Ei, … şi ? sau “Mârlănia, ca mod de viaţă” “Ex nihilo, nihil”

257

Pe cât posibil, autorităţile oraşului nostru se străduiesc să aibă-n atenţie toate problemele care frământă urbea.
Între acestea nu puteau lipsi cele care se referă la “vârsta a treia” pentru care aceasta mulţumeşte acestor autorităţi. Astfel, de exemplu, la cluburile la care această vârstă merge, într-o atmosferă plăcută, se poartă discuţii amicale şi se desfăşoară … acerbe partide de şah, table, jocuri de cărţi, remy, etc.
În afara celor … angajaţi în astfel de … dispute, mulţi alţi pensionari privesc de pe margine, amuzându-se de jocul unuia sau a celuilalt dintre … combatanţi, cei care, în funcţie de rezultatul unor astfel de confruntări, se … ciondănesc, se … apreciază (sigur că totul e … amical), promiţând că … la următoarea … partidă … se vor răzbuna, sau îşi vor mări avantajul.
Totul se desfăşoară deci, într-o atmosferă plăcută, amicală, spre satisfacţia şi buna-dispoziţie a … “adversarilor” care, în acelaşi timp, îşi împrumută ţigări, se invită, apoi, la o cafea sau la o bere, cu promisiunea că … la întâlnirea de a doua zi, vor fi de … neînvins, când, de fapt… scenariul se repetă.
Astfel de întâlniri sunt prilejuri de mulţumire pentru cei care, o viaţă întreagă au muncit în diverse compartimente ale vieţii sociale, întâlniri care iau (totdeauna) aspectul unor plăcute posibilităţi de … destindere şi de folosire … creatoare a timpului, în care-şi antrenează şi … imaginaţia, voinţa, gândirea, diferite procese psihice (de cunoaştere şi afective), ca şi diferite laturi ale educaţiei.
Din păcate, într-o bună zi, unul dintre astfel de … jucători, trădându-şi … marginalitatea din care provine şi … cu toate că, de obicei, ia bătaie la scoruri … astronomice, a reuşit să strice această atmosferă plăcută, amicală. El, care, cu o permanentă faţă încruntată, pus pe harţă, îşi jigneşte adversarul şi nu dă voie nimănui din cei de pe margine să vorbească ceva, atunci când joacă el, cel care, în schimb, totdeauna vorbeşte “dă indicaţii” când joacă alţii.
Unul dintre … privitorii de pe margine (care, ca vârstă, putea să-i fie tată) l-a invitat civilizat să lase jucătorii să-şi caute singuri soluţii la diversele situaţii de joc, pentru că lui nu-i convine să vorbească cineva când joacă el.
Atât i-a trebuit insului care dovedind că n-a trecut degeaba pe lângă şcoală,  şi-a etalat servituţi faţă de mediul (sărac – educativ) din care provine şi faţă de care e … faithful, “quod erat demonstrandum” şi   “demostratum”, prin faptul că, etalându-şi un behaviorism … original, s-a … repezit la cel în vârstă cu un … repertoriu din bogata lui vitrină de jigniri în lanţ pe care le posedă şi, spre stupefacţia celor de faţă (zeci de personale) şi-a dovedit surplusul de bădărănie, mojicie, mitocănie, ţopârlănie, impertinenţă şi … tot ce a mai putut … colecta din medii de … neciopliţi, agresivi, snobi, etc., trăsături cultivate într-un habitat al faunei marginale (al spărgătorilor de seminţe şi al … rumegătorilor de gumă), mediu care, de obicei, exclude bunul-simţ şi care, la faptul că i s-a atras atenţia că pe cel pe care-l jigneşte … în cascadă (pe lângă faptul că e posesorul a trei diplome de cadru didactic, cu o prestaţie de peste cincizeci de ani la catedra diferitelor şcoli, licee şi chiar la universitate), trebuie să-l menajeze de asemenea … atribute şi numai pentru … diferenţa de vârstă.
La toate acestea, dovedindu-şi contiguitate în “nihil est intellectu quod prius fuerit in sensu”, coborâtor din panteonul mizeriei morale, fără a demonstra nici măcar un vag ecou al educaţiei şi … civilizaţiei minime, imbatabilul … jignitor, spre stupefacţia celor prezenţi, a răspuns prin comportamentul grosier… prin … ei, … şi ?
Mulţi din cei de faţă, i-au spus, apoi, jignitului că el e de vină pentru că … neştiind că, … asta-i cartea de vizită a jignitorului,  coboară la nivelul unor asemenea indivizi care, niciodată nu vor simţi necesar un mutatis-mutandis în comportarea lor, acreditată unei … educaţii marginale, fără a şti ce-i sensibilitatea şi menajamentul faţă de fiecare persoană, cărora li se potriveşte zisa latină “ne sutor ultra crepidam”, eleganţa în relaţiile interumane fiindu-le străină, cultivând o apercepţie originală, în care cred foarte mult, trădându-şi unele lipsuri care trebuiau completate din … copilărie, demne acum de … “pollice verso”.
Păcat!Păcat că buna-dispoziţie a … “vârstei a treia” e bruscată de ineducaţia unor astfel de … exemplare, care-şi dovedesc cu prisosinţă, lipsa de respect şi măcar faţă de … părul alb. Trebuie compătimiţi.
Călin Marton      

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here