Educaţia…şi Lecţia de viaţă – ,,Vreau comuniunea deplină cu Bisericile Ortodoxe”

909

Pentru acest început de august 2019, vom reda un episod semnificativ privitor la vizita Papei Francisc în România, deoarece, idealul Suveranului Pontif se conturează tocmai militând pentru ideea de unitate creştină, mai ales că în interval de numai o lună, Papa Francisc a vizitat România între zilele de 31 mai – 2 iunie 2019, după ce, pe 5 și 6 mai vizitase Bulgaria, iar pe 7 mai Macedonia de Nord. De altfel, un moment crucial în relațiile dintre Vatican și Bisericile Ortodoxe l-a reprezentat vizita lui Francisc la Constantinopol sau «A doua Romă» și întâlnirea cu Patriarhul Bartolomeu, în noiembrie 2014, când Papa s-a înclinat în fața Patriarhului ortodox, cerându-i binecuvântarea. Acesta i-a pus mâna pe cap lui Francisc și i-a sărutat tichia albă, iar Papa a căzut pe pieptul Patriarhului. Această neverosimilă imagine şi uluitoare scenă s-a petrecut pe 29 noiembrie 2014, în Catedrala catolică a Sfântului Spirit din Istanbul, unde cei doi prelați s-au rugat împreună pentru unitatea creștinătății.

,,Unicul lucru pe care îl dorește Biserica Catolică, și pe care eu, ca Episcop al Romei, îl vreau, este comuniunea deplină cu Bisericile Ortodoxe”
Să reamintim că, totuşi, Patriarhul Bartolomeu participase la înscăunarea Papei Francisc la Roma, în martie 2013, iar în ziua următoare, pe 30 noiembrie acelaşi an, o zi semnificativă ca un veritabil simbol, în care este prăznuit Sfântul Apostol Andrei, fratele Apostolului Petru, al cărui urmaș se revendică a fi Suveranul Pontif, Papa a asistat la Sfânta Liturghie din Catedrala ortodoxă «Sfântul Gheorghe» și a rostit o predică de-a dreptul incendiară, cerând unificarea – și încă de urgență – dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă, deoarece: ,,Unicul lucru pe care îl dorește Biserica Catolică, și pe care eu, ca Episcop al Romei, îl vreau, este comuniunea deplină cu Bisericile Ortodoxe”. Cu acest prilej, a surprins folosirea titulaturii de «Episcop al Romei», nu aceea de Papă, deci, un lucru care a surprins realmente! Papa Francisc s-a pus în acest fel pe picior de egalitate cu ceilalți episcopi ortodocși, renunțând – cel puțin declarativ – la Primatul Romei, unul dintre factorii de dezbinare dintre cele două Biserici creştine. De aceea, pentru a fi sigur că a fost pe deplin înțeles, Papa a explicat că prin «comuniune deplină» nu înțelege nici «supunere», nici «absorbție», ci, dimpotrivă, Biserica Catolică, aşa cum a spus el, nu vrea să «impună nici o condiție pentru reunificare, în afara celei a profesiunii de credință comune», deci, ca un îndemn firesc la unitate creştină! Ca un răspuns apropiat de normalitate, Patriarhul Bartolomeu a fost mai temperat în declarații, mai ales că spre deosebire de Papă, care este efectiv capul lumii catolice, Patriarhul Constantinopolului este doar «primus inter pares» pe lângă ceilalți capi de biserici ortodoxe autocefale și nu poate vorbi în numele acestora.

