Elevi ai CNTV, la Festivalul de Cântec Francofon

264

muzicaÎn perioada 14 – 15 mai 2011, a avut loc cea de-a X-a ediţie a Festivalului de Cântec Francofon „Chants, sons sur scène”, eveniment organizat de Asociaţia Română a Profesorilor de Limba Franceză – filiala Maramureş, în colaborare cu Ambasada Franţei şi Centrul Cultural Francez din Cluj.

 

Finala acestei competiţii are loc după etapele de calificare, organizate în martie şi aprilie la Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Sibiu, Timişoara, Satu-Mare şi Baia-Mare. La aceste faze au participat sute de candidaţi, 55 dintre aceştia fiind aleşi pentru marea finală de la Baia-Mare, la care au participat şi trei eleve ale Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”. În finală au concurat şi interpreţi din Serbia şi Croaţia. Concurenţii sunt împărţiţi în trei categorii, în funcţie de vârstă: 13-15 ani, 16-18 ani şi 18-25 de ani. Elevii CNTV s-au întors de la acest festival cu inimile încărcate de emoţie benefică şi cu premii valoroase. La categoria 13-15 ani, eleva Ileana-Maria Popescu, din clasa a IX-a C, a obţinut singurul premiu oferit interpreţilor din partea Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei de către renumitul profesor Dan Ion Nasta. De asemenea, ea a obţinut şi locul al III-lea la categoria ei de vârstă, interpretând melodia „Petit homme” de Shy’m.

Premii, pe bandă rulantă

De asemenea, la categoria 18-25 de ani, Andreea-Lioara Pînişoară din clasa a XII-a A se poate mândri cu premiul al II-lea şi o excursie de 10 zile la Festivalul „Les Francofolies” de la Rochelle, recompensă oferită de Ambasada Franţei primilor doi câştigători de la acest segment de vârstă. Andreea-Lioara a primit şi o invitaţie de participare la Festivalul Cântecului Francofon de la Nis, din Serbia. Ea a interpretat în concurs melodia „Comme des enfants” a cântăreţei canadiene Coeur de Pirate. Şi eleva Iolanda Boban din clasa a XII-a H a câştigat un premiu oferit de trupa Mary’s Dream în urma unui joc-concurs desfăşurat pe pagina lor de Facebook în zilele premergătoare festivalului. Profesorul Nicolae Weisz, directorul festivalului, a reuşit anul acesta o performanţă extraordinară prin aducerea acestei cunoscute trupe de rock din Franţa, pentru a susţine un concert şi a juriza concurenţii în cele două zile ale festivalului. Elevii colegiului au participat la ateliere de muzică animate de interpreţii francezi, şi-au făcut prieteni noi şi au dat dovada talentului lor pe scena festivalului. Ei au fost pregătiţi de profesoarele Rodica Banciu şi Loredana Stoian.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here