Elevele Şcolii Postliceale “Ion Mincu”, nemulţumite de creşterea bruscă a taxei anuale de şcolarizare

1061

Aproximativ 200 de elevi ai Şcolii Postliceale “Ion Mincu” din municipiul Târgu-Jiu sunt nemulţumiţi de creşterea bruscă a taxei de şcolarizare pentru anul curent, majoritatea dintre aceştia gândindu-se serios la declanşarea unor acţiuni de protest. Conducerea Colegiului Tehnic “Ion Mincu” spune că această majorare este una justificată şi legală.

Majorarea taxei pentru anul şcolar 2016-2017 a stârnit revoltă printre elevii care nu au prins loc la buget la Şcoala Postliceală “Ion Mincu”. Decizia de creştere a taxei de la 1.800 de lei cât era pentru elevii din anii II şi III, respectiv de la 2.000 de lei pentru cei de anul I, la 2.300 pentru toţi elevii, a creat nenumărat reacţii, majoritatea negative din partea elevilor care recunosc că deşi majorarea este legală conform contractului de şcolarizare, nu trebuie să se aplice pentru toţi elevii, ci doar pentru cei care nu-şi achitaseră taxa ori înregistrează restanţe, acuzând-o de altfel pe directoarea adjunctă că pune presiuni în special pe cei din ultimul an.
“De la profesori am auzit că s-a făcut această majorare de taxă, de la 1.800 la 2.300 de lei. Pentru anul acesta era 1.800 de lei, s-a făcut o şedinţă şi s-a stabilit că trebuie să se majoreze taxa, noi nu am fost anunţaţi; în contractul nostru scrie că suma reprezentând taxa de şcolarizare se poate modifica o singură dată pe parcursul anului şcolar în condiţiile unor schimbări esenţiale legate de creşterea salariilor, a cheltuielilor de întreţinere şi de modernizare a şcolii, în concordanţă cu acestea. Noi nu am fost anunţaţi de această modificare, dar ne-am plătit taxele pentru că am fost înştiinţaţi de profesori să achităm integral cât mai repede. Am încercat să discutăm cu doamna directoare, dar ne-a zis că n-o interesează şi că cei care şi-au achitat integral până săptămâna trecută vor fi scutiţi de noua majorare. Avem şi colegi la buget care nu achită taxă, cu toţii suntem mai multe clase pe fiecare an. Cei din anul I au 20 milioane de lei vechi, iar noi avem 18 milioane de lei vechi. Eu sunt la taxă, anul III. Am încercat să vorbim cu doamna director şi ne-a spus că suntem obligaţi să achităm pentru că suntem ultimul an şi trebuie să plătim taxa pentru a intra în licenţă. Vrem să protestăm pentru că nu suntem de acord ca noi cei care deja ne-am plătit taxa să dăm bani în plus. Să dea cei care nu şi-au plătit ori cei care au restanţe. Suntem decişi să nu mai intrăm la ore, dacă nu se va lua o decizie favorabilă şi pentru noi. Acum suntem la zi, dar ei au spus că trebuie să achităm şi diferenţa până la 2.300 de lei. În contract termenul limită de plată a anului de şcolarizare pentru cei 1.800 de lei era 31 aprilie. Acum, pentru că s-a mărit taxa, ni s-a transmis că ne vor lăsa până în luna iunie, poate chiar iulie. Unii dintre noi au şi copii acasă, familii, alţii sunt încă întreţinuţi de părinţi. Per fiecare clasă, am rămas undeva între 20 şi 25 de elevi, deoarece unii au renunţat din cauza problemelor financiare ori pentru că au plecat să lucreze în străinătate”, a declarat o elevă din anul III din cadrul Şcolii Postliceale “Ion Mincu”.

Bani în plus de la circa 200 de elevi
Conducerea Colegiului Tehnic “Ion Mincu” spune că este perfect legală majorarea şi se adresează celor care nu şi-au achitat taxa până la data de 17 martie, când a suferit modificarea contractuală prin care taxa anuală a crescut până la 2.300 de lei. Totodată, directorul unităţii de învăţământ afirmă că asupra elevilor din ultimul an nu s-au pus presiuni şi nici nu au fost ameninţaţi că nu le va fi încheiată situaţia şcolară.
“Cadrele didactice sunt salarizate chiar şi la învăţământul cu taxă conform Legii salarizării din învăţământ. Aici au fost două creşteri salariale, una anul trecut şi una de la 1 ianuarie 2017. Din această cauză am fost nevoiţi să facem majorarea de taxă proporţional cu aceste creşteri salariale. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei de Consiliu de Administraţie din data de 17 martie.
Decizia se adresează celor care nu şi-au plătit taxa integral până la data noii decizii luate de Consiliul de Administraţie. Prin această majorare s-ar acoperi o mare parte din problema salarizării cadrelor didactice şi urmează să mai luăm câteva măsuri complementare pentru a nu ajunge în situaţia unei incapacităţi de plată. Noul termen de achitare a taxei de 2.300 de lei a fost prelungit până la 1 iunie. Cei din anul I plăteau o taxă de 2.000 de lei şi creşterea s-a făcut cu 300 de lei, iar pentru elevii din anul II şi III majorarea s-a făcut cu 500 de lei, de la 1.800 la 2.300 de lei. În contractul de şcolarizare scrie foarte clar că taxa se poate mări dacă sunt modificări legate de creşterea salariilor, a cheltuielilor de întreţinere şi modernizare a unităţii şcolare. (…) Nu poate fi vorba de ameninţări sau de altceva. Salariile nu mai puteau fi plătite dacă se mergea pe actuala schemă. Am solicitat un raport de la Contabilitate, s-au făcut calculele şi am avut recomandări pentru a depăşi situaţia, astfel că am luat măsurile care se impun. Elevii nu au discutat cu noi şi soluţia nu este protestul ce vor să-l organizeze. Voi merge să vorbesc problema cu elevii de la toate clasele, deoarece realitatea financiară este alta”, a declarat Leontin Hăinaru, directorul Colegiului Tehnic “Ion Mincu” din municipiul Târgu-Jiu.
La ora actuală, în cadrul Şcolii Postliceale sunt înscrişi 530 de elevi, pe toţi cei trei ani de învăţământ, cu taxă fiind 234 de persoane. Deoarece 40 dintre acestea au achitat taxa de şcolarizare în avans nu vor fi afectaţi de măsura majorării taxei până la 2.300 de lei, astfel că diferenţa de taxă va fi achitată de 194 de elevi din cei 234 înscrişi la forma de şcolarizare cu taxă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here