Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Interviu cu domnul prof. univ. dr. Andrei MARGA, Dr.h.c.mult. personalitate proeminentă a vieţii sociale şi politice din România – “În pofida autoflatării ridicole a șefilor ei, ministrul Tudorel Toader a constatat că «justiția scârțâie din toate încheieturile»”

598

– Rep. Domnule ministru, Andrei Marga, îmi face mare plăcere să discutăm probleme de strictă actualitate, aşa că vă propun să abordăm problema Raportului nr.17472 din 22.feb.2018 privind activitatea managerială din DNA, prezentat de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader!
– AM: De acord, iar de la început, aş dori să vă spun că în confuzia întreținută în România, demnitarul ministerului justiţiei demonstrează ce înseamnă să cunoști dreptul, să îl gândești responsabil și să îl aplici cu bună credință, iar gestul său este salutar și istoric!
– Rep. Totuşi, organismele europene atrag atenţia asupra faptului că justiţia trebuie lăsată să-şi facă treaba!
– AM: Naivii cred că justiția este ceea ce fac anumite persoane şi destui o confundă cu pălăvrăgeala «luptei anticorupție», când unii își închipuie că dintr-un «centru» va pica înțelepciunea. Vedeţi, sunt unii decidenți care înțeleg justiția ca o «măciucă» pentru a lovi pe cineva, iar Tudorel Toader a arătat, precis și sobru, că justiția înseamnă a face dreptate, că dreptul este al cetățenilor și constă dintr-un sistem de reguli demne de respect, iar cu acela care le încalcă, din nepricepere, din rea credință, oportunism sau orice altceva, nu se pot face glume.
– Rep. Reacţia de nemulţumire a unor protestatari, nu vă spune nimic?
– AM: Argumentele ministrului Justiției sunt riguroase și solide, pentru că ține fiecare de abordarea profesională, propriu-zis juridică, adică, a justiției bazată pe Constituția unei democrații și înfăptuiește dreptatea cu pricepere și probe!
– Rep. Domnule Andrei Marga, totuşi, prezenţa evidenţei corupţiei presupune şi evidenţa prezenţei luptei anticorupţie!
– AM: Domnule profesor, argumentarea a dovedit clar faptul, deja semnalat de minți responsabile, că lupta anticorupție este coruptă în România actuală, încât trebuie altfel concepută, cu altă administrare! Această argumentare atestă, la rândul ei, că nici «statul clientelar», nici «statul mafiot», dar nici «statul disciplinar», la care aspiră unii decidenți de astăzi, nu au de-a face cu statul de drept democratic pe care Constituția îl prevede și de care România are nevoie.

“Se poate abuza, dar vine până la urmă ora adevărului! Și abuzurile procurorilor sunt abuzuri”

– Rep. Aş dori să ne reamintiţi câteva «argumente» ale cererii de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi!
– AM: Raportul prin care ministrul propune revocarea procurorului șef al unei direcții din subordine aduce probe că s-au comis «repetate conflicte de natură constituțională» prin «comportament lipsit de loialitate constituțională», «arogarea unei competențe pe care acel procuror nu o posedă», «înlăturarea apriori a oricărei colaborări loiale cu Parlamentul», «urmărirea penală abuzivă a oportunității emiterii de acte administrative individuale», «comportament străin de deontologia magistratului», punerea în față a «dosarelor cu impact mediatic», «încercarea de a obține condamnări cu orice preț», «falsificarea transcrierii de convorbiri telefonice» și de alte probe, iar «maladiile» acestea sunt aduse în fața opiniei publice pe bază de fapte de necontestat. Ele suscită involuntar o reflecție veche: se poate abuza, dar vine până la urmă ora adevărului! Și abuzurile procurorilor sunt abuzuri!
– Rep. Să amintim că fostul director al SRI, George Maior, a declarat în comisia de control SRI, că Liviu Dragnea, Codruţa Kovesi, Livia Stanciu şi Victor Ponta participau la petrecerile date în sedii ale Serviciului Român de Informaţii, apreciind că acestea erau nişte întâlniri informale ale unor oameni care au relaţii formale!
– AM: Cu atât mai mult, iată, la examinarea ministrului Justiției a fost adusă acțiunea unui funcționar al statului pe care interese politicianiste, servicii secrete și alte aranjamente au stilizat-o ca simbol. La drept vorbind, un simbol confecționat pe un piedestal de mucava! În istorie au urmări, din nefericire, și asemenea construcții! Numai că cetățenii nu pot fi împiedicați să întrebe: funcțiile publice sunt proprietăți? Nu mai există și alți oameni capabili? Cum se ocupă funcții, prin rude, pile, servicii secrete sau concurs supravegheat public? Cum se face că la conducere ajung consecvent absolvenți de nivel discutabil?
– Rep. Sunt suspiciuni care planează, desigur, asupra unor persoane!
– AM: Dar nu este vorba, cu acest Raport, doar despre o persoană. Prin implicații, este vorba despre un întreg sistem justițiar. De aici, și reacțiile, fie și viscerale, care nu sunt argumente!
– Rep. Marşaţi, prin urmare, pe ideea «maladiei» justiţiei din România?
– AM: În pofida autoflatării ridicole a șefilor ei, ministrul Tudorel Toader a constatat că «justiția scârțâie din toate încheieturile» şi oricine observă, orice cetățean lucid observă, nu doar «penalii», cum spun unii care sunt mai penali decât «penalii», ci orice cetățean onest își dă seama că acolo s-a ajuns, din păcate. Poți vedea realitatea că întregul sistem justițiar s-a umplut de boli, de sus în jos!
– Rep. Ar fi bine dacă v-ar auzi şi unii corupţi şi incompetenţii care «negustoresc» procese şi dau sentinţe aiuritoare în acest sistem…justiţiar!
– AM: Constituția României este în mare, ca toate cele adoptate după 1990 în Europa Centrală și Răsăriteană, remarcată prin câteva prevederi care au rămas nefinisate, încât au fost exploatate împotriva interesului public. De pildă, desemnarea primului ministru în România, ocazie de samavolnicii, ea fiind oriunde rezultatul formării majorității pe baza votului cetățenilor. Doar la noi politica externă este luată în «proprietate», pe când în alte ţări este eminamente răspunderea guvernului. La fel, demnitatea persoanei, cea care fundamentează drepturile și libertățile moderne, e luată ca valoare printre altele, în vreme ce în toate democrațiile este principiu. Numai în «democraţia originală» din România, deținătorul funcției de președinte desemnează șefii justiției și ai serviciilor secrete, în așa fel încât îi face dependenți și-i poate folosi la transformarea ilegitimă în «şef al statului»!!
– Rep. Sunt abuzuri şi chiar unele acte normative care încalcă flagrant Constituţia!
– AM: Sunt şi aberaţii prin care procurorii sunt socotiți magistrați, precum în regimurile totalitare ale secolului trecut. Denunțul este luat ca probă, încât în societate se distruge până și bruma de moralitate pe care democratizarea a promis-o în principiu, ca să nu mai vorbim despre «acorduri de colaborare» între procurori, serviciile secrete, judecători, cazuri unice în analele democrațiilor contemporane.

