Educaţia…şi Lecţia de viaţă – “O duc bine cu politica, fiindcă nu mai fac politică și mă simt foarte bine”

457

– Rep. D-l Sabin Popescu, mă bucur că v-am reîntâlnit după multă vreme, așa că vă întreb, dintru început: cum o duceți cu politica?
-O duc bine cu politica, fiindcă nu mai fac politică și mă simt foarte bine! Acum șase ani, când m-am lăsat de politică, la început simțeam că parcă îmi lipsește ceva, chiar mă simțeam stingher, dar acum pot spune că mă simt bine și mă felicit că am luat această decizie, poate și forțat de faptul că am avut anumite motive de sănătate! Dar, sunt bine, așa cum sunt!

“Am luat hotărârea să mă liniștesc, renunțând, la ce altceva decât la politică”

– Rep. A fost cauzată de motive serioase această părăsire a scenei politice?
-Așa cum am spus, au fost probleme de sănătate legate de acel accident cerebral pe o pârtie de schi din Austria! Apoi, cred că s-au acumulat unele motive care m-au stresat și am luat hotărârea să mă liniștesc, renunțând, la ce altceva decât la politică! Am revenit la afaceri și cu acestea mă ocup în momentul de față. Și pot spune că e bine!
– Rep. Cât de mult vă acaparează acest domeniu al afacerilor?
-Practic, eu am revenit în acest domeniu, pe care nu l-am părăsit în totalitate, pentru că am făcut politică pe banii mei, sacrificându-mi timpul meu liber, punând suflet în activitatea mea, iar banii i-am luat numai din activitatea mea de antreprenor. Au fost lucruri pe care, ca politician, le-am cam neglijat, dar a trebuit să revin, ca să reintru în normalitate!
– Rep. Sunteți perceput ca un om de afaceri prosper, dar și ca un suflet generos, care ajută pe cei care au nevoie! Ca om de afaceri, vă considerați unul eficient?
-Este greu să mă evaluez sau să mă autodefinesc, dar mă consider un om de afaceri, nu foarte prosper! Pot spune că mențin locurile de muncă pe care le-am creat și chiar angajez tineri absolvenți de liceu sau de facultăți, având și unele facilități din partea statului. Perioada este acum una mai grea, iar dacă aș vrea să fiu eficient, ar trebui să restrâng activitatea și să marșez numai pe activitățile profitabile. Acest lucru ar însemna să mă despart de anumiți oameni pe care i-am format, și chiar dacă în perioada de vară încasările sunt mai mici, recuperăm în perioada de toamnă-iarnă, când cresc solicitările.

“Un om de afaceri, întotdeauna riscă și chiar își sacrifică interesele lui imediate”

– Rep. Care considerați că sunt primele trei calități ale unui om de afaceri de succes?
-În primul rând, am în vedere curajul, apoi, perseverența, și în al treilea rând, nu știu cum s-o numesc mai bine, poate un fel de ignorare a intereselor personale, ceea ce, până la urmă, nu este corect ca să-ți neglijezi familia!
– Rep. E un sacrificiu, Domnule Sabin Popescu, asumarea sau acceptarea unui risc pe care și-l ia la un moment dat un antreprenor?
-Evident, aveți perfectă dreptate punctând acest lucru, deoarece un om de afaceri, întotdeauna riscă și chiar își sacrifică interesele lui imediate! Mai e nevoie să ai și o familie minunată care trebuie să te înțeleagă și chiar să suporte aceste lucruri! Sunt atâtea exemple în care s-a ajuns chiar la destrămarea familiei, ceea ce nu este bine, până la urmă!
– Rep. Ați fi tentat să reveniți în vâltoarea vieții politice?
-Nu, cred că nu, pentru că mă simt așa de bine, chiar dacă m-am gândit la acest lucru uneori! Dar, cum se face politică la noi…Dacă aș reveni în politică, ar trebui să mă orientez la un partid care ar avea nevoie de experiența mea, de expertiza mea, de ceea ce aș putea să ofer în momentul de față!

“Sunt de formațiune liberală și nu pot face un alt gen de politică”

– Rep. Care ar fi formațiunea politică spre care s-ar orienta omul Sabin Popescu?
-Sunt de formațiune liberală și nu pot face un alt gen de politică! Și atunci când am fost dat afară de la liberali și am trecut la conservatori, simțeam că mă preocupă tenta liberală și în același timp socială, pentru că fără o legătură cu socialul, orice doctrină politică se rupe de realitate, mai ales că noi am trăit în sistemul comunist și această componentă socială o avem în sânge, cum se spune! Numai cei care n-au trăit aici, în România, ar putea spune că au orientare de dreapta și nu au această aplecare spre latura socială.
– Rep. Vorbiți ca un social-democrat, în toată regula, dar, totuși, aș dori să-mi spuneți, care ar fi perspectiva de afirmare a liberalismului în Județul Gorj?
-Problema nu este numai în județul nostru, dar și în toată țara! Sunt puține zone în care s-ar putea afirma cu dezinvoltură liberalismul apropiat de principiile liberale tradiționale. La noi este mai greu, mai ales cu oamenii pe care îi vedem pe eșichierul politic. Amestecul acesta, fuziunea care s-a realizat cu foștii democrat-liberali, cei care s-au compromis în vremea lui Băsescu, nu pot conduce la o variantă liberală autentică și cred că generează un fel de confuzie care poate avea consecințe negative!
– Rep. Deci, să înțeleg că nu agreați această fuziune care s-a realizat cu PDL-ul?
-Nu, categoric, nu! Cu oamenii care au venit de la PDL, nu, nu! În «istoria» controversată din acești, mai bine de 25 de ani, au fost atâtea alianțe, atâtea fuziuni care au diluat principiile și doctrinele existente la un moment dat! Mai ales că au dispărut, în această perioadă, mulți oameni valoroși, mă gândesc la retragerea domnului Crin Antonescu din prim-planul politicii liberale! Mi se pare o mare pierdere pentru Partidul Național Liberal! Cred că era mare nevoie de Crin Antonescu în conducerea noului PNL, așa cum era el, cu păcatele lui, ca orice om! Dar, putem spune că era un liberal «pur sânge», cu un discurs viu, cu idei penetrante pe care alții nu le posedă!

