Efectul mutării sediului CEO: Bugetul Gorjului și cel al Târgu-Jiului, văduvite de zeci de miliarde de lei

724

Mutarea, trasată deja la vârful companiei, a sediului Complexului Energetic Oltenia la București, ce va fi bătută în cuie pe 21 februarie, va afecta drastic bugetul județului și pe cel al municipiului Târgu-Jiu, în lunile următoare. Au declarat-o, ieri, mai mulți factori decizionali de la nivelul Gorjului atât din mediul politic, cât și din cel al societății civile, care prin analize simple au concluzionat că bugetele locale vor fi bulversate de mutarea unei părți a salariaților CEO în Capitală, pornind de la sumele defalcate din impozitul pe fondul de salarii pentru personalul transferat la sediul societății din București și până la impozitul pe clădiri și mijloace de transport plătit în prezent la Direcția de Taxe și Impozite Locale Târgu-Jiu. Opiniile lui Ion Călinoiu, Dan Morega, Mihai Weber și Florin Cârciumaru contrazic astfel, în totalitate, comunicatul oficial al CEO, de luni, care subliniază că mutarea sediului companiei în Capitală “nu va afecta bugetele locale”.

Președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, nu a calculat încă dimensiunile financiare ale dezastrului ce va fi provocat de mutarea sediului CEO la București, dar a declarat, ieri, cu fermitate, că asigurările oficiale ale CEO, legat de neafectarea bugetelor locale, sunt doar încercări eșuate de a ascunde adevărul dureros și efectul dramatic pe care îl va provoca, schimbarea în cauză, județului. Călinoiu a menționat că bugetul Gorjului va fi afectat, așa cum va avea de suferit și municipiul, asta deoarece în sediul CEO de la București nu se vor duce o mână de salariați, ci un personal voluminos care se va desfășura pe cel puțin două etaje dintr-o clădire din Capitală.
calinoiuNu a fost singurul care, ieri, a subliniat că economia județului va suferi dacă sediul CEO va fi stabilit în București. De altfel, preşedintele PSD Gorj, primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, a precizat că fostul premier Victor Ponta a făcut eforturi foarte mari pentru ca sediul actual al CEO să fie adus la Târgu-Jiu la înfiinţarea companiei în anul 2012, iar decizia de a muta sediul la Bucureşti va afecta, în mod inerent, atât economia judeţului, cât şi numărul locurilor de muncă. “Domnul Victor Ponta în persoană şi prin guvernul pe care l-a reprezentat a făcut eforturi foarte mari ca acest sediu să fie adus la Târgu-Jiu. Iată că acum trăim un moment foarte dificil pentru gorjeni când se încearcă printr-un vot să se mute sediul unei activităţi foarte importante pentru economia judeţului şi activitatea noastră de zi cu zi. Am acţionat pentru stoparea acestui lucru prin pârghiile pe care le avem la dispoziţie în momentul de faţă”, a spus, ieri, Cârciumaru.

DSC_0013Weber, poziție tranșantă
Deputatul Mihai Weber nu a putut sta nici el impasibil la criza care a afectat Gorjul. Acesta a purtat noi discuții, chiar ieri, cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, dar reprezentantul Guvernului nu a fost foarte clar în legătură cu planurile pe care le are cu CEO. Weber a concluziont că ministrul nu a putut să spună clar de ce vrea totuși să mute sediul companiei la București. În atare situație, deputatul PSD Mihai Weber s-a arătat de părere că situația CEO s-a schimbat în rău, dorindu-se, inițial, privatizarea companiei și acum mutarea sediului acesteia în Capitală. Toate acestea vor genera șomaj crescut în județ, mai spune Weber care crede, la fel ca mai toți gorjenii, că sediul CEO trebuie să rămână în județul nostru. “De câteva zile subiectul privatizării şi mutării sediului Complexului Energetic Oltenia la Bucureşti generează discuţii, întrebări şi nelămuriri la nivelul judeţului Gorj. La o jumătate de an de la plecarea domnului Victor Ponta, situaţia Complexului Energetic Oltenia s-a schimbat radical, din păcate, nu în bine. Pe lângă privatizarea companiei, mai nou, se doreşte şi mutarea sediului social la Bucureşti, neţinându-se cont de un aspect foarte important: dacă această dorinţă va fi dusă la îndeplinire, rata şomajului în Gorj va creşte considerabil. Din cei 15 277 de salariaţi ai companiei, aproape jumătate, vor merge acasă. Analizând considerentele ce stau la baza deciziei luate de către Consiliul de Supraveghere, constat cu dezamăgire că niciunul dintre ele nu reprezintă vreun motiv serios care să ducă la modificările dorite de actuala conducere. Din moment ce unităţile miniere îşi desfăşoară activitatea în zonă, este absolut normal ca şi sediul administrativ să rămână aici”, a declarat parlamentarul de Gorj. weber nou“Privind în trecut, amintim faptul că această încercare de a muta sediul CEO la Bucureşti a mai fost făcută de PDL, însă datorită implicării domnului Victor Ponta, acest lucru nu a fost posibil. Acum este de datoria noastră să luptăm pentru salvarea companiei. Trebuie să fim realişti şi să conştientizăm că în acest moment orice decizie prost luată, ar putea costa foarte scump Gorjul”, a conchis Weber.

