Toţi cei care vor trece pragul Muzeului Judeţean Gorj luna aceasta vor avea prilejul de a admira lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică şi artă textilă semnate de 26 de artişti din ţară, reunite în cadrul expoziţiei „EGOgrafie”.
Muzeul Judeţean Gorj a găzduit marţi vernisajul celei de-a V-a ediţii a expoziţiei de pictură, grafică, sculptură, ceramică şi textile „EGOgrafie”. În cadrul acestei expoziţii pot fi admirate lucrări semnate de 26 de artişti: Daniela Adela Armega, Iulia Balanca, Georgiana Brandt, Dorina Cioplea, Decebal Crăciun, Viorel Curt, Ana-Maria Cuteanu, Vasile Fuiorea, Mihaela Galenski, Florin Hutium, Raluca Israil, Armand Landh, Valer Neag, Adriana Negrea, Lucica Popescu, Cristina Ploscariu, Mihai Plăveți, Dan Semenescu, Ștefan Strâmtu, Viorel Surdoiu, Daniel Șerban, Mihai Șocu, Aurelian Iulius Șuță, Marius Turcitu, Mihaela Turcitu, Adriana Vâlcea şi Marius Mihalceanu (poet). „Anul acesta sunt 26 de artişti din mai multe locuri din ţară. Sunt artişti-prieteni; ne-am întâlnit la şcoală, ne-am împrietenit, ne-am întâlnit la alte expoziţii. Este un proiect pe care eu şi sora mea, Cristina Ploscariu, l-am dezvoltat şi, fiind deja a V-a ediţie, pot să spun că a prins amploare; a devenit expoziţie naţională. Sunt mai multe tehnici. Nu am încorsetat artiştii cu o temă anume, pur şi simplu i-am lăsat să-şi exprime eul, să-şi exprime artistul din ei”, a declarat Dorina Cioplea, unul dintre curatorii expoziţiei. Numărul artiştilor ale căror lucrări sunt strânse laolaltă în cadrul acestei expoziţii pare să crească de la an la an, ca şi varietatea creaţiilor acestora. „De la an la an această expoziţie este în creştere valorică şi văd pe simeze din ce în ce mai multe nume noi, ceea ce este încurajator pentru un salon naţional de arte vizuale. În special expun membrii Filialei Târgu-Jiu a UAP din România, absolvenţi ai unor universităţi de artă din ţară, de la Târgu-Jiu, din Timişoara. Expoziţia este multidisciplinară, avem foarte multă pictură, grafică de şevalet, print, zone mixte, de interferenţă, între genurile artelor, de la natură statică la peisaj, portret, compoziţie figurativă, abstractă. Avem deci toate direcţiile artelor contemporane, fie că este vorba de direcţii ancorate în contemporaneitate, fie că e vorba de lucruri mai aşezate de-a lungul timpului în istoria artelor”, a spus Vasile Fuiorea, preşedintele UAP Gorj.
Trei dintre lucrările incluse în această expoziţie aparţin artistului gorjean Aurelian Iulius Şuţă (SAI), care a descris „EGOgrafia” ca fiind un „frumos cocktail primăvăratic”. „<<EGOgrafia>> se constituie într-un frumos cocktail răcoritor, tonic, primăvăratic, compus din creaţiile mai multor artişti, genuri diferite, dar foarte armonios asamblate într-un context de primăvară, veselie şi bună dispoziţie, în ciuda ploilor care ne-au cam zăpăcit creierii în ultima vreme.
M-am prezentat aici cu trei lucrări de satiră de şevalet; este altceva decât ceea ce se ştie că este caricatura. Este un umor mai subtil, al cărui mesaj nu se diminuează în timp. (…) Are şi un caracter, ca să zic aşa, internaţional. Nu se referă la un eveniment social, cotidian, din spaţiul în care eu îmi desfăşor activitatea. La fel de bine pot fi înţelese mesajele care, cum îmi place mie să spun, sunt de idee şi de moralitate, şi de un chinez sau de un thailandez”, a spus acesta. Expoziţia este deschisă publicului în perioada 6 mai – 6 iunie 2014.
Roxana Lupu