“Toate partidele trec printr-o criză și printr-o lipsă a personalităților autentice”

– Rep. Putem aprecia că liberalismul românesc trăiește un moment de criză a personalităților, prin lipsa cu desăvârșire a acestora?
-Nu numai liberalismul! Toate partidele trec printr-o criză și printr-o lipsă a personalităților autentice! Clasa politică, după părerea mea, se dovedește «expirată» și ar trebui aruncată la gunoi(sic?), fiindcă noi, la ora actuală nu avem de unde să alegem bărbați de stat la toate nivelurile, de la centru până la județ, oameni care să fie responsabili, oameni care să fie patrioți! Deci, toți liderii pe care îi observ eu, nu sunt patrioți! Ca să fiu blând și să nu spun mai mult! Țara aceasta are nevoie de patrioți! Am declarat anterior că nu credeam că voi recunoaște că eu, care am fost un liberal, pe timpul comunismului chiar am fost un libertin și am făcut ce-am dorit să fac, evident, cu paravanul de rigoare, ca să nu am probleme! Dar, nu credeam că voi recunoaște vreodată că ultimul conducător patriot al acestei țări a fost Nicolae Ceaușescu!!(sic???).
– Rep. Prin acest răspuns, veți avea o reacție virulentă din partea unor opozanți ai dumneavoastră, de aceea, vă întreb, mai recunoșteți și acum cu aceeași sinceritate un asemenea lucru?
-Da, da, recunosc! Fiindcă este ultimul conducător patriot al acestei țări! Nu trebuie să-mi dați dreptate! Patriotismul înseamnă să fac mai puțin pentru interesul personal și mai mult pentru țara în care m-am născut și trăiesc!
– Rep. Considerați că patriotismul este dimensiunea esențială a unui om politic?
-Cred că da, însă nu acel patriotism lozincar și gol de conținut! Latura aceasta este esențială în formarea ca om politic! Și până la urmă, când ajungi acolo unde ți-ai propus…Vedeți, la un moment dat, oamenii te simt dacă ești patriot, dar, din păcate câștigă cei care vin cu lozinci patriotarde! Până la urmă, electoratul are să se trezească și abia aștept acel moment! Politicienii vor avea o surpriză, și sper să se întâmple acest lucru chiar anul viitor! Cu toate «cadourile» din campania electorală, politicienii vor avea surprize la sfârșitul votului!

“Politica influențează totul; și mediul de afaceri, orice domeniu al societății”

– Rep. Pot fi lansați în cursa electorală numai candidații…providențiali?
-E foarte greu să promovezi numai candidați care să aibă acele calități de care vă spuneam! Aici e problema, și vă rog să observați că mai toate partidele, nu-și «atrag» oameni de valoare, ci, caută oameni mai slabi, mai corupți, pe care să-i manipuleze mai ușor liderii și pe care îi găsești la orice nivel!
– Rep. În pofida unor simptomatice renunțări conjuncturale, orice s-ar spune, rămâneți o personalitate cunoscută, iar eu îmi propusesem inițial să discutăm numai despre mediul de afaceri, dar simt că aproape instantaneu, ajungem «să pescuim» în «mrejele» politicului!
-Domnule profesor, totul pleacă de la politică! Politica influențează totul; și mediul de afaceri, orice domeniu al societății! Dacă nu vom avea oamenii potriviți pentru candidaturile la nivel local, județean și apoi la parlamentare, nu vom avea nici o șansă!
– Rep. Credeți că acea criză a personalităților autentice în spațiul politic, poate avea drept cauză un gen de «ieșire în față» sau în decorul discursului de campanie «murdară» a mediocrităților, pentru că asistăm la un «elan tupeist» al unor oameni șterși, cărora unii le spun «personulități» afișate mai în glumă sau mai în serios pe toate gardurile!
-Nu știu cum să definesc, în esență, această criză, care cred că a plecat de la modul cum s-a făcut în ultimii douăzeci și cinci de ani politica la noi! Mă refer la unele «modele» care au apărut în această perioadă. Noi tot vorbim de întinerirea clasei politice, pentru că sunt și tineri care promit, unii de perspectivă, dar ei se raportează la «modele» stereotipe, șterse, care merg pe interesul personal, hoție, corupție și așa mai departe. Iar clasa tânără care vine, tot asemenea lucruri urmărește! Fiindcă acestea sunt «modelele» de viață, la fel ca în sistemul educațional! E o «lecție de viață», cum spuneți dumneavoastră, domnule profesor! «Modelul» este un reper la care se raportează tinerii și pe care îl urmează!(VA URMA)
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here