Educaţia…şi Lecţia de Viaţă! – Interviu cu Domnul jurist DUMITRU-DECEBAL DRĂGHIEA, Şeful INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN GORJ – ,,Dragostea pentru istorie înseamnă pentru mine o adevărată lecţie de viaţă”!

6142

– Rep. Domnule Comisar şef de poliţie, Dumitru-Decebal Drăghiea, în urma scrisorii deschise pe care v-am adresat-o la sfârşitul lunii noiembrie 2020, legată de acel incident pe care l-am avut cu poliţistul din Ţicleni, am fost invitat la dumneavoastră şi iată-mă într-un birou primitor şi plăcut, în faţa unui om pe care îl apreciez sincer, pentru că mi-am propus, ca la sfârşit să realizăm şi un interviu interesant!
– D.D.D. Domnule profesor, fiţi binevenit în biroul meu, pentru că îmi face mare plăcere să port un dialog cu un om ca dumneavoastră, dar, înainte de toate, mai întâi să discutăm în prezenţa celor doi colaboratori ai mei şi să clarificăm, în acelaşi timp, ceea ce s-a întâmplat la Ţicleni, într-un magazin alimentar, prin acel incident de la mijlocul lunii octombrie 2020 şi datorită căruia mi-aţi adresat acea scrisoare deschisă!
– Rep. Dincolo de acest lucru, m-aş simţi oarecum stânjenit, dacă numai un anumit incident, mai mult sau puţin întâmplător, ar fi pretextul întâlnirii noastre, dar, dacă dumneavoastră doriţi să mergem în acest fel, ordinul nu se discută!
– D.D.D. Ce v-a supărat şi mai ales, ce v-a nedumerit în această întâmplare, pentru că e bine să lărgim puţin cadrul discuţiei noastre!
– Rep. Tocmai de aceea, nu doresc să reiau şi să repet ceea ce am redat în scrisoarea deschisă pe care v-am adresat-o cu câteva săptămâni în urmă, ci, mai mult, aş dori să analizăm şi cauzele care generează asemenea situaţii!
– D.D.D. Bineînţeles, trebuie pornit de la cauze, pentru a clarifica unele situaţii ca acestea, pentru că o cunoaştere a cauzelor, ne ajută să corectăm unele comportamente atipice, care, între noi, fie spus, nu le găsim numai în cazul poliţiştilor!
– Rep. Cu siguranţă, că nu sunt specifice doar poliţiştilor, pentru că sunt situaţii care scot în evidenţă lipsa de educaţie a oamenilor, în general, iar, ca să dau şi un exemplu care întăreşte afirmaţia mea, să vă spun că Domnul Preşedinte, prof. univ. dr. hab. Dan Ilie Morega, ştiu că vorbeşte despre «abuzul unor miliţieni din vremuri trecute», ba, chiar de carenţele instructiv-educative ale unor tineri făcuţi poliţişti «la apelul de seară», cum se spune, iar, sub acest aspect, dumneavoastră, ce părere aveţi?
– D.D.D. Nu comentez eu opiniile persoanelor care nu sunt de faţă, chiar dacă au anumite nemulţumiri în privinţa manifestărilor unor agenţi de poliţie!

,,Apărăm ordinea publică, siguranţa cetăţeanului şi veghem la respectarea legii”!

