– Rep. Sunteți foarte ocupat, domnule vicepreședinte, Ciprian Adrian FLORESCU, chiar foarte solicitat! Totuși, simțiți vreodată că vă copleșesc problemele cu care vă confruntați în activitatea dumneavoastră?
-Să știți că în ciuda tinereții pe care încerc să o justific prin muncă, mai sunt și situații, când, fie nu reușești să rezolvi toate problemele, fie nu reușești să-ți concretizezi ideile, fie realizezi că în jurul tău nu se realizează o construcție, ci, dimpotrivă, parcă cele ce te înconjoară stau pe pragul de a fi eșuate, iar atunci e nevoie de un plus de energie pe care și noi, cei tineri, trebuie să-l identificăm într-un anumit cotlon din «pasul» vieții noastre și să-l fructificăm!
“Tinerețea poate fi un argument în confruntarea de idei”
– Rep. Aplombul tinereții vă ajută considerabil în confruntarea de idei?
-Aș vrea să spun că, da, însă mi-e teamă că de multe ori tinerețea aceasta, pentru că vorbim, totuși, de aproape patruzeci de ani, a trecut de tinerețea în adevăratul sens al cuvântului…
– Rep. O tinerețe la fereastra maturității!
-Da, am trecut deja la categoria celor cu părul cărunt, iar pentru că vorbeați de tinerețe, ea poate fi un argument în confruntarea de idei, dar, de multe ori se poate constitui și într-un obstacol, un paravan destul de greu de trecut!
– Rep. Fără să fie vorba de o frustrare, dacă mă gândesc!
-Niciodată nu poate fi o frustrare, fiindcă frustrările apar în momentul în care simți că «pierzi teren», doar atunci apar frustrări generate de unele motive, dar tinerețea nu trebuie să fie o frustrare, tinerețea trebuie să fie, înainte de toate, o bucurie a unei persoane, a celor din jurul său, o sursă de energie pentru realizarea proiectelor pe care ți le-ai propus!
“Merg la finala cu Steaua, chiar dacă până la ora meciului mai am unele întâlniri”
– Rep. Am aflat că vă pregătiți pentru o deplasare după-amiază la București și aș dori să aflu dacă sunt probleme de serviciu, dacă nu sunt indiscret?
-Vă răspund cu mare plăcere, că nu e vorba de o deplasare legată de activitatea politică sau administrativă, pentru că merg la un meci foarte important pentru echipa noastră, «Pandurii» Tg. Jiu, finala Cupei României, fiind un susținător înfocat al echipei noastre de suflet…
– Rep. Pe care trebuie s-o iubim la bine și la greu!
-Exact, pentru că merg la finala cu Steaua, chiar dacă până la ora meciului mai am unele întâlniri cu oameni deosebiți din București, care fiind gorjeni, atunci când își amintesc de județul natal, trăiesc adevărate momente de emoție! Sunt oameni care contribuie din plin la promovarea imaginii județului nostru, pentru tot ceea ce înseamnă nu numai activitate administrativă, dar și activitate spirituală, culturală! Aș merge mai mult spre latura aceasta și cred că această latură spirituală e cea mai sensibilă, care poate atinge sufletul oamenilor care vor să vină spre Gorj!
“Relația pe care eu, personal, o am cu Dumnezeu, are la bază credința mea”
– Rep. Am constatat cu bucurie că în ciuda timpului care vă presează, sunteți nelipsit la unele manifestări de viață spirituală, acolo unde Mitropolitul Olteniei oficiază Sfinte Liturghii, la sfințiri de biserici! Aceasta este o modalitate de a fi prezent la viața cea de toate zilele?
-Îmi place să fiu, de fiecare dată, acolo unde sunt oameni, chiar dacă nu mă cunosc unii dintre ei, pentru că apreciez prezența oamenilor la sfânta biserică, pentru a gusta și altceva decât «plăcerile» vieții cotidiene! Cred că apropierea de Dumnezeu face parte din menirea noastră, așa cum poate fi socotită și apropierea de artă, de frumos, iar eu am căutat să fiu prezent la cât mai multe astfel de evenimente! Fie că e vorba de aspectul religios, fie că e vorba de acea latură sensibilă pe care o putem regăsi în fiecarte individ, dar ea fiind în stare latentă, unii reușesc s-o activeze, alții nu, iar aici mă poartă gândul spre pictură, sculptură, literatură…
– Rep. Ca să deslușiți arta frumosului și frumosul artei, fără îndoială!
-Sigur că da, pentru că atunci când îi văd pe oameni că se strâng în jurul unui astfel de eveniment, conștientizez că în filonul acesta românesc mai există «fărâme» de frumusețe de care am avea atâta nevoie, dar pe care în ultima vreme le-am cam trecut într-un ungher întunecat al inimii noastre!
– Rep. Credeți că apropierea de Dumnezeu vă ajută în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați?
