Eficiența, cuvântul de ordine pentru Edi Iordănescu

308

Turul de sezon regulat a fost unul bun pentru Pandurii. Gorjenii sunt în graficele conducerii tehnice, play-off-ul pare din ce în ce mai accesibil, iar returul le oferă elevilor lui Edi Iordănescu un program mai facil.

Pandurii a stat în cele 13 etape ale turului sezonului regulat doar între primele șapte echipe ale clasamentului Ligii 1, locul 7 fiind cea mai slabă clasare a gorjenilor, care au poposit acolo între etapele a 6-a și a 7-a. Dacă trupa lui Edi Iordănescu a stat pe primul loc doar după prima etapă, când a fost singura învingătoare a rundei inaugurale, iar pe locul secund nu a fost niciodată la finalul vreunei etape, Pandurii și-a petrecut turul sezonului regulat stând între locurile 4-6, poziții călduțe, în conformitate cu obiectivul stabilit la începutul actualei ediții de campionat. Având în retur un program ce pare mai ușor, cu mai multe jocuri ce se vor disputa pe propriul teren, Pandurii au șanse mari de a se menține între echipele ce vor merge în play-off.

Mai productivi după pauză
Pandurii a înscris în prima parte a sezonului regulat un număr relativ mic de goluri, doar 15, o medie de 1,15 goluri/meci, fiind una care nu te-ar duce cu gândul la play-off, dar tactica lui Edi Iordănescu este una foarte clară, tehnicianul declarându-se în nenumărate rânduri adeptul victoriilor cu 1-0.
Punând golurile Pandurilor din acest sezon într-un grafic al intervalelor în care s-au marcat se observă în mod evident un apetit ofensiv mai mare al elevilor lui Iordănescu în primele minute de după pauză. Pandurii a înscris în intervalul 45-60 de patru ori. Cum în intervalul 30-45 s-au marcat trei goluri, se poate spune că jumătatea de oră de dinainte și de după pauză dă forța echipei. Pandurii a înscris în aceste 30 de minute la fel de mult cât s-a înscris în restul de 60 de minute, un gol fiind marcat de panduri în prelungirile meciului.
Din păcate, atunci când Pandurii este mai preocupată de atac, echipa gorjeană este și cel mai predispusă la greșeli în apărare. În intervalul 30-60, timp în care pandurii lui Edi au înscris de șapte ori, echipa gorjeană a încasat cinci din cele unsprezece goluri primite în cele 13 etape ale turului sezonului regulat. Dacă în primul sfert de oră Pandurii are poarta intactă până acum, finalurile de meci sunt punctul nevralgic. Pandurii a încasat două goluri în prelungiri, unul fără importanță în ceea ce privește punctele din clasament, golul de 0-3 de la Chiajna, marcat de Pena, și unul care a privat echipa gorjeană de două puncte mari, golul înscris în prelungiri de Gnohere în meciul cu Dinamo, gol cu care bucureștenii au egalat la doi. De altfel, golul încasat de Pandurii în meciul cu Dinamo a privat trupa lui Edi Iordănescu de o clasare pe locul doi în acest moment, între tur și retur.

Program favorabil în retur
Pandurii ar putea tranșa destul de repede în favoarea sa lupta pentru un loc între primele șase echipe la finalul sezonului regulat. În acest moment, Pandurii are un avans de patru puncte față de CS U Craiova, prima echipă aflată în afara zonei de play-off, aceeași distanță fiind și între gorjeni și CFR Cluj, echipă care însă speră să-și recupereze în instanță cele șase puncte de penalizare primite. În confruntarea directă cu CS U Craiova, Pandurii are avantajul de a fi remizat pe terenul echipei din Bănie, în retur urmând a se juca la Severin, acolo unde, cel puțin teoretic, are avantajul terenului propriu. Rămâne de văzut cum vor reacționa la acea vreme severinenii, în general aceștia fiind suporteri ai fostei echipe a Universității, cea a lui Mititelu, care acum nu mai există decât în niște acte ale patronului și în unele litigii aflate pe rolul instanțelor.
Dincolo de acest avantaj teoretic al meciurilor cu CS U Craiova, Pandurii va avea un program cu șapte jocuri pe teren propriu și șase în deplasare. Mai mult decât atât, pe Severin vor veni doar echipe din zona de play-out, singura “intrusă” fiind Astra. În primele șase etape, Pandurii va juca de patru ori la Severin urmând a primi vizita celor de la Poli Timișoara, FC Voluntari, Petrolul și Concordia, meciuri din care trupa lui Edi Iordănescu ar putea obține 12 puncte. Alături de cele 23 pe care Pandurii le-a strâns deja, în etapa a XIX-a, fără a mai pune la socoteală vreun punct din deplasările de la Steaua și Iași, Pandurii ar putea acumula 35 de puncte, un bagaj ce ar putea fi foarte aproape de cel suficient pentru a asigura prezența în play-off.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here