Elevi din Mehedinţi, ajutaţi de jandarmi şi drumari să coboare de la Rânca

259

Un grup de elevi din Mehedinţi a avut nevoie de ajutorul jandarmilor montani şi al reprezentanţilor Secţiei Drumurilor Naţionale Gorj pentru a ajunge în siguranţă la Novaci.

Autocarul în care se aflau aceştia a fost încadrat de un utilaj care împrăştia material antiderapant şi maşina de serviciu a jandarmilor montani până a traversat o porţiune de drum pe care se circula cu dificultate. „Duminică, 07 decembrie a.c., în jurul orelor 12:30, în urma adresării unor solicitări comune ale profesorilor coordonatori ai unui grup de elevi din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi şi ale administratorului unei pensiuni din zona montană Rânca, jandarmii montani împreună cu reprezentanţi ai CNADNR – Secţia Drumuri Naţionale Gorj, aflaţi în serviciu în Rânca, au acordat sprijin ca aceştia să părăsească zona montană în siguranţă. Astfel, autocarul acestora a fost însoţit pe DN 67 C, pe o porţiune în care circulaţia se desfăşura cu dificultate pe mai mulţi kilometri, dinspre Rânca spre Novaci, încadrat de un utilaj care împrăştia material antiderapant şi maşina de serviciu a jandarmilor montani. Solicitarea pentru a parcurge această porţiune de drum în siguranţă a venit ca urmare a îngrijorării persoanelor menţionate pentru elevi să fie permanent în siguranţă. După parcurgerea acelui sector de drum pe care circulaţia se efectua cu dificultate, a fost menţinută legătura telefonică cu aceştia până la părăsirea zonei de competenţă”, a declarat Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Gorj. Acesta a mai anunţat că în zona montană Rânca se va patrula permanent în zona de competenţă şi pe traseele montane aferente zonei pentru a fi în măsură să se intervină la solicitările turiştilor. „În această perioadă, în situaţia în care condiţiile meteorologice vor deveni nefavorabile, jandarmii montani din Rânca îşi vor intensifica acţiunile, fiind pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă specifice acestei perioade de iarnă dar şi pentru constatarea unor eventuale abateri de la normele legale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Gorj.

Sfaturi pentru turişti
Pentru evitarea situaţiilor nedorite cauzate de căderile abundente de zăpadă şi a temperaturilor scăzute, Jandarmeria Montană recomandă cetăţenilor să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, condiţiile climaterice locale, precum şi starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu, să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeţii, să aibă echipament adecvat zonei de munte, să folosească numai traseele marcate şi să urmărească marcajele de pe traseu. Persoanelor amatoare de schi li se recomandă să folosească un echipament adecvat şi să aleagă pârtia de schi în funcţie de nivelul de pregătire, să nu pornească pe un traseu după consumarea băuturilor alcoolice. Şoferii sunt sfătuiţi să echipeze autoturismele pentru iarnă şi să aibă carburant suficient pentru a rămâne cu motorul pornit, în situaţii de înzăpezire. Turiştii mai sunt sfătuiţi să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane (apelând numărul unic de urgenţă 112) oricând au nevoie, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunţă, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here