-Vă spun sincer, cred că relația pe care eu, personal, o am cu Dumnezeu, dincolo de faptul că nu sunt un foarte bun creștin, nu sunt un «bisericos», are la bază credința mea, deoarece cred în puterea divină, cred în Dumnezeu, fiind creștin-ortodox, pentru că știu că Dumnezeu ne dirijează viețile, dar în același timp, mai știu că ne și pune la multe încercări, iar în astfel de condiții, cred că relația cu Dumnezeu, cea pe care o am eu, mă refer, mă ajută să depășesc multe moment grele din viață. Pentru că El a fost în preajma mea, de mic copil, ca și atunci când mi-am luat viața în propriile mâini, și chiar dacă în decursul anilor trăiți până acum au fost și unele momente de «rătăcire», El a reușit să-mi canalizeze drumul și să mă ajute să fiu mai bun! Cred că nu sunt un om hain, care să semene ură! Cred că sunt un tip «pacifist», un individ care și-ar dori să trăiască într-o societate normală!
“Mă afectează acea critică nefondată venită din partea celor neavizați, unii rău intenționați”
– Rep. Aș dori să abordăm unele probleme ale lumii secularizate, ale lumii profane, așa că v-aș întreba, dacă resimțiți mâhnirea lipsei de soluții în rezolvarea unor probleme cu care vă confruntați și care vă apasă umerii tineri!
-Cred că mai puțin mă doare acest aspect al lipsei de soluții, cum o numiți, pentru că ea ar putea fi rezolvată uneori, dar cel mai mult mă afectează acea critică nefondată venită din partea celor neavizați, unii rău intenționați, venită din partea celor care sunt «prieteni» cu vrăjmășia, mai mult decât cu umanitatea sau cu omenia!
– Rep. Din păcate, sunt printre ei și cei pe care îi considerăm apropiați ai noștri! Aș dori să știu, dacă vă descumpănesc asemenea «înțepături» veninoase!
-În acele momente, parcă cineva din interiorul meu, mă îndeamnă să fac un pas înapoi! Încerc să fug de ceea ce se întâmplă rău în jurul meu!
– Rep. Astfel de «înțepături» vin și din partea unor «specialiști» din mass-media?
-Ele vin de peste tot, pentru că în fiecare segment social sau profesional există oameni care se arată a fi în permanență nemulțumiți! Există neoameni care n-au făcut mai nimic la viața lor, dar care știu să dea sfaturi, care, deși nu au un fundament solid în spate, mă refer aici la un fundament educațional, dau impresia că se pricep la toate!
– Rep. Ei sunt parcă «făcuți» să denigreze, să maculeze pe cei din jur!
-Din păcate, acest «defect» a devenit o veleitate în societatea de azi! Se consideră «vârfuri» ale domeniului lor, doar dacă ies în evidență prin astfel de critici cu parfum de a denigra cu orice preț, în pofida faptului că astfel de critici sunt puerile sau nefondate!
“Iar puterea vremelnică nu mă poate schimba”
– Rep. Care sunt problemele importante ale Județului Gorj, în care sunteți implicat direct și în care considerați că puteți veni chiar cu unele soluții concrete?
-Indiscutabil, în acest moment, când vorbim despre problemele Județului Gorj, ne gândim la ceea ce se poate întâmpla pe aceste meleaguri în viitorii ani! Misiunea noastră, ca administrație, nu se rezumă numai la a încerca soluții «pompieristice» de rezolvare a problemelor județului! Trebuie să găsim acele strategii și acele proiecte care să dezvolte județul din punct de vedere economic și social, să putem privi ceva mai departe, dincolo de momentul actual, pentru a reuși în proiectele noastre, pentru a identifica acele soluții, acele aspecte care aduc «plusul» pe care îl așteaptă fiecare gorjean în parte! Pentru că vorbim despre oameni care riscă să ajungă în șomaj, care și-au pierdut locul de muncă, vorbim despre oameni care nu au ce pune pe masă, vorbim despre investitori care vin și nu mai vin în județul nostru, vorbim despre infrastructură nefinalizată! Sigur, toate aceste probleme, când le iei în calcul, încerci să le faci într-o ordine firească menită să genereze acel «plus» de care vă vorbeam!
– Rep. Domnule vicepreședinte, parafrazându-l pe Geo Bogza, să cred că sunteți un «om pentru oameni», adică politicianul pe care ni-l dorim atât de mult, atâția dintre noi?
-Domnule profesor, aș vrea să mă consider un astfel de om, iar puterea vremelnică nu mă poate schimba! Sunt unii care consideră că odată cu asumarea acestei funcții, m-aș fi schimbat! Mie îmi place să cred că m-am schimbat, în sensul de a putea să ajut cât mai mulți oameni care vin la mine, dar, din păcate, ajutorul pe care pot să-l ofer, nu este și acela pe care se așteaptă omul să-l primească! Vin în biroul meu o mulțime de oameni, zilnic, așa cum ați văzut și azi, oameni care au probleme de sănătate, care sunt în căutarea unui serviciu, probleme cu situația copiilor și a familiei, ca și multe altele, dar, noi nu suntem instituția care să poată face totul! Suntem o instituție plătită din banul public, iar angajații au datoria să muncească pentru cetățeni! Îmi place să cred că într-o proporție tot mai mare, de la un an la altul, cei din echipa Consiliului județean, cei din aparatul propriu, înțeleg tot mai bine și tot mai mult că tratându-i așa cum se cuvine pe cetățeni, putem să spunem că atingem acele obiective pe care ni le-am propus și ne facem datoria atunci când lucrăm pentru oameni!(VA URMA)
Profesor, Vasile GOGONEA