Educaţia…şi Lecţia de viaţă – La Buziaş, în dialog cu domnul Director medical, un reputat medic balneo-fizioterapeut gorjean, şi profesiunea sa de credinţă!

1742

– Rep. Domnule doctor Cristian BODESCU, minunatul nostru gorjean, iată că după trei ani, suntem din nou într-un dialog direct şi plăcut în acest cabinet primitor şi plin de lumină!
-Da, domnule profesor, sunt gorjean şi mă bucură originea mea, ca şi prezenţa dumneavoastră la Buziaş!
-Rep. Doamne, cât de mult visez la relaţia dintre ştiinţă şi credinţă!! Vă consideraţi un om credincios?
-Sunt un om credincios, dar, îmi place să nu fac mare caz de acest lucru!

“Buziaş este una din cele mai importante staţiuni de interes naţional”

-Rep. Cât de mulţumit sunteţi de activitatea pe care o desfăşuraţi aici, în Staţiunea Balneară Buziaş, împreună cu acest colectiv harnic şi de oameni competenţi?
-Sunt foarte mulţumit de activitatea mea şi mulţumesc Lui Dumnezeu că le pot fi de folos oamenilor, că pot ajuta oamenii să-şi caute sănătatea!
– Rep. Pe scurt, ce ne puteţi spune despre această staţiune?
-Staţiunea Buziaş este una din cele mai importante şi de interes naţional, având ca profil terapeutic bolile cardio-vasculare. De fapt, consider că este singura cu acest profil din jumătatea de vest a ţării. La noi ajung bolnavi în stadii mai avansate de boală, care nu se pot adapta climatului mai aspru din alte staţiuni cu profil cardiovascular, situate la o altitudine mai mare decât Buziaşul.
– Rep. E şi o climă care «strecoară» atâta linişte în suflet!
-Da, este o climă mai blândă, sedativă, cu influenţe mediteraneene, şi, deşi se află într-o zonă de deal, aerul este ca la munte, similar celui de la o altitudine de 1000 de metri, cu o puternică aero-ionizare negativă.
– Rep. Eu, care vin aici de pe vremea studenţiei, ştiu că are vechime staţiunea!
-Izvoarele minerale au fost utilizate încă de pe vremea stăpânirii romane. În 1811 s-a deschis primul sezon balnear, iar în 1819, Buziaşul a fost declarat localitate balneară, ceea ce înseamnă că peste doi ani, Buziaşul împlineşte două veacuri, destul de mult!
– Rep. Domnule doctor, pe ce puneţi accent în tratarea pacienţilor care vin la Buziaş?
-Punem accentul, în mod firesc, pe procedurile cu factori terapeutici naturali, la care pacienţii nu au acces în oraşe sau în bazele de tratament ale altor staţiuni. Calităţile curative ale apei carbogazoase şi ale mofetelor de la Buziaş sunt bine cunoscute, au trecut proba timpului, şi sunt evidenţiate, atât de studiile şi cercetările întreprinse până în acest moment, cât şi de numărul mare de pacienţi cu ameliorări semnificative ale patologiei, în urma curelor balneare repetate.

“La Buziaş se găseşte singura mofetă din vestul României”

– Rep. Pentru gorjenii direct interesaţi în cunoaşterea procedurilor dumneavoastră, vă rog să ne vorbiţi puţin despre mofete!
-Mofetele sunt specifice arealelor geologice ale României (în special în zona Carpaţilor de curbură). La Buziaş se găseşte singura mofetă din vestul României. Sunt emanaţii de bioxid de carbon liber, extras din apele carbogazoase şi se aplică colectiv, în încăperi special amenajate care au forma unui “circ roman”, iar bolnavii sunt aşezaţi pe o anumită treaptă, în funcţie de afecţiunile de care suferă. Durata procedurii creşte progresiv de la 6-10 min. până la 15-20 min. Bioxidul de carbon ajunge, atât pe cale inhalatorie, cât şi prin piele în circulaţia sangvină, determinând vasodilataţia arterială cu creşterea importantă, atât a fluxului sangvin cerebral, cât şi a celui muscular şi cutanat.
– Rep. Care sunt bolile ce pot fi tratate cu succes de către echipa pe care o conduceţi ca medic specialist în balneo-fizioterapie?
-Tratăm arteriopatii periferice şi tulburări ale circulaţiei periferice, cardiopatia ischemică cronică, hipertensiune arterială, valvulopatii, varice hidrostatice, sechele după accidente vasculare cerebrale, boala artrozică, nevroze, neuropatie diabetică şi altele.
– Rep. Cura cu apă minerală care curge la izvoarele din staţiune, ce efecte are?
-Cura internă cu ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, clorurate, bromiodurate, sodice, calcice, magneziene, feruginoase, atermale şi hipotone, se recomandă în: colon iritabil, gastro-duodenite cronice, enterocolite cronice, dischinezii biliare, infecţii urinare, litiaza urinară, hiperuricemii şi alte afecţiuni.
– Rep. Ce proceduri ne recomandaţi, domnule doctor, pentru că dumneavoastră sunteţi unul dintre promotorii balneo-fizioterapiei în ţara noastră?
-În bazele de tratament se efectuează în prezent între 800-1000 proceduri pe zi, dintre care aş enumera: băi calde cu ape minerale carbogazoase la cadă, mofete, împachetări cu parafină, băi de plante, proceduri de electroterapie (cu curenţi diadinamici, interferenţiali, TENS, unde scurte, ultrasunete, solux, magneto-diaflux, galvanizare), kinetoterapie, terapie manuală, masaj general şi parţial, masaj anticelulitic, reflexo-terapie, drenaj limfatic, inhalaţii, cure de teren prin pergole acoperite (“Colonada”).
– Rep. Ce noutăţi aveţi în aplicarea acestor proceduri?
-Ca noutăţi: camera de haloterapie (salina artificială) pentru afecţiuni respiratorii şi monitorizarea efectelor tratamentului asupra arterelor cu ajutorul Arteriografului, unul dintre puţinele aparate de acest gen, existente în acest moment la noi în ţară.

