Cătălina Laura Pinoșanu, o elevă a Colegiului Național ”George Coșbuc” din Motru, a avut parte de o experiență extraordinară luna trecută, aceea de a face parte din Juriul Tinerilor Europeni, în cadrul Festivalului Internațional al Programelor Audiovizuale (FIPA) din Biarritz, Franța, ce s-a desfășurat în perioada 19 – 24 ianuarie.
Cătălina a aflat de acest festival prin intermediul uneia dintre profesoarele sale. Pentru a putea ajunge să reprezinte România însă, tânăra de 17 ani a trebuit să treacă de mai multe etape, cea mai importantă fiind aceea în care i-au fost testate cunoștințele de limba franceză și nu numai. ”Doamna profesoară de limba franceză, Emanuela Crețu, m-a informat despre acest festival și mi-a dat astfel ocazia să particip. A trebuit inițial să mă înscriu online, să îmi depun o scrisoare de motivație, iar ulterior am susținut un interviu telefonic pentru ca organizatorii să poată să-mi evalueze nivelul de limba franceză și nivelul de cultură. Se căuta un anumit tip de elev, un elev interesat de actualitate, de ceea ce se întâmplă în lume la ora actuală” a declarat Cătălina Pinoșanu. Pe parcursul acestei experiențe, tânăra elevă a avut ocazia de a cunoaște tineri din 12 țări diferite ale Uniunii Europene, scriitori, jurnaliști și producători de filme.
”În cadrul acestui festival, unde am fost jurat în cadrul secțiunii ”GrandsReportages et Investigation” alături de alți 12 tineri din 12 țări diferite ale Uniunii Europene. Am avut un program foarte încărcat, multe întâlniri cu scriitori, jurnaliști, producători de filme. Am avut de urmărit 11 reportaje din care a trebuit să alegem unul pentru a-i oferi un premiu special. În fiecare zi, am asistat la proiecții, iar după aceea am dezbătut și analizat pe diferite criterii (impactul mesajului transmis asupra publicului, calitatea tehnică – muzică, imagine, cadru, fotografie, montaj, sunet, evoluția protagoniștilor de-a lungul reportajului și multe altele) ceea ce tocmai văzusem. Mi-a plăcut foarte mult faptul că aveam un program fix, între proiecții fiind programate întâlniri cu membrii juriului profesionist de la aceeași secțiune, alcătuit din jurnaliști, realizatori și scriitori, întâlniri pe parcursul cărora discutam despre criteriile pe care trebuie să ne bazăm în evaluarea noastră, fără a încerca să ne impună preferințele lor”, povestește Cătălina.
”Am avut ocazia să ne implicăm în dezbateri pe subiecte foarte diverse. Am fost tratați ca și niște jurați profesioniști, am avut acces la ceremoniile, petrecerile și întâlnirile dintre organizatori și juriul profesionist, am cunoscut foarte mulți oameni care voiau să discute cu noi și care puneau mare preț pe ceea ce gândeam și pe ceea ce aveam de spus”, mai povestește Cătălina. Singurul regret al adolescentei este acela că nu va putea repeta experiența. ”Mi-aș dori foarte mult să repet experiența, dar, din păcate, nu se mai poate. România va putea avea din nou un reprezentant la acest festival abia peste doi ani și există și o limită de vârstă. A fost, oricum, o experiență extraordinară”, a mai declarat Cătălina, care pe viitor intenționează să urmeze o facultate de limbi străine și, poate, să lucreze ca interpret.
Roxana Lupu