Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Interviu cu domnul prof. univ. dr. Andrei MARGA, Dr.h.c.mult. personalitate proeminentă a vieţii sociale şi politice din România, fost ministru de Externe şi al Educaţiei! – ,,Lectura evreiască a Bibliei rămâne un reper al interpretărilor acestei capodopere a culturii umanității”!

1014

-Rep. Domnule ministru, cred că a trecut multă vreme de când nu am purtat un dialog cu domnia voastră, iar acesta este un minunat prilej de a vă descoperi şi ca un analist de mare profunzime al Bibliei!
– A.M. De acord cu sublinierea dumneavoastră, iar analiza pe care o fac Bibliei se înscrie în linia preocupărilor mele ştiinţifice!
-Rep. Mai întâi, însă, aş începe cu faptul că pe la mijlocul acestui an care îşi vântură ultimele file din calendar, vă refereaţi pe un ton extrem de caustic la modul în care se duce politica în România, chiar și în vreme de pandemie!
– A.M. Fac şi acum aceeaşi observaţie privitoare la faptul că am avut în ultimul an, poate cea mai slab pregătită garnitură (de miniștri, n.r.) din istoria recentă a României. Am în vedere calificarea formală, dacă vreți, școlară, universitară a acestora, iar, dacă vrem să luăm ceea ce ei au dovedit până la această oră, putem lua mulți indicatori. Sunt multe şi grave problemele în lume, sunt probleme în România, dar nu se poate ieși dintr-o criză ca aceasta pe care o parcurgem, cu o astfel de garnitură!
-Rep. Care au fost neajunsurile «garniturii» conduse de către «Şică Mandolină», aşa cum îi spune Dragoş Pătraru la «Starea Naţiei» lui Ludovic Orban?
– A.M. România, având această garnitură, e singura țară care și în pandemie și în afara pandemiei a mers pe conceptul primitiv al politicii ca distincție amic-inamic. A fost distincția fatală a anilor ‘30, dar România o îmbrățișează şi acum această formulă complet funestă, să spunem, complet dezastruoasă pentru ea şi pentru ţară!

,,În România, din păcate, liderii noștri vor să se pună bine în afară”!

-Rep. O spuneţi ca un analist politic sui generis!
– A.M. O spun pentru că România a îmbrățișat tehnica anilor ‘30 de propagandă, în sensul că adversarul este neapărat rău, este autorul tuturor relelor, iar el, fiind rău, tu ești bun! E un sofism ordinar, toți știm aceasta, dar România, cu deosebire, de la nivelul cel mai înalt, de la președinte, îmbrățișează aceste lucruri vetuste în istoria europeană.
-Rep. E un fel de a vedea «paiul din ochii altuia», ca în proverbul cunoscut…
– A.M. Da, pentru că îi ciumăm pe unii, îi ciumăm pe alții! Să fim clari, de unde vine toată treaba aceasta! Vine dintr-un izvor pe care nici nu e bine să-l amintim, pentru că se știe care a fost izvorul!
-Rep. În România se face jocul politic, aşa cum cântă mai marii lumii?
– A.M. În România, din păcate, liderii noștri vor să se pună bine în afară! Ei, în loc să democratizeze, să-și creeze un suport popular în țară și să ducă o politică favorabilă acestei țări, deci, nefiind capabili, pentru că aici e problema, ei nu sunt pregătiți! De atâţia ani, România lucrează cu președinți care nu sunt pregătiți pentru rolul pe care îl au, pentru că acești lideri nu democratizează nimic în țară, ba, se și opun mai nou democratizării, se vede bine, și-atunci se pun bine în afară cu cine pot!
-Rep. Aţi avut un mare curaj, atunci când aţi afirmat că ţara a ajuns o «prostocraţie», iar actualul preşedinte Klaus Iohannis e un prost și un neisprăvit (sic??!!), ales de niște incapabili, în beneficiul altor neisprăviți!
– A.M. Vedeţi, dacă cineva spune prostii, ține de cât îl duce capul, dar că îi ia de fraieri pe alții, cred că e chestiunea fiecăruia, cât se acceptă! Cum ziariștii au observat, insul promitea că nu se va ieși din localitate nici după 15 mai a.c., dar el făcea naveta pe Valea Oltului, ignorând ceea ce semnase! Frizeriile fiind închise sub semnătura sa, el răspundea senin jurnaliștilor că s-a tuns acasă! Cu și fără probe, românii trec uneori drept mincinoși, iar, acum se vede bine de unde începe molima!
-Rep. Domnule ministru, dar, limbajul acesta, necruţător, nu face şi el parte din tehnica anilor ‘30 de propagandă?
– A.M. Consider că neisprăviții nu au răspunsuri la problemele spinoase, dar, scot etichete! Cetățenii calificați, care spun lucrurilor pe nume, sunt ba «penali», ba «securiști», ba «informatori», ba «neromâni și vânduți», ba, ar ține de «guvernări proaste», ba, «vând Ardealul» şi altele! Mai durează încă aruncarea vinei pe «niște», iar, de la «niște evrei» s-a trecut la «niște psd-iști», mai nou la «niște zilieri», în ultimele luni chiar la «niște străini»! Deci, se debitează prostii, ca și cum se poate trăi din atacarea competenței și a civismului!
-Rep. Pledaţi pentru ideea meritocraţiei în ţara noastră?
– A.M. Pledez pentru faptul că acolo unde este meritocrație, pluralismul este viu, spiritul pulsează, bogăția este prezentă. Unde nu este, vedem ceea ce avem în față: nedreptăți fără sfârșit, pervertirea a orice, iar, mai nou, vânzarea de oameni. După vânzarea sașilor, a venit vânzarea de copii și de tinere, acum este vânzarea pentru munci ocolite de alții!
-Rep. Aşadar, totul se vinde şi se cumpără sub formă de marfă!
– A.M. Altceva mi se pare, însă, esențial, anume, că există ceva mai grav decât mediocrația. Pentru că este vorba de prostocrație, care constituie veritabilul antonim al meritocrației.
-Rep. Observaţiile domniei voastre, domnule ministru, credeţi că au vreun ecou în minţile destul de modeste ale actualilor guvernanţi, ale celor care sunt şi ale celor care vor veni după alegerile parlamentare?
– A.M. România actuală se afundă în mediocrație și, mai ales, în prostocrație! În multe locuri din lume sunt erori și exagerări, poate gafe, dar mai puțină prostie! Poate și pentru că funcționează pluralismul și controlul cetățenesc, pe când în România actuală, avem ziua și prostia!

