În trecut, femeile fumând elegant – uneori provocator – ţigarete lungi şi fine, erau catalogate, în cel mai bun caz, dame de lux. A urmat un lanţ de proteste prin care femeile şi-au câştigat dreptul de a se intoxica în perfectă stare de egalitate cu bărbaţii. Acum plătesc un preţ scump pentru necugetarea lor!
Inamicul numărul 1 al femeilor este cancerul pulmonar. Acesta face mai multe victime decât cancerul de col uterin şi cel mamar laolaltă. Decesul datorat cancerului pulmonar este de 12 ori mai mare la fumătoare faţă de femeile care nu au fumat vreodată. Totodată, creşte în cazul primelor şi frecvenţa unor boli ca emfizemul pulmonar, creşte riscul apariţiei tumorilor bucale, faringiene, vezicale şi pancreatice. Tinerele dependente de fumat, din păcate, nu realizează că acesta este un obicei dăunător, care, pe lângă că îngălbeneşte dinţii, îmbătrâneşte pielea şi provoacă o respiraţie urât mirositoare, creşte semnificativ şi riscul sterilităţii şi al instalării precoce a menopauzei. Din nefericire, din 10 gravide 3 continuă să fumeze pe parcursul sarcinii, mărind riscul avortului şi al naşterii premature, în timp ce nou-născuţii sunt expuşi pericolului de a fi aduşi pe lume cu greutate mică sau cu diverse tulburări respiratorii, survenind şi cazuri de moarte subită. Odată ţigara aprinsă, ea arde la 1000 de grade Celsius. Fumătoarea versată îşi începe ţigara cu câteva inspiraţii adânci ca să ajute aprinderea. Acestea încă nu sunt trase în plămâni. Focul trece rapid prin firele de tutun de la capăt şi arde foiţa ţigării. Fumul fierbinte se propagă încălzind treptat straturile de tutun şi, în final, ajunge în plămâni. Până aici se răceşte la 30-40 grade Celsius. Produsele rezultate din ardere şi diversele substanţe ce „călătoresc” împreună cu fumul depăşesc numeric cifra de 4000 la o singură inspiraţie, iar filtrul îşi face doar parţial treaba, reţinând minim 25% din substanţele nocive
Atenţie! Nicotina „prăjeşte” neuronii, alterând procesele de învăţare şi memorare!
Conform unui studiu dat publicităţii nicotina ar putea reduce (sau inhiba) producerea neuronilor.
Efectele stimulatoare de moment ale nicotinei asupra creierului au fost de multă vreme demonstrate. Acum, însă, în urma studiului efectuat pe şobolani, în cadrul Institutului Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa (INSERM), au fost descoperite şi efectele pe termen lung ale nicotinei. Astfel, nu numai că ar reduce producerea de neuroni, ci, mai rău, se pare că în situaţia de sevraj, marii fumători suferă o alterare a mecanismelor cerebrale ale învăţării şi memorării. Cercetările au fost realizate pe o porţiune a creierului în care neuronii sunt produşi pe parcursul întregii vieţi a rozătoarelor. S-a observat că, odată cu creşterea dozei de nicotină, se diminuează tot mai mult procesul de producere neuronală. Dozele de nicotină administrate şobolanilor au fost apropiate – proporţional cu greutatea lor – de cele absorbite de fumător, au precizat cercetătorii.
Faptele vorbesc de la sine: pentru o plăcere de un moment trebuie plătit un preţ mare – sănătatea.
Cristina Răscol