Educaţia…şi Lecţia de viaţă – România în Anul Centenar – Interviu cu Doamna MARIA BORDEIANU, din satul Lozova, Republica Moldova, Asociația Femeilor «Focul din Vatră» – “Încercăm să facem în Anul Centenarului, «Unirea în faptul concret» al cugetului şi al sentimentului naţional”

614

– Rep. Bine aţi revenit în România, doamna Maria Bordeianu, aici la Mănăstirea «Sfânta Treime» de la Strâmba-Jiu!
– MB: Vă mulţumesc pentru bineţe! Da, am revenit cu plăcere şi cu dragoste la această mănăstire superbă, pe care am vizitat-o pentru prima dată, încă de pe vremea când păstorea la Mitropolia Olteniei, vrednicul de pomenire, Înaltpreasfinţitul Nestor Vornicescu, din al cărui sat mă trag şi unde locuiesc şi acum, în Republica Moldova, pentru că este pământeanul nostru, pentru că avem această relaţie de naţionalitate, iar încă din acea perioadă, am cunoscut-o pe Maica Stareţă Marina, care mi s-a întipărit în minte şi în suflet!
– Rep. Veniţi de departe, dar sunteţi foarte apropiată de noi, gorjenii!
– MB: Iată, parcurgem o distanţă de peste o mie de kilometri, ca să spunem: «Lung e drumul Gorjului/ Dar, mai lung e-al dorului!». Încercăm să facem în Anul Centenarului, «Unirea în faptul concret» al cugetului şi al sentimentului naţional, domnule profesor!

“În acest An Centenar se vorbeşte despre multe activităţi şi la Chişinău”

– Rep. Se pare că v-a adus aici, la noi, un «dor de ţară» pe care îl aveţi în suflet!
– MB: Într-adevăr, un «dor de ţară», pentru că în acest an Centenar se vorbeşte despre multe activităţi şi la Chişinău, cu muzică românească, dar, eu încerc, de fiecare dată, să aduc în România câte un grup de femei care să vadă că avem o ţară frumoasă, cu atâtea lucruri minunate, cu munţi înalţi şi puternici, cu Dunărea curgătoare, cu chipul lui Decebal în drumul spre Mănăstirea «Mraconia», cu Mănăstirea «Sfânta Ana», de la Orşova, cu multe locuri minunate! Ştiţi, când mă întorceam cu aceste grupuri de femei din Moldova, simţeam că îşi schimbau în bine părerea despre România, că nu degeaba, procentul oamenilor din Basarabia care doresc apropierea de România s-a schimbat mult în bine, pentru că a crescut de la 20% până la aproape 60% ponderea celor care au în suflet România!
– Rep. Constat cu admiraţie că aveţi în glasul dumneavoastră o căldură a sufletului şi un tezaur lingvistic al unui adevărat patriot!
– MB: Acum, iată, am venit la această mănăstire, ca să fac un parastas în România pentru părinţii mei şi pentru cei decedaţi în vremuri mai grele, pentru că mulţi îmi spun, de ce nu fac la Lozova, iar eu le răspund că vreau să fac aici, pentru ca măicuţele să vadă cum este şi la noi, dincolo de Prut, ca să ne auzim reciproc vorba şi iubirea din suflet, ca să simt că este o reciprocitate între noi!
– Rep. Doamna Maria, ce-aţi mai vizitat în Gorjul nostru «istoric şi pitoresc» şi ce mai doriţi să vedeţi cu acest prilej?
– MB: Domnule profesor, dincolo de formula protocolară, pentru că îmi place să spun mereu: «Lung e drumul Gorjului», pot spune că de fiecare dată, ne-au însoţit familii de gorjeni primitori şi ospitalieri, o familie din Turceni, care a venit la rândul dumnealor ca să le arătăm şi noi Moldova, iar aici, ne place la Mănăstirea Lainici, la Mănăstirea Polovragi, la Mănăstirea Dealu Mare, la Mănăstirea Tismana, unde era Maica Aglaida, pe vremea Mitropolitului Nestor, pentru că ea îi ajuta pe toţi basarabenii noştri care învăţau la Craiova.
– Rep. Cred că păstraţi o amintire de neuitat vrednicului de pomenire, Mitropolitul Nestor Vornicescu, care a dat viaţă multor biserici şi mănăstiri din Gorj şi din Oltenia!
– MB: Desigur, această mare personalitate a ortodoxiei onorează satul nostru de baştină, un mare ierarh al neamului nostru, care nu se gândea neapărat la câştigurile materiale, care era un călugăr adevărat!
– Rep. Cum este cultivată imaginea şi cum este preţuită personalitatea Mitropolitului Nestor Vornicescu în Basarabia şi chiar în satul de baştină, Lozova?
– MB: Vă pot spune că la 22 mai, anul acesta 2018, în faţa primăriei noastre a fost instalat un bust al Mitropolitului, cu concursul unor profesori de la Iaşi, a Înaltpreasfinţitului Teofan, pe care îl iubim cu toţi, Arhieria sa fiind succesorul Înaltpreasfinţitului Nestor la Mitropolia Olteniei.
– Rep. Pentru că din anul 2008 este şi succesorul Părintelui Patriarh Daniel la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei!
– MB: Să vă mai spun că Înaltpreasfinţitul Teofan a vizitat Republica Moldova, unele sate de la noi, iar Guvernul Republicii Moldova, de comun acord cu Guvernul României, au avut o întrevedere cu Înaltpreasfinţitul Teofan la Mănăstirea «Agapia». Eu, fiind un funcţionar public în Republica Moldova şi având o discuţie cu domnul ministru de Externe Gal, când am arătat că deseori vizitează Moldova Patriarhul Rusiei, Kiril, dar, de ce oficalităţile din Republica Moldova, nu invită niciodată şi pe Patriarhul României, pentru că Parlamentele, Guvernele şi Preşedinţiile celor două ţări colaborează, lumea academică, de asemenea, dar, de ce nu este invitat în Republica Moldova şi Patriarhul României? Am primit un răspuns dezamăgitor şi e mai bine că nu facem politică!

