Elevi ai şcolilor din Târgu-Jiu, pe podium la Piatra Neamţ

197

comeniusLa cea de-a cincea ediţie a concursului „Made for Europe” care s-a desfăşurat de curând la Piatra Neamţ, primele două poziţii ale podiumului au fost ocupate de către elevii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” şi de cei ai Şcolii Generale „Gheorghe Tătărescu”.

luizaConcursul a constat în prezentarea produselor finale realizate de participanţi în cadrul programelor cu finanţare nerambursabilă din fonduri europene, respectiv Comenius, Leonardo da Vinci, Tineri în acţiune, Euridice şi multe altele. La secţiunea pe licee, Mădălina Grosu, elevă a Colegiului „Ecaterina Teodoroiu” a obţinut locul I cu o „Hartă virtuală cu obiectivele cultural-istorice ale Italiei şi României”, realizată de elevii târgujieni şi italieni în cadrul proiectului Comenius I ISAET „Alle origini del futuro: intinerari storico-artistici e ICT”.

Proiectul a început cu înfrăţirea oraşelor Târgu-Jiu şi Noci (Italia), după care a urmat un schimb de vizite şi înfrăţirea a două unităţi şcolare: Liceul „Leonardo da Vinci” din Noci şi Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu. Timp de doi ani, cele două şcoli au lucrat împreună la acest proiect Comenius care le-a permis elevilor din cele două ţări să călătorească în afara graniţelor ţării şi să îşi poată cunoaşte colegii de proiect la ei acasă.

O carte i-a adus locul secund

Totodată, la competiţia de la Piatra Neamţ a adus Gorjului locul al II-lea prin Luiza Mîndruţă de la Şcoala „Gheorghe Tătărescu” din Târgu-Jiu. Aceasta a prezentat cartea „Nestori around Europe” ca produs final al proiectului „Exploring and investigating for a sustenaible development”. Potrivit conducerii şcolii din Târgu-Jiu, proiectul a fost unul multilateral şi a avut ca parteneri şcoli din Italia, Grecia, Finlanda, Spania şi Portugalia.

Proiecte finalizate cu succes

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Gorj, finanţarea din fonduri europene nerambursabile pentru proiectele Comenius ISAET şi „Exploring and investigating for a sustenaible development” s-a încheiat. Ambele au avut ca şi perioadă de implementare intervalul 2008 – 2010. În cadrul primului proiect, rezultatele activităţilor desfăşurate împreună cu elevii italieni se regăsesc în produsele finale ale parteneriatului: un dicţionar triling online (română-italiano-englez), pliante şi broşuri conţinând descrierea itinerariilor cultural-istorice şi activităţile desfăşurate, galerii de fotografii, hărţi, CD-uri, casete video, prezentări Power-Point, expoziţii de fotografii şi postere.

„Cel de-al doilea proiect în care implicaţi au fost elevi din Italia, Grecia, România, Spania, Portugalia, Finlanda, a avut ca şi produse finale cartea intitulată „Nestori around Europe”, un DVD care prezintă exemple de acţiuni desfăşurate în cadrul proiectului de elevii din ţările partenere.

De asemenea, în perioada de implementare a proiectului a fost creat şi un site, prin intermediul căruia am comunicat cu elevii şcolilor partenere, am reuşit să ne cunoaştem, să împărtăşim păreri şi idei”, a declarat Luiza Mîndruţă, ocupanta poziţiei a doua la concursul de la Piatra Neamţ.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here