Analiza lui Morega: “Pierdere de zeci de miliarde pentru Gorj”
Profesor doctor în management, Dan Ilie Morega a calculat dimensiunea, aproape exactă, a dezastrului ce va fi promovat de iminenta mutare a sediului companiei de stat din Gorj, la București. Rezultatele nu sunt unele cu plus, ci dau cu minus pentru bugetul județului și al municipiului Târgu-Jiu. “Municipiul Târgu-Jiu pierde, la o analiză simplă, taxe și impozite pe clădiri și mijloace de transport la care se adaugă 43 % din impozitul pe fondul de salarii pentru salariații ce urmează să fie mutați la București”, a declarat ieri Morega, subliniind că CEO, pentru clădirile și mașinile înregistrate în municipiu plătește în jur de 5 miliarde de lei anual taxe și impozite locale. “La județ se pierd o parte din sumele defalcate pe impozitul pe fondul de salarii, per total pentru Gorj și Târgu-Jiu pierderea viitoare putând fii de zeci de miliarde de lei și nicidecum nicio pierdere cum a comunicat CEO”, a spus, apăsat, Morega. “În primul rând, sediul social nemaifiind în municipiu este posibil ca o parte dintre spațiile CEO și o parte dintre mașini să fie vândute. În asemenea situații impozitele pe clădiri și mijloace de transport vor dispărea într-un procent însemnat. Deocamdată nu știm decât vrăjile ministrului Grigorescu și ale «fachirului» său Ciobotărică vor afecta doar 30-40 de salariați, ce vor fi transferați în Capitală, ori peste 100, cum se așteaptă de mulți chiar din CEO. De altfel și părerea mea este că se vor muta peste100 de salariați, în timp ce numărul va fi completat cu noi angajați ce vor proveni din găștile lor «tehnocrate» de la București. Se mai pierd cotele defalcate din impozitul pe salarii pentru cei ce vor fi transferați, dar ce se pierde cel mai mult este faptul că decizia sau organismele decizionale vor fi acolo unde este sediul social, adică la București”, a făcut public șeful IAIPP.

morega (1)Sediu, anti-transparență!
Cu alte cuvinte, mai spune Morega, contrar tuturor principiilor manageriale, decidenții și organele de decizie ale CEO nu vor fi acolo unde se face producția și la sute de kilometri distanță, într-o totală lipsă de transparență. “Deciziile care se vor lua nu vor fi izvorâte din informări operative, certe, din interiorul activității miniere și energetice, ci ele se vor lua doar în funcție de strategia inexistentă, și nedepusă la CE, precum alte state au făcut-o. Mai exact, se vor lua la sediul mutat în Capitală, decizii care sunt dictate de samsarii străini din Fondul Proprietatea și de cei de la Bruxelles. Totodată ei vor fi feriți, la conducerea CEO mă refer, de eventualele greve, bazate pe nemulțumirile fundamentale ale salariaților”, a mai afirmat profesorul de management care spune că astfel va dispărea dialogul permanent între decident și sindicate. “Cu atât mai clar este faptul că ieșirea în stradă, protestele și grevele salariaților vor fi tot mai anevoioase, necesitând deplasarea acolo unde este sediul CEO-ului. Deci este foarte clar că aici au fost interese majore pentru ca soarta CEO-ului să fie hotărâtă la București, iar decizia acestora să fie luată fără consultarea sindicatelor și fără ca mass-media, prin diferite surse, să afle de anumite decizii necorespunzătoare și să atace derapajele ori multe alte abuzuri și ilegalități care se vor săvârși”, a mai conchis Morega care susține că motivarea oficială a CEO, legat de mutarea sediului, nu este decât o poveste de adormit copii.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Mai nea deputatule Weber lasa povestile cu Feti Frumosi pesedisti , vezi ca nu dai bon fiscal la spalatoria auto . Restul sunt povesti de adormit ,,,,,alegatorii .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here