Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Interviu cu economistul Gheorghe LEONTIN, Director General al Societăţii Comerciale TRATAMENT BALNEAR BUZIAŞ S.A – ,,Pentru că nu contează de unde venim şi unde mergem, contează foarte mult, ceea ce facem cu sufletul”!

2387

Rep. Domnule Director, iată că revin după un an de zile la Hotel «PARC» din Buziaş, iar ca un prim element de noutate, faţă de anul trecut, parcă staţiunea e mai curată, mai pusă la punct, ordine mai mare prin parcuri, s-a întâmplat vreo minune?
-GH.L. În primul rând, vă mulţumesc pentru că aţi ales ca să veniţi şi în acest an la Buziaş! Cred că vă face bine tratamentul, motiv pentru care vă îndemn să beneficiaţi de el, atunci când aveţi posibilitatea! La noi sunteţi întotdeauna binevenit şi bineprimit, de aceea, vă rog să transmiteţi impresiile frumoase şi în partea de ţară de unde dumneavoastră veniţi, în «Gorjul istoric şi pitoresc», de care mă leagă unele amintiri frumoase despre care sper să vorbim în acest interviu!

-Rep. Tocmai acest lucru doream să-l subliniez, că invitaţia dumneavoastră ospitalieră nu se adresează doar persoanei mele, ci, tuturor oamenilor care optează pentru a se trata de o serie de afecţiuni cardiovasculare şi pentru aceasta aleg Buziaşul ca destinaţie turistică!
-GH.L. Vă pot aminti că anul acesta, am sărbătorit 200 de ani de istorie şi de atestare documentară a staţiunii balneoclimaterice Buziaş, iar evenimentul a fost organizat cu sprijinul autorităţilor locale. Deci, în fosta Staţiune de tratament balnear, actualmente Societatea Comercială de TRATAMENT BALNEAR BUZIAŞ S.A. cu finanţare «SIV Transilvania», cu sediul la Braşov, de-a lungul anilor s-a investit în aceste locaţii pentru a creşte sub aspect valoric şi calitatea serviciilor pe care le oferim, pentru că avem de-a face cu un produs integrat care înseamnă tratament, cazare, servirea mesei la restaurant, iar prin aceasta, avem un mesaj clar care constă în aceea că o serie de factori naturali benefici sunt foarte buni pentru sănătate, pentru recuperare, pentru că avem persoane care au venit aici ani la rând şi au reuşit să-şi îmbunătăţească starea de sănătate! Ca un element de noutate, dorim să ne pliem şi pe ideea de a recupera şi capacitatea de muncă a oamenilor, ca să nu ne adresăm doar persoanelor aflate la vârsta pensiei, iar această percepţie am promovat-o în timp, după ce am câştigat poziţia de director al societăţii, pentru că mi-am început mandatul la 1 iunie 2017 şi am încercat s-o transpun împreună cu echipa pe care o coordonez, pentru că nu este vorba despre mine, ci, despre ideea de recuperare balneoclimaterică! Vedeţi, zona aceasta a Buziaşului a cam fost lăsată nemediatizată şi nevalorificată suficient, dar, iată, acum încercăm să aducem un plus de valoare economică, pentru că suntem un agent economic angajat să caute zi de zi soluţii pentru a ne achita de sarcini cu bună credinţă şi cu bună ştiinţă, pentru a oferi servicii de calitate, chiar dacă percepţia asupra staţiunii a fost doar una pentru bătrâni, unde nu ai ce face, pur şi simplu!