“Pacienţii care vin la Buziaş beneficiază de serviciile unui personal medical înalt calificat”

– Rep. Fără a face publicitate, vă rog să ne oferiţi, în câteva cuvinte, aspectele generale privind Baza de tratament a Complexului Hotelier «Parc» în care vă desfăşuraţi activitatea împreună cu echipa de specialişti pe care o conduceţi?
-Complexului Hotelier «Parc» din Buziaş este în acest moment printre cele mai moderne din ţară, atât din punctul de vedere al dotărilor cu aparatura medicală necesară, cât şi prin spaţiile generoase şi deosebit de atrăgătoare în care se desfăşoară procedurile terapeutice. De asemenea, pacienţii care vin la Buziaş beneficiază de serviciile unui personal medical înalt calificat, a cărui tinereţe este dublată de o experienţă profesională solidă!
– Rep. Vă îngrijorează şi pe dumneavoastră amploarea pe care au dobândit-o în ultima vreme bolile cardiovasculare?
-Se cunoaşte faptul că bolile cardiovasculare reprezintă, la ora actuală, principala cauză de morbiditate şi de mortalitate. Din păcate, stresul, sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată, cred că acestea, dar, şi altele, au scăzut mult media de vârstă la care apar aceste boli. De cele mai multe ori, dacă nu chiar întotdeauna, cred că e nevoie de un diagnostic cât mai precoce, iar în acest sens, consider că ne ajută mult Arteriograful, care măsoară, printre altele, rigiditatea vasculară (vârsta arterelor) şi instituirea unor cure profilactice individualizate, în care procedurile balneare se combină cu dieta, curele de teren în parcul staţiunii şi înotul la piscina de dimensiuni semiolimpice.
– Rep. Poate o să-mi spuneţi că exagerez, dar, aveţi calitatea de a folosi termeni de strictă specialitate, pe care, dumneavoastră reuşiţi să-i faceţi inteligibili şi uşor de asimilat de către omul obişnuit!
-Mulţumesc pentru apreciere, dar, aşa cum vă spuneam, rezultatele foarte bune ale tratamentului balnear rezultă din asocierea unui complex de factori terapeutici, dintre care aş aminti: scoaterea din stresul cotidian, alternanţa perioadelor de activitate cu cele de repaus, în condiţiile unui microclimat cu aport suficient de oxigen şi aeroionizare predominant negativă, tratamente balneare consacrate cu ape minerale carbogazoase şi mofete, regimul dietetic, antrenamentul fizic şi procedurile adjuvante de termoterapie şi electroterapie.
– Rep. Presupun că efectele benefice pentru sănătatea pacienţilor, apar în urma unor tratamente repetate, aşa este?
-Evident, iar, pentru ca efectele curei balneare asupra stării de sănătate a pacienţilor să fie persistente în timp, ele trebuie repetate anual, chiar şi de două ori pe an, în funcţie de stadiul de boală şi de afecţiunile asociate.
– Rep. Cu promisiunea că vom reveni cu alte dialoguri ale noastre, în încheiere, Domnule Doctor, Cristian Bodescu, vă rog să ne spuneţi, cât de importanţi sunt factorii naturali în evoluţia ştiinţei medicale?
– Domnule profesor, cu mult timp în urmă: Hipocrate spunea: “A dobândi vindecarea este mai presus de orice în ştiinţa medicală; dintre mai multe căi, însă, ducând către această ţintă, trebuie să o alegem pe cea mai puţin vătămătoare”. Factorii naturali terapeutici răspund cu prisosinţă acestui deziderat: lipsa reacţiilor adverse. Ei nu ameliorează doar simptomele, ci, ajută organismul să-şi restabilească singur dezechilibrele pricinuite de boală. (VA URMA).
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here