– Rep. Bun, sunt de acord cu această opinie a dumneavoastră, pentru că ea se raportează şi la uniforma pe care o respectaţi, la respectul dumneavoastră pentru actul de educaţie, de aceea, accept să continuăm discuţia despre «cazul» de la Ţicleni!
– D.D.D. Doriţi să luăm şi măsuri disciplinare cu acel agent de poliţie?
– Rep. Domnule Inspector-şef, asupra unor asemenea măsuri, dumneavoastră sunteţi factorul de decizie, împreună cu colectivul de specialişti pe care îl conduceţi, dar, când îi spui unui om cu mult mai în vârstă, mai bine să nu pleci de-acasă, că îi dai numai un avertisment, ca după aceea, să-l urmăreşti cu maşina poliţiei până la poarta casei, ca să-i spui foarte răspicat şi să-l ameninţi că-l amendezi şi că ne vom întâlni la instanţă, mi se pare că poliţistul manifestă sincope grave, poate a venit cu o idee preconcepută, chiar fixă, sau «fixată» de altcineva!
– D.D.D. Să ştiţi că vom analiza cu multă atenţie problema şi vom lua măsuri!
– Rep. Bine ar fi să fie cum spuneţi dumneavoastră, dar, eu cred că «măsurile» cele mai drepte, le ia întotdeauna, doar Bunul Dumnezeu!
– D.D.D. Sigur, sigur, Dumnezeu este Dreptatea şi tot El este Adevărul, dar noi suntem plătiţi ca să apărăm ordinea publică, siguranţa cetăţeanului, iar, în ultimă instanţă, să veghem la respectarea legii!
– Rep. Domnule jurist Drăghiea, eu am o aplecare către oamenii care îl slujesc pe Dumnezeu, iar, la o mănăstire la care am mers şi i-am povestit duhovnicului meu întâmplarea aceasta, ştiţi ce mi-a spus? Că poliţistul respectiv a făcut acest lucru, ca să-mi dea amendă cu orice preţ, fiind «îmboldit» de către două persoane cu anumite funcţii în localitatea respectivă!
– D.D.D. Nu, nu, să ştiţi că nu cred acest lucru!
– Rep. Nu credeţi dumneavoastră, dar, eu am încredere deosebită în spusele acestui duhovnic, pentru că mi-a mai spus cândva despre un avocat care «vindea» procese şi lucra «la două capete», cum se zice în argou avocăţesc, iar, acest adevăr s-a confirmat pe deplin! M-a sfătuit să-mi schimb avocatul, că voi câştiga procesul! Aşa a fost!
– D.D.D. Desigur, călugării, preoţii, cred că sunt şi ei oameni, ca toţi oamenii!
– Rep. Cei care au har, nu sunt ca toţi oamenii, domnule comisar şef, pentru că ei au o chemare şi ascultare la Dumnezeu!
– D.D.D. Ca să nu ne abatem de la discuţia cu poliţistul de la Ţicleni, haideţi să încheiem prima parte a întâlnirii noastre, ca după aceea, să le dau voie colegilor mei să plece!
– Rep. Aveţi un cuvânt plin de înţelepciune şi o capacitate deosebită de a concentra discuţia pe probleme de fond! Să ştiţi că nu doresc să-i fac rău poliţistului care mi-a aplicat amenda respectivă şi sper să înţeleagă, aşa cum se cuvine acest lucru!
– D.D.D. Dacă doriţi să le adresaţi întrebări colegilor sau dacă ei ar vrea să vă întrebe ceva în legătură cu scrisoarea deschisă, cred că e bine să procedăm astfel! Iar, dacă nu sunt astfel de întrebări, le mulţumesc pentru prezenţă şi le dau voie să plece, ca după aceea să putem continua discuţia noastră!
– Rep. Iar, ca să mai schimbăm puţin tema discuţiei, să vă spun că am aflat cu mare plăcere şi cu un fel de surprindere colegială, în acelaşi timp, că tatăl dumneavoastră a fost profesor de istorie la Drobeta Turnu-Severin şi că a deţinut importante funcţii de conducere în judeţul Mehedinţi!
– D.D.D. E adevărat ceea ce spuneţi şi pot să vă confirm că pentru mine, istoria este o moştenire de la părinţii mei, că pasiunea şi dragostea pentru istorie înseamnă pentru mine o adevărată lecţie de viaţă!

,,Sunt şi printre poliţişti oameni pregătiţi şi inteligenţi”!

– Rep. Aţi primit şi numele «Decebal», din pasiunea dumneavoastră pentru istorie şi din dragostea pentru marele rege al daco-geţilor sau a fost numai dorinţa părinţilor de a întări şi mai mult legătura cu istoria?
– D.D.D. Domnule profesor, în toate veacurile frământate ale istoriei, cu valurile învolburate ale năvălirilor barbare, cu toate războaiele purtate şi cu luptele de apărare, noi, tot aici am rămas, pentru că strămoşii noştri, daco-geţii, sciţii, pelasgii, ne-au lăsat moştenire vatra strămoşească!
– Rep. Mă uimiţi şi mă lăsaţi fără grai! De ce nu aflu şi pe la alţi poliţişti asemenea cuvinte frumoase, ca nişte «lecţii» grăitoare de viaţă?
– D.D.D. Sunt şi printre poliţişti oameni pregătiţi şi inteligenţi ca şi mine, poate mult mai pregătiţi ca mine!
– Rep. Îmi daţi voie să vă ofer şi un exemplu care vă contrazice şi care aruncă o «pată» asupra poliţiştilor?
– D.D.D. Suntem la un dialog şi orice discuţie, ca şi orice exemplu dat ilustrează conţinutul problemelor discutate!
– Rep. Iată exemplul cu pricina: Cu câţiva ani în urmă, să fie trei sau patru ani, în calitate de corespondent al Mitropoliei Olteniei, mergeam la o sfinţire de biserică la Şiacu, în comuna Slivileşti, iar, ca să ajung acolo, am ocolit prin Motru şi am luat-o prin comuna Samarineşti, iar, la o răscruce de drumuri, la marginea unei păduri, unde nu erau nici case, mă opreşte o namilă de poliţist, burtos ca un fel de…Pristanda sau chiar Moş Teacă, şi-mi cere actele la control! Cu toate că mă grăbeam să ajung la Şiacu, acest Pristanda tot răsfoia la actele mele şi nu mai termina! L-am rugat frumos, ca să-mi dea voie să merg mai departe că întârzii la sfinţirea bisericii, iar, în cele din urmă l-am întrebat, dacă am greşit cu ceva şi de ce m-a oprit la un control prea…lungit? Ştiţi ce mi-a răspuns? «Aşa vrea muşchii mei!».
– D.D.D. La o confirmare directă, l-aţi putea recunoaşte?
– Rep. Prea puţin, pentru că nu merita! Ştiu că avea o faţă buhăită, burtos şi cu fălcile pline! M-am îngrozit şi am plecat mai departe, fără să-i răspund la o asemenea provocare, pentru că trebuia să ajung la sfinţirea bisericii de la Şiacu! (VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

1 COMENTARIU

  1. În toate care se întâmplă există o determinare. Bine zis să mergem la cauze pentru a ajunge la efecte. Numai atunci vedem ce se poate face !! Felicitări domnului Drăghia Decebal Dumitru – Comisar șef al Poliției din Județul Gorj !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here