie de susţinere pentru un număr de 217 familii, suspendare care se menţine până la următoarea situaţie transmisă de Inspectoratul Şcolar, pentru o perioadă de până la şase luni, adică luna august inclusiv.
Suspendarea alocaţiei de susţinere se face până la o perioadă de maxim 6 luni pentru peste 20 de absenţe nemotivate ale elevilor. De asemenea, potrivit legislaţiei, diminuarea se menţine pe o perioadă de trei luni, aceasta fiind proporţională cu numărul absenţelor astfel: cu câte 20% pentru fiecare copil care înregistrează un număr cuprins între 10 şi 19 absenţe, cu câte 50% pentru fiecare copil care înregistrează un număr de 20 de absenţe.
Alocaţia pentru susţinerea familiei se acordă familiei şi cuantumul acesteia este diferenţiat în funcţie de tipul de familie, venitul net mediu lunar pe membru de familie şi numărul de copii aflaţi în întreţinere. Beneficiază de acest tip de alocaţie, familia care are în întreţinere copii în vârstă de până la 18 ani şi care locuiesc împreună, dacă: se încadrează în limitele de venituri prevăzute de lege; copiii de vârstă şcolară, aflaţi în întreţinerea familiei, frecventează fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ şi nu înregistrează absenţe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea sub 8 a mediei la purtare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here