Elev agresat de părintele altui școlar, în incinta Școlii Gimnaziale Albeni! Profesor, luat la rost de directoare pentru că a anunțat poliția

5194

Profesorul de educație fizică, Sorin Vasile Popescu, de la Școala Gimnazială nr .1 Albeni, a fost pus în situația neobișnuită de a da notă explicativă directorului școlii pentru că, la jumătatea lunii trecute, și-a făcut datoria civică de a anunța poliția, când a fost sesizat că un elev al școlii unde acesta predă a fost agresat, în văzul colegilor, de părintele altui școlar. Acesta recunoaște că a anunțat poliția, mai ales când a fost informat că școlarul de clasa a VII-a ar fi fost ridicat de umeri pe perete de părintele nervos, tras de urechi și amenințat, pe motiv că l-ar fi agresat pe copilul său. Incidentul este cercetat de procurori, iar profesorul de directoare. Oana Botanciu, directorul școlii din Albeni, a refuzat să comenteze incidentul.

Incidentul din școala Albeni s-a petrecut pe 14 ianuarie în pauza dintre ore. Atunci, în văzul copiilor aflați pe coridorul școlii, părintele unui elev de clasa a VI-a a intrat val vârtej în unitate și s-ar fi luat la harță cu un elev, cu un an mai mare decât copilul său. În loc să ceară ajutorul cadrelor didactice, părintele revoltat a decis că este cazul să își facă singur dreptate pentru că fiul său ar fi fost agresat în școală de elevul de clasa a VII-a. Mai precis, potrivit profesorului de sport, părintele l-a amenințat pe elev, l-a bruscat și chiar l-a ridicat de umeri pe un perete câțiva centimetri. Incidentul a fost surprins de camerele de luat vederi ale școlii.

Poliția și profesorul nu au agreat violența din școală
Profesorul Sorin Vasile Popescu, aflând de la alți elevi, de cele petrecute, a intervenit și a sesizat șeful de post din Albeni, telefonic, de cele petrecute în pauza dintre ore. Șeful de post, aflat în concediu, a percutat prompt și și-a anunțat subalternii să intervină și să cerceteze cazul. În cauză s-a constituit un dosar penal, după ce părinții elevului agresat au intervenit la școală și au cerut explicații. Părinții au văzut cu ochii lor agresiunea, spune dascălul Popescu, după ce au vizionat filmarea de pe camerele școlii. Atunci, părinții minorului au depus la rândul lor plângere împotriva adultului pe care l-au acuzat de rele tratamente aplicate minorului. Ancheta este în curs, sub supravegherea unui procuror.
În loc ca acest incident să alerteze la maxim conducerea școlii și să împiedice alte evenimente similare, directoarea Oana Botanciu s-a îndreptat, în scris, împotriva profesorului care și-a făcut datoria civică de a anunța poliția. Aceasta i-a cerut dascălului notă explicativă legată de incident, considerând că gestul profesorului nu ar fi fost ,,o urgență”. Astfel, în opinia directoarei, gestul subalternului său nu era justificat, mai exact anunțarea poliției, în opinia respectivei, nu ar fi fost necesară la acel moment.

Amicițiile, mai puternice ca protejarea integrității elevilor
Profesorul susține acum că gestul directoarei poate fi ușor explicabil, deoarece aceasta ar fi avut o legătură de prietenie cu agresorul. Dascălul, în ciuda acestor considerente, a dat nota explicativă directoarei, dar, în mod corect, la rândul său a anunțat Inspectoratul Școlar Gorj să ia măsuri, deoarece directoarea, în loc să aplaneze conflictul, a găsit, la rândul ei, vinovați. De la IȘJ Gorj, nici până în prezent, nu s-a deplasat niciun inspector pentru a vedea dacă cele sesizate, aflate în cercetare la poliție, se confirmă, spune profesorul. Anunțarea IȘJ s-a făcut cu mai mult de 10 zile, în ianuarie. ,,Am sesizat IȘJ în luna ianuarie. Din păcate, nimeni din inspectorat nu s-a deplasat să vadă dacă acest incident s-a petrecut, dacă este grav și dacă se necesită luarea unor măsuri. Totul este politic…”, a declarat dascălul, cu mențiunea că directoarea școlii a făcut campanie electorală pentru PNL.

Vinovatul fără vină!
Profesorul consideră, în atare situație, că directoarea ar fi încercat, în mod injust, să-l găsească pe el vinovat de cele petrecute, dându-i de înțeles că este la mâna acesteia. În școala din Albeni s-a mai înregistrat un incident similar, asta în 2017, când o mămică a pălmuit un elev. Nici atunci, evenimentul grav nu a fost clarificat așa cum ar fi trebuit, în școală. Oana Botanciu este directoarea școlii din ianuarie 2017, perioadă în care unitatea a fost implicată în mai multe scandaluri, mai puțin pe timpul concediului acesteia de maternitate. Am încercat să obținem, miercuri, un punct de vedere de la directoarea Botanciu vizavi de incident și de acuzele ce îi sunt aduse. Din păcate, Oana Botanciu a precizat că nu vrea să comenteze pe marginea acestui subiect, decât la școală. ,,Sunt pe drum spre Albeni, la volan, numai ce am plecat de la o ședință care a avut loc la municipiu. Nu comentez cele întâmplate. Dacă doriți, vă aștept la școală. Am și Curtea de Conturi acolo…”, a declarat directorul Școlii Albeni, pentru Gorjeanul.

Incidentul nu există în documentele școlii, doar pe camere
Menționăm că incidentul din 14 ianuarie nu este consemnat, potrivit profesorului Popescu, în registrul școlii nici în prezent, directoarea fiind obligată să raporteze cazul la IȘJ și poliție, lucru care nici acum nu s-a întâmplat. Părintele implicat va fi audiat de poliție, imaginile de pe camere fiind ridicate de organul de anchetă.
Cazurile de violență în școală trebuie raportate instant la poliție.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here