“La Maica Stareţă Marina, apreciez întotdeauna: vorba, sfatul şi iubirea”

– Rep. Doamna Maria, cum sărbătoriţi în Basarabia praznicele creştineşti ale ortodoxiei noastre?
– MB: Eu aş spune că la noi au fost reabilitate şi bine întreţinute lăcaşele de cult, încă din vremea domnului Preşedinte, Vladimir Voronin, care, totuşi, a fost un preşedinte comunist, dar, au reînviat bisericile şi mănăstirile, care sunt de o frumuseţe rară, iar după aceea, parcă au stagnat puţin! Dar, pot să vă spun că la noi sărbătorim praznicele creştineşti, în Lozova suntem un sat creştin, cu toate că au început să apară, of, Doamne, fel de fel de sectanţi, de iehovişti, de adventişti puternic finanţaţi din America, pentru că în fiecare sat au început să ridice câte o bisericuţă, să atragă oamenii cu diferite pachete cu alimente sau trimit unii copii în anumite tabere de vară. Eu sunt un om tolerant, dar, mă întreb, cum au reuşit, de unde au bani, ca într-un timp atât de scurt să construiască biserici, să împartă daruri, să atragă oameni? Care este scopul şi ce se urmăreşte în felul acesta?
– Rep. Puteţi să ne destăinuiţi, ce simţiţi cel mai mult la oamenii din Gorj?
– MB: Ospitalitatea şi căldura sufletească! La Maica Stareţă Marina, apreciez întotdeauna: vorba, sfatul şi iubirea! Pentru că acum e vremea toamnei, la noi, ca şi la dumneavoastră, se culeg roadele ogorului, totul ne pare frumos!
– Rep. Când mai reveniţi în judeţul nostru?
– MB: Cred că pe la sfârşitul lunii octombrie şi să sperăm că ne vom revedea! Îi aşteptăm şi pe gorjeni în Lozova, în Republica Moldova, chiar dacă frumuseţile noastre, nu se pot compara cu minunatele frumuseţi din România! Aici sunt munţii, Dunărea, marea, ca în «Grădina Maicii Domnului», chiar dacă are şi Basarabia frumuseţile ei. Îmi place să privesc la televiziunile din România, cel mai mult apreciez «România TV» pentru informaţiile pe care le oferă.
– Rep. Ce le puteţi spune cititorilor Ziarului «Gorjeanul», redacţiei cotidianului nostru de suflet, pentru că toţi vă iubesc şi vă respectă foarte mult?
– MB: Am trimis mesaje acestui ziar, care mi-a răspuns întotdeauna cu dragoste şi mi-a publicat unele gânduri frumoase, de aceea, ţin să le mulţumesc tuturor acestor oameni minunaţi, pentru că păstrez legătura telefonică permanentă cu d-na Ana-Maria şi cu dumneavoastră. Nici ziarele de la Moldova, nu le citesc aşa de mult, cu plăcerea cu care citesc Ziarul «Gorjeanul»! Vă mulţumesc tuturor!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here