Elevi gorjeni cu alocaţii europene

98

2009-10-1316__ro__ZA__elevi (FP)Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj sunt o punte de legătură între drepturile sociale ale elevilor din România şi a celor din statele Uniunii Europene (UE) privind alocaţiile simple de care beneficiază elevii gorjeni şi a celor care au părinţi ce lucrează legal în străinătate.

Potrivit Regulamentului European 1408, copiii români care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate pot beneficia de alocaţie de stat mai mare decât cea oferită în România, cu condiţia ca cetăţenii români să lucreze legal în ţara respectivă. „Cei care lucrează cu contract în străinătate, pot solicita servicii sociale în ţara unde lucrează. Statul respectiv ne trimite nouă un formular în care noi trebuie să scriem cât a încasat în România părintele copilului în cauză. Dacă unul dintre părinţi lucrează în ţară şi un altul în străinătate, statul acela aplică o diferenţă pentru ca minorul să ajungă la suma ce se dă de regulă în acel stat”, a declarat Monica Podaru, directoarea AJPS Gorj. În vreme ce, minorii din ţara noastră primesc alocaţii de stat în valoare de 42 de lei lunar, cei din ţările europene primesc tot în fiecare lună, alocaţii ce depăşesc valoarea de o sută de euro, poate chiar 150, cum este cazul Germaniei.

244 de alocaţii europene

Potrivit conducerii AJPS Gorj, la începutul acestei luni, în baza de date a instituţiei, existau un număr de 244 de familii care beneficiau de prestaţii, respectiv alocaţii pentru minori în alte state membre ale Uniunii Europene, precum Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Irlanda, Belgia. „De la începutul anului şi până la începutul acestei luni, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Gorj au fost înregistrate pentru completare în partea B un număr de 94 formulare europene. Statele membre care au solicitat completarea formularului E 411 partea B sunt Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Irlanda, Belgia. În ceea ce priveşte perioada menţionată, au fost completate un număr de 87 formulare în partea A, adică au solicitat alocaţie de stat în România, şi trimise în statele membre pentru a obţine informaţii despre familia respectivă,întrucât din declaraţia lor a reieşit că au fost plecaţi pentru o perioadă din ţară”, a spus directoarea Monica Podaru.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here