Elevi de la Liceul de Arte, pe ,,drumul muzelor brâncușiene”

1317

Mai mulți elevi de la Liceul de Arte ,,Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu au participat, ieri, la un atelier de creație în cadrul căruia au avut posibilitatea de a reinterpreta câteva dintre operele lui Constantin Brâncuși, luând parte la o adevărată călătorie pe ,,Drumul muzelor” parcurs și de marele sculptor gorjean.

Atelierul de creație ,,Drumul muzelor” a implicat elevi de clasa a XII-a de la specializarea ,,Arte vizuale” din cadrul Liceului de Arte ,,Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu. În cadrul acestui atelier, elevii au creat, din carton și alte materiale perisabile, un fel de costume, reprezentând interpretări proprii ale operelor lui Constantin Brâncuși, ale simbolurilor folosite de acesta în opera sa.
,,Ideea este să familiarizăm acești copii, tineri artiști, pentru că vorbim despre elevi ai Liceului de Arte, copii care vor să urmeze această cale și care sunt deja în plină formare artistică, cu opera lui Brâncuși, să le dăm posibilitatea să înțeleagă de unde a pornit Brâncuși, de unde au pornit rădăcinile lui artistice. Cel mai bine le înțeleg lucrând ei înșiși, reinterpretându-le, trecându-le prin filtrul lor propriu și realizând altfel de lucrări, realizând altfel de obiecte, niște obiecte în care ei să înțeleagă de fapt drumul creației lui Brâncuși.
Din această cauză ne-am gândit să îi expunem și să îi ducem în locurile pe unde Brâncuși a trecut, să recreeze cumva un drum artistic și afectiv al marelui sculptor gorjean.
Vor merge în locurile în care Brâncuși a fost și fizic, la operele pe care le-a lăsat la Târgu-Jiu, la Casa Gănescu, acolo unde a locuit o perioadă, atâta timp cât a lucrat la Ansamblul de la Târgu-Jiu; vor merge și la Cula din Parcul Central. Într-o altă zi vom merge inclusiv la Casa-memorială de la Hobița, Peștișani”, a declarat Dorina Cioplea-Văduva, muzeograf în cadrul Secției de Artă a Muzeului Județean Gorj și coordonatorul acestui atelier.
,,Acest atelier este legat de săptămâna Brâncuși sau luna Brâncuși, de aceste evenimente care se întâmplă în oraș. Ne-am gândit să implicăm și elevii liceului și am reușit să organizăm alături de muzeu acest eveniment. Am ales să implicăm o clasă de a XII-a deoarece sunt mult mai în regulă, știu să lucreze, să macheteze, să deseneze, au concept; sunt foarte aproape de examenul pentru facultate și cred că lucrurile o să meargă mult mai repede pentru acest workshop. S-au dovedit destul de creativi.
Nu au mai lucrat niciodată creație vestimentară, nu au mers pe design, dar cu elementele lui Brâncuși au mai lucrat; știu să facă sinteză, analiză, compoziție”, a precizat Cătălin Negrea, profesor la Liceul de Arte ,,Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu. Printre elevii care au participat la acest atelier s-a numărat și Selena Coandă. ,,Mi s-a părut o ocazie unică pentru a înțelege operele lui Brâncuși și a intra în acea sferă, în sfera artei. Am pornit de la Coloana Infinitului și am avut o idee în care am prezentat viața care tinde spre infinit și posibilitatea ca, în timp, făcând lucruri inovatoare, cum a făcut și Brâncuși, să rămână o amprentă unică în viață”, a spus aceasta. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Județean Gorj, în parteneriat cu Liceul de Arte ,,Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here