Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Interviu cu domnul Ciprian Adrian FLORESCU, LICENŢIAT ÎN ŞTIINŢE POLITICE, fost prefect al Judeţului Gorj! – ,,Pentru a ajunge la ideea de a candida la funcţia de primar, n-a fost o decizie apărută peste noapte, şi nici n-a fost o decizie uşoară”!

1551

– Rep. Domnule jurist Ciprian Florescu, în urmă cu un an, vă rog să mă corectaţi dacă greşesc, aţi fost eliberat din funcţia de prefect şi eraţi numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, aşa că a trecut ceva timp, de când nu am purtat o discuţie mai «aşezată» pe o anumită problematică legată de activitatea dumneavoastră!
– C.F. Nu greşiţi, domnule profesor, de aceea, vă mulţumesc pentru această posibilitate de a sta de vorbă cu un prieten, pentru că sunteţi un om care faceţi în aşa fel încât persoanele cu care vă aflaţi în dialog, să se simtă apreciate, ceea ce denotă vocaţia pe care o aveţi de bun sociolog şi de atent psiholog social!
– Rep. Ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de primar al Târgu-Jiului?
– C.F. Sigur, pentru a ajunge la ideea de a candida la funcţia de primar, n-a fost o decizie apărută peste noapte, cum se spune, şi nici n-a fost o decizie uşoară, ci, constituie rodul unor discuţii ample cu o mare parte dintre colegii din PSD, oameni care m-au susţinut în decursul timpului şi pentru alte funcţii, deoarece s-a considerat că sunt persoana care prin ataşamentul dovedit faţă de cetăţeni, pot aduce un «plus» comunităţii noastre, mai ales că în momentul în care am decis ca să fac acest pas, am avut în minte o serie de proiecte pentru municipiul acesta, în condiţiile în care şi eu, ca şi alţi concetăţeni, vrem să vedem o dezvoltare pe toate palierele, într-un oraş interesant şi înfloritor, în care vrem să ne simţim ca la noi acasă!
– Rep. De fapt, care este dezideratul după care v-aţi ghidat în această decizie?
– C.F. Aş porni de la faptul că sunt mulţi părinţi şi bunici care au copii plecaţi la studii sau la muncă în străinătate, iar cei care au plecat, au făcut-o pentru o viaţă mai bună, motiv pentru care dezideratul pentru care eu intru în această competiţie este, în primul rând, modul în care tineretul îşi doreşte să trăiască, tinerii fiind «barometrul» stării de spirit a unei societăţi!
– Rep. În momentul de faţă, aveţi conturată o imagine elocventă, edificatoare cu privire la structura demografică a locuitorilor muncipiului din zona urbană şi periurbană?
– C.F. Desigur, pentru că întreaga mea carieră profesională, din clipa în care am ocupat funcţii administrative şi până în acest moment, a însemnat un contact permanent cu cetăţenii, cu problemele lor, cu nevoile oamenilor. Pot să vă spun că n-aş fi intrat într-o astfel de competiţie şi nu mi-aş fi propus ca să câştig funcţia de primar, dacă n-aş fi avut în vedere o perspectivă a dezvoltării muncipiului, într-un «ton» modern şi apropiat sufletului celor care trăiesc în acest oraş, mai ales că potenţialul de dezvoltare a Târgu-Jiului este unul colosal!

,,Pornesc de la ceea ce pot însemna eu pentru comunitate, ca şi prin faptele prin care mi-am confirmat o anumită funcţie”!