,,Încercăm să scoatem la lumină ceea ce este mai valoros, pentru a corecta imperfecţiunile cu care ne-am obişnuit”
-Rep. Domnule director, care ar fi cauzele intarsierii în mentalul colectiv a unei astfel de imagini uşor nefavorabile?
-GH.L. E destul de greu să «demontezi» aceste impresii, dar, noi încercăm să scoatem la lumină ceea ce este mai valoros, pentru a corecta imperfecţiunile cu care ne-am obişnuit prin rutină, pentru că ne dăm seama că avem şi limite! E foarte greu de corectat această percepţie cu «eticheta» de staţiune balneoclimaterică în exclusivitate pentru bătrâni, pentru că nu este deloc aşa!La ora actuală, avem mai multe categorii de turişti, pentru că avem turişti pentru «pachetele» de tratamente pe care le oferim, motiv pentru care vă pot spune că începând cu 1 septembrie, avem reducere de tarif la toate «pachetele» şi încercăm să ne adresăm tuturor categoriilor de cetăţeni care au nevoie de tratament! Oferim produse turistice accesibile, iar în felul acesta, atragem oameni printr-un preţ mai mic şi la îndemâna tuturor categoriilor sociale. În felul acesta, noi ne gândim şi la persoanele cu venituri modeste, pentru că numărul biletelor de tratament pentru «lotul» Buziaş, care sunt repartizate pentru staţiunea noastră, a scăzut an de an…

-Rep. De fapt, cum vă prezentaţi oferta dumneavoastră?
-GH.L. Mergem la licitaţie an de an, alături de celelalte staţiuni balneare din România, unde venim cu oferta noastră!

-Rep. Cât datorează Staţiunea Buziaş, unui om care se redimensionează ca un manager cu iniţiativă?
-GH.L. Aş dori să vă spun că pledoaria de faţă nu este pentru mine, ci, este pentru o idee, iar acest lucru vreau să-l explic oamenilor mei, care trebuie să înţeleagă că nu putem să ne gândim doar la noi ca persoane, ci, ca mod de a cugeta şi de a raţiona conduşi de o idee, de un anumit proiect, pentru că nu reuşim de fiecare dată să facem nişte lucruri perfecte! Important este să conştientizăm locul unde apar aceste probleme dificile şi să le corectăm zilnic! La noi au fost investiţii din partea acţionariatului, de-a lungul timpului, poate vor mai fi, pentru că există un plan de dezvoltare pe termen mediu şi lung şi încercăm să ne pliem pe acest plan, să aducem un plus de valoare economică în acest oraş, chiar să dezvoltăm regiunea!
Pe de altă parte, dorim să devenim şi promotori ai Capitalei culturale europene, «Timişoara 2021», încercând să arătăm că suntem un pol de atracţie culturală, fiindcă avem ce să le oferim turiştilor care vin la noi! Printre serviciile pe care le oferim există şi un patrimoniu cultural care merită să fie valorificat, iar în acest caz, dau exemplu «Colonada» din oraş, care este un monument istoric important, iar împreună cu autorităţile căutăm soluţii pentru ca oraşul să se dezvolte din punct de vedere cultural! Pentru aceasta, trebuie să avem o bună comunicare şi să unim eforturile pentru dezvoltarea oraşului, sub toate aspectele: economic, social şi cultural!

-Rep. Mai aveţi activităţi didactice?
-GH.L. Din ce în ce mai puţine, datorită obligaţiilor în funcţia de conducere, iar acum sunt spre final cu o teză de doctorat! Dacă voi avea posibilitatea, poate voi amplifica activităţile didactice!

-Rep. Care sunt aspectele de suflet care vă leagă de Gorj şi de gorjeni?
-GH.L. Cu ani în urmă, am desfăşurat activităţi didactice în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, la Târgu-Jiu, alături de autorităţile locale, de AJOFM Gorj, în strânsă legătură cu Institutul Naţional de Administraţie (INA) Timişoara, cu parteneri din Spania, şi a fost o experienţă plăcută, deoarece am pledat pentru stimularea angajatorilor în vederea încadrării în muncă a şomerilor. În Gorj, aveţi foarte multe puncte de atracţie culturală şi valorică, mai ales că eu agreez aceste locuri cu medii multiculturale, pentru că încerc să duc mai departe o anumită experienţă din punct de vedere cultural şi chiar…culinar! E important, cum ne hrănim şi cu ce ne hrănim, nu-i aşa?