“La noi, lupta cu corupția a devenit slogan politicianist”

– Rep. Lupta anticorupţie a devenit un slogan pentru campaniile electorale, dar, corupţia creşte alarmant la toate nivelurile!
– AM: În loc să fie parte a dezvoltării, ca în alte societăți, la noi, lupta cu corupția a devenit slogan politicianist și tinde să epuizeze agenda. În situația în care, cei ce se proclamă campionii «luptei», nici nu știu sau se fac, pur şi simplu că nu ştiu ce este corupția, de aceea, flagelul a crescut în toate formele. În România, unii au ajuns decidenți, dar nu au nici o realizare și recurg la aparatul justițiar pentru a-și lovi contracandidații, confirmându-se că, nu doar «literatura absurdului»”, ci și actuala diagnoză a «societății minciunii» s-au născut pe aceste meleaguri mioritice.
– Rep. Cum vedeţi aplicarea actului de justiţie?
– AM: Aplicările justiției nu sunt mai puțin marcate de «maladii», iar aici mă refer la persoane care au plagiat, deci, vorbim despre fraudă. Aş mai adăuga faptul că ignorarea valorilor hotărâtoare ale dreptului, de pildă «neliniștea etică» și «îndoiala», ca și abuzurile frecvente care sunt ascunse sub «tehnicalitățile» profesiei, pentru că mulți nu disting între ideologie și deontologie.
– Rep. Credeţi că ministrul Tudorel Toader incriminează şi felul denaturat de a se face uneori justiţie în România?
– AM: Pe lângă brutalitățile și suferințele rezultate din felul actual de a se face justiție, sunt fapte «macro» alarmante, pentru că nici o țară nu și-a lăsat cetățenii la mâna justiției din România! Acordurile prevăd perseverent ca, în caz de litigiu, tribunalul să fie în afara țării! Şi cum poate fi justiția unei țări, când cetățenii ei își iau lumea în cap?
– Rep. Domnule Marga, oamenii sunt sideraţi, de mulţimea nedreptăţilor!
– AM: Un principiu al civilizației spune că oricare om trebuie ascultat. Pe bună dreptate, ministrul Tudorel Toader amintește că și o singură nedreptate ar trebui să pună pe gânduri și că drepturile sunt drepturi pentru oricare cetățean.
– Rep. Ce ne spuneţi despre independenţa justiţiei şi legitimarea ei?
– AM: Amintesc doar câteva confuzii pe care unii decidenți le întrețin în jurul justiției, ştiut fiind că statul de drept se impune, cu mijloace specifice, pentru că, în definitiv, Mussolini și Hitler au pretins respectarea statului lor, desigur, dar justiția este o chestiune de interes public și de dezbatere publică. De aceea reproșul că «se scot în spațiul public» chestiuni ale justiției este de la început ilogic, fiindcă «spațiul public» este spațiul unor decizii cruciale pentru viața oamenilor, nu de aruncat resturile de la masă! Independența justiției este o valoare, dar nu este posibilă fără legitimitate. Independența justiției și legitimarea ei se implică reciproc!
– Rep. În concluzie domnule ministru Marga, acestea ar fi toate «maladiile» surprinse în Raportul domnului Tudorel Toader?
– AM: «Maladiile» sunt, evident, mai multe decât cele semnalate în Raport. Tudorel Toader a scos din criză şi prestigiul profesorilor universitari integri și responsabili, o categorie deja asfixiată de veleitarii care în fața evidenței relativizează faptele!
Profesor, Vasile GOGONEA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here