– Rep. La ce fel de potenţial vă referiţi?
– C.F. Când vorbesc despre acest potenţial, mă gândesc la numele lui Constantin Brâncuşi, cel care ne-a lăsat o «comoară» pe care s-o arătăm lumii, iar, pentru aceasta, e nevoie să construim în jurul acestei «embleme» edificatoare şi imaginea unui oraş pe care ar dori să-l cunoască orice om din această lume!
– Rep. Apreciez orientarea şi chiar limpezimea mesajului dvs., poate şi elocinţa motivelor pe care le aveţi în vedere, dar, vă întreb, credeţi că aveţi suficiente argumente pentru a convinge electoratul târgujian să vă aleagă în funcţia de primar?
– C.F. Vedeţi, argumentele mele pornesc de la ceea ce pot însemna eu pentru comunitate, ca şi prin faptele prin care mi-am confirmat o anumită funcţie, fie de vicepreşedinte al Consiului Judeţean, fie de prefect, iar, în acest sens, mă gândesc la ceea ce am întreprins în funcţia de prefect al judeţului, fiindcă ele privesc atitudinea mea de cetăţean! Acum, nu caut să vin cu argumente puerile, fabricate artificial, pentru că mai devreme sau mai târziu, ele se diluează în faţa cetăţenilor!
– Rep. Vă propun, să pornim acum, chiar de la principalul argument!
– C.F. Principalul argument îl constituie «piatra de temelie» în construirea acestui proiect: «Ciprian Florescu – primar al Municipiului Târgu-Jiu» şi este legat de sinceritatea de care am dat dovadă întotdeauna, în relaţia mea extrem de apropiată cu majoritatea cetăţenilor şi de dorinţa de a ajuta omul!
– Rep. Domnule primar, sinceritatea în politică…Ştiţi că se vorbeşte mult!
– C.F. Domnul meu, profesor şi prieten, mi-am făcut un obiectiv important din a le arăta oamenilor ataşament, mai ales pentru a găsi soluţii pentru nevoile celor din jurul nostru! Buna mea intenţie, sper să fie «stindardul» care să mă conducă la momentul în care să conving cetăţenii de faptul că tot ceea ce vreau eu să întreprind este mult mai bine decât ceea ce a fost până acum şi poate mult mai bun decât ceea ce ar dori alţii!
– Rep. O să vă păstraţi mereu tonusul acesta optimist pe care îl etalaţi acum în dialogul nostru, pentru că aveţi mare nevoie de încredere şi de optimism?
– C.F. Sunt un om optimist şi mă bazez pe ajutorul Lui Dumnezeu şi al oamenilor de bine, al oamenilor ca dumneavoastră!
– Rep. Vă rog să prezentaţi în continuare, unele dintre proiectele la care v-aţi gândit, mai exact, să spuneţi ceea ce doriţi să oferiţi cetăţenilor, faţă de predecesorii în această funcţie şi chiar faţă de contracandidaţii dumneavoastră!
– C.F. Aş vrea să încep prin a vă spune dvs şi celor care sunt interesaţi de dialogul nostru, că mă gândesc la o idee nouă faţă de ceea ce a însemnat campania electorală din trecut, ca o abordare diferită faţă de ceea ce a însemnat modul de interacţionare, dar, mai ales, prin modul de adresabilitate într-o campanie electorală!

,,Programul meu pentru mandatul de primar se bazează pe doi piloni, pe două axe importante pentru viaţa comunitară”!

– Rep. Cum poate ajunge mai aproape de oameni, această adresabilitate?
– C.F. Prin capacitatea mea de a convinge cu argumente, deoarece programul meu pentru mandatul de primar se bazează pe doi piloni, pe două axe importante pentru viaţa comunitară. Mai întâi, mă gândesc la «etalonul» educaţiei superioare a cetăţenilor, care este Universitatea «Constantin Brâncuşi», o instituţie pe care o doresc implicată foarte mult în viaţa comunităţii, pentru că la UCB sunt cadre didactice de excepţie şi sunt studenţi cu minţi sclipitoare…
– Rep. …Iar, două dintre aceste cadre didactice «de excepţie», cum le numiţi chiar dumneavoastră, vă sunt contracandidaţi la fotoliul de primar!
– C.F. Mă onorează aceşti competitori şi acest lucru îmi arată ceea ce trebuie să fac pentru a fi mai bun decât domniile lor! Practic, oameniii din jurul tău, contracandidaţi sau susţinători, cred că sunt «generatoare» de idei pe care trebuie să le promovezi pentru a fi mai bun şi mai potrivit pentru această funcţie de primar!
– Rep. Înclin să înţeleg că nu sunteţi «aplecat» spre atacul la persoană, iar un vector important al programului dumneavoastră electoral îl reprezintă generaţia tânără, fiindcă vă îndreptaţi atenţia spre tineret, ceea ce pare acroşant şi de luat în seamă!
– C.F. Sigur, că da, pentru că tinerii sunt cei care ştiu cel mai bine, cum ar trebui să arate municipiul în viitorii ani! Având în vedere această resursă umană generatoare de idei, de proiecte deosebite, chiar dacă sunt ele avangardiste sau racordate la o realitate pe care o traversăm cu toţi, când avem în vedere tinerii, trebuie să le dăm girul, pentru că dezvoltarea municipiului nostru, va trebui să privească mult în faţă, spre anii în care cei ce sunt astăzi tineri, vor ajunge la rândul lor să «cultive» tinereţea şi să lase în urma lor alţi tineri capabili să dezvolte la rândul lor acest oraş minunat!
– Rep. Deci, iată că aveţi în vedere o continuitate între generaţii, nicidecum un conflict intergeneraţional, cum se arată în atâtea studii de sociologie!
– C.F. Domnule profesor, în modul meu de a vedea lucrurile, «pilonul universitar» despre care vorbesc, nu se referă doar la comunitatea academică, ci, are în vedere tot ceea ce înseamnă educaţie, tot ceea ce «iradiază» din acest domeniu, fie că vorbim despre educaţia dusă la excelenţă, de educaţie culturală, artistică şi de artă plastică, de educaţie şcolară, de educaţie religioasă, de educaţie stradală şi a divertismentului, dar, cu deosebire, mă gândesc la educaţia turistică, da, da, vorbesc foarte serios şi responsabil, pentru că în concepţia mea, turismul este vectorul principal pe care se poate dezvolta Municipiul Târgu-Jiu, poate mulţi ani de acum înainte! (VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here