,,Ceea ce constituie patrimoniul naţional şi internaţional datorat marelui sculptor Constantin Brâncuşi”
-Rep. Cu alte cuvinte, v-aţi îndrăgostit de Gorj, aşa este?
-GH.L. Aveţi atâtea valori de artă, nu are rost să mai discutăm de ceea ce constituie patrimoniul naţional şi internaţional datorat marelui sculptor Constantin Brâncuşi, iar, dacă m-am îndrăgostit de Gorj, cine nu se îndrăgosteşte de un asemenea «colţ de rai», pentru că aveţi atâtea lucruri minunate şi oameni înzestraţi care zămislesc asemenea lucruri inegalabile!

-Rep. Care este viziunea de ansamblu a unui manager ca dumneavoastră?
GH.L. Privind la modul general, pot spune că România trece la ora actuală printr-o perioadă foarte dificilă, iar analiştii spun că se apropie o criză economică generată de instabilitatea politică! Pe noi, această situaţie ne afectează, pentru că iată, în anul 2018 am primit numai 40% din totalul biletelor care au fost repartizate în anul 2017, cu multiple probleme şi consecinţe asupra execuţiei bugetare! Ne preocupăm să oferim servicii pentru recuperare şi nu ne este uşor, dar, împreună cu echipa pe care o conduc, sperăm să convingem oamenii că ne preocupă vârsta de recuperare, cel puţin după 40 de ani, pentru că e important să investeşti mai devreme…

-Rep. Deci, pledaţi pentru necesitatea unor investiţii în spaţiul de viaţă al vârstei active, cum se spune!
-GH.L. Exact, pentru că s-au recuperat oameni cărora puteau să li se amputeze picioarele, oameni cu multiple probleme legate de circulaţia periferică, iar credibilitatea este dată de istoria de două ori seculară a staţiunii Buziaş! Important este ca omul, oriunde s-ar duce, să construiască ceva durabil, pentru că nu contează de unde venim şi unde mergem, contează foarte mult, ceea ce facem cu sufletul! România are nevoie la ora actuală de o reparaţie sufletească, aceea care îi ajută pe oameni să nu se mai urască, să nu mai fie invidioşi, să nu mai fie egoişti! Ce se va întâmpla cu forţa de muncă, în condiţiile în care 40% dintre tineri sunt consideraţi analfabeţi? Acest lucru determină scăderea calităţii serviciilor şi a randamentului muncii! Cred că tipologia managementului va face diferenţa în viitor! În opinia mea, în momentele de criză, doar managementul va face diferenţa! Va trebui să studiem cu mai multă atenţie psihologia clientului, satisfacerea cerinţelor acestuia, ca o formă de respect! Trebuie îmbunătăţită comunicarea instituţională în cadrul sistemului balnear, să avem în acest domeniu un potenţial uman care se poate plia în strânsă legătură cu proiectul unei idei ce trebuie valorificată!

-Rep. Ce le transmiteţi gorjenilor care vin să se trateze la Buziaş?
-GH.L. Că sunt întotdeauna bine primiţi la staţiune, la Hotel «PARC» şi să ştie că de la 1 septembrie a.c. şi până la 1 iunie anul viitor, avem o reducere cu 50% la preţul biletelor de tratament, deci, în extrasezon, cei veniţi la tratament pot să beneficieze de unele facilităţi, iar pentru aceasta, ne pot contacta telefonic sau pot intra pe site-ul nostru: www. buzias.ro pentru a se apela recepţionerii şi pentru a obţine informaţiile de care au nevoie fiecare!

-Rep. Ca un argeşean prin naştere, naturalizat în Banat, v-aş întreba, care sunt cuvintele şi gândurile pe care le adresaţi gorjenilor şi chiar tuturor oltenilor?
-GH.L. Numai gânduri frumoase şi cuvinte spuse din inimă!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here