,,Biblia a rămas, de departe, cea mai citită carte”!

-Rep. Domnule ministru, Andrei Marga, vă propun să lăsăm politicheala şi să vorbim despre Biblie!
– A.M. Da, şi de această dată sunt de acord, pentru că Biblia a rămas, de departe, cea mai citită carte! Cu inevitabile variații, de aproape două mii de ani, din generație în generație, oamenii și-o aproprie și se raportează la ea. De aceea, orice efort de explicitare, explicare și interpretare a ceea ce conține Biblia, capătă importanță culturală crucială!
-Rep. Dar, Biblia se leagă, în primul rând, de însăşi existenţa poporului ales de Dumnezeu!
– A.M. Nu este un secret emergența Bibliei din viața poporului evreu. Cel mai notoriu teolog al anilor noștri, Joseph Ratzinger-Benedict al XVI-lea, a argumentat mereu că a fost alegerea lui Dumnezeu să încredințeze poporului evreu revelația pe care o exprimă Biblia, iar acest fapt trebuie respectat! A-l respecta înseamnă, inclusiv, a ține cont de ceea ce au spus în materie biblică, de-a lungul timpului, învățații evrei, aflați, prin forța lucrurilor, mai aproape de limbajul originar al Bibliei.

,,Analiza pe care o fac Bibliei se înscrie în linia preocupărilor mele ştiinţifice”!

-Rep. Ce v-a determinat să vă aplecaţi cu atâta atenţie analitică asupra Bibliei?
– A.M. Aş avea mai multe motive, de aceea, atunci când unii rabini mari procedează la explicitarea, explicarea și interpretarea Bibliei, se cuvine să salutăm faptul ca fiind unul de importanță culturală majoră. Așa stau lucrurile și în cazul cărții «Tora. Explicații și interpretări», a marelui rabin Menachen Hacohen, carte apărută la Editura «Hasefer», București, 2020, volumul I, Geneza, 470 p. ) şi de curând publicată în românește.
-Rep. Prin urmare, aveţi cuvinte de înaltă apreciere privind această carte!
– A.M. Importanța cărții, nu se oprește, însă, aici! Dacă vrei să ajungi să vorbești la obiect despre Biblie, este mai mult decât imperativ să cauți să-i cunoști îndeaproape înțelegerea ei evreiască!
-Rep. Nu numai înţelegerea ei evreiască, pentru că noi avem nevoie, ca români, şi de înţelegerea noastră creştinească!
– A.M. Este elocventă, în acest sens, împrejurarea că, așa cum am mai spus și altădată, suficiența le era cel mai străin dintre lucrurile de pe Pământ fiecăruia dintre cei mai mari teologi creștini ai vremurilor noastre. Ei au considerat că lectura evreiască a Bibliei rămâne un reper al interpretărilor acestei capodopere a culturii umanității și, desigur, prin numeroase implicații, al conștiinței de sine a creștinismului! (VA URMA)
-Rep. Domnule ministru, vă doresc să aveţi Sărbători de iarnă pline de bucurii, multă sănătate şi un sincer ,,LA MULŢI ANI”!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here