Un fel de «schismă» dintre «A doua» și «A treia Romă»
Să fim bine înţeleşi, orice inițiativă de reunificare a Creștinătății trebuie să aibă girul tuturor bisericilor ortodoxe, cu atât mai mult a Bisericii Ruse, cea mai influentă din lumea ortodoxă, numărând 165 de milioane de credincioși din totalul celor 250 de milioane de creștini ortodocși. De altfel, Moscovei îi place să fie numită «A treia Romă», ca expresie a influenţei sale în lumea bisericilor răsăritene şi nu numai! În mod paradoxal, se pare că în acest moment, relațiile Moscovei cu Roma sunt mai bune decât cele cu Constantinopolul, ceea ce trebuie bine gândit şi obiectiv judecat. De fapt, aceste relaţii, parcă nici nu mai există oficial, după ce Biserica Rusă a anunțat pe 14 septembrie 2018 că încetează orice participare în structurile prezidate de Patriarhia din Constantinopol, aşa cum a încetat și pomenirea Patriarhului Bartolomeu la slujbele oficiate în cuprinsul Bisericii Ortodoxe Ruse! Să nu uităm că Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost primit cu onoruri de către Papa Francisc la Vatican pe 4 iulie, cu ocazia unei vizite de stat pe care președintele rus o făcut-o în Italia. A fost cea de-a treia întâlnire dintre Putin și Papa Francisc! Prima a avut loc pe 25 noiembrie 2013, la doar jumătate de an după ce noul Papă fusese instalat la Vatican, iar cea de-a doua întâlnire a avut loc tot la Vatican, pe 10 iunie 2015. Agenda acestei a treia întâlniri afirmă că au fost discutate situațiile din Ucraina, din Orientul Mijlociu (în special subiectele Ierusalim și Siria), dar și din Venezuela, o țară încă majoritar catolică după anii de comunism ai lui Chavez și Maduro, poate şi alte probleme care nu au fost amintite la vremea respectivă. Vestea surprinzătoare pare a fi legată de faptul că vizita lui Putin la Papă, la începutul lunii iulie, poate deschide calea pentru călătoria Papei Francisc în Rusia, o ştire care merită mult analizată şi studiată! E bine de precizat şi faptul că vizita lui Putin la Vatican este prima, după istorica întâlnire dintre Papa Francisc și Patriarhul Kirill, al Moscovei şi al întregii Rusii, în februarie 2016, la Havana, ceea ce denotă că relațiile Vaticanului cu întreaga lume ortodoxă au cunoscut progrese remarcabile în ultima vreme, lucru care întăreşte ideea de unitate creştină.

,,Este scandalos să zici un lucru şi să faci altceva”!
Deseori, criticând unii membri ai Bisericii, Papa Francisc a precizat că: ,,Este scandalos să zici un lucru şi să faci altceva! Aceasta este o viaţă dublă. Sunt cei care spun că «sunt foarte catolic, merg mereu la slujbă, aparţin acestei asociaţii», iar, unii dintre aceştia pot spune şi că «viaţa mea nu este creştină, nu plătesc salarii bune angajaţilor mei, exploatez oamenii, fac afaceri murdare, spăl bani, conduc o viaţă dublă», fără a fi acesta un exerciţiu de sinceritate, explică Suveranul Pontif! De altfel, Papa Francisc a avertizat despre pericolele emergenţei populismului în democraţiile vestice, deoarece: ,,Populismul este rău şi se termină rău, aşa cum a arătat secolul trecut! Crizele provoacă frică, alarmă! În opinia mea, cel mai evident exemplu al populismului european este Germania în 1933. […] În timpuri de criză, ne lipseşte judecata, iar aceasta este o referinţă constantă pentru mine […] De aceea încerc mereu să spun: vorbiţi unul cu altul”, explică atât de elocvent Papa Francisc! Încă de la înscăunarea sa, în 2013, liderul Bisericii Catolice a spus deseori atât preoţilor, cât şi credincioşilor, că cel mai important lucru este să şi practice religia pe care o predică, nu doar să o clameze! În predicile sale acesta a condamnat pedofilia, abuzurile sexuale săvârşite de preoţi asupra copiilor ca fiind parte dintr-un «ritual satanic» şi le-a atras atenţia propriilor cardinali, să nu se comporte «de parcă ar fi de viţă nobilă», chiar mai mult, la două luni de la alegerea sa, Papa Francisc le-a transmis creştinilor, că ar trebui să-i privească pe atei ca pe nişte oameni buni, dacă aceştia din urmă fac bine la rândul lor şi sunt milostivi cu semenii lor! În final, să menţionăm că spre marea cinste a Bisericii noastre dreptmăritoare şi a Patriarhului său, Preafericitul Părinte Daniel, recenta vizită în România a Papei a arătat o neobișnuită deschidere din partea Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că Suveranului Pontif, i s-a permis ca să viziteze toate cele trei provincii istorice și să oficieze Sfinte Liturghii în fiecare dintre ele, iar evoluţia ulterioară a evenimentelor pare să ofere o explicație necesară şi logică a ideii de unitate creştină. (VA URMA)
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.