Educaţia…şi Lecţia de viaţă! – Interviu cu domnul avocat Constantin GROZA, Decanul Baroului de Avocaţi GORJ – ,,Se vor face propuneri ca justițiabilii să beneficieze de facilități la plata taxelor de timbru în cauzele în care sunt asistați/reprezentați de către avocat”!

2419

-V.G. Domnule Decan, mă bucur sincer pentru această întâlnire a noastră care nu poate să fie decât un schimb de opinii şi un prilej de a privi cu atenţie la ceea ce se întâmplă în societatea românească de astăzi şi la modul în care oamenii care aplică legea o fac într-un mod profesionist şi cu o necesară deontologie profesională!
-C.G. Domnule profesor Vasile Gogonea, mă simt onorat să port un dialog cu dumneavoastră pentru că vă citesc articolele publicate şi sunt impresionat de paleta largă a problemelor pe care le abordaţi, cele mai multe dintre acestea fiind legate de viaţa spirituală, aşa că sunt deschis la orice discuţie cu dumneavoastră pe o serie de probleme juridice şi chiar pe alte probleme!
-V.G. Trebuie să vă spun de la bun început că sunteţi pentru mine un interlocutor agreabil, cu o eleganţă deosebită în exprimare, aşa că vă propun să realizăm împreună o serie de interviuri care să trezească interesul cititorilor presei scrise şi ai formelor de digitalizare care ne însoţesc la tot pasul, aşa că deschiderea spre anumite probleme de interes public, am s-o fac, însă, cu mare discreţie şi cu aceeaşi delicateţe pe care dumneavoastră o dovediţi mereu!
-C.G. Sunt întrutotul de acord cu perspectiva unui şir de interviuri în care să putem aborda probleme ce pot să trezeaescă interesul şi atenţia cititorilor!
-V.G. Domnule Decan, în zilele de 9 şi 10 iunie 2023, aţi participat în calitate de Decan al Baroului de Avocaţi Gorj la Congresul Avocaţilor 2023, care s-a desfăşurat la Bucureşti, aşa că, vă rog să începem cu această ştire importantă!
-C.G. Deci, în perioada 9-10 iunie 2023 a avut loc Congresul Avocaților 2023, în Bucureşti, la Hotel «Caro», iar în prima zi de congres a fost ales noul Consiliu UNBR (Uniunea Naţională a Barourilor din România), format din 108 membri, printre care şi decanii celor 42 de barouri care compun UNBR, şi care sunt membri de drept pe perioada mandatelor acestora. Aşadar, au fost aleşi consilierii care, alături de decani, vor compune noul Consiliu UNBR, iar, prin raportare la numărul total de avocaţi dintr-un barou, Baroului Gorj îi revine un singur loc în Consiliul UNBR, alături de decan, fiind ales în acest sens domnul avocat Bădiţa Alin Mărgărit.
-V.G. Care este cel mai bun prieten şi coleg al dumneavoastră!
-C.G. Aşa este, şi mă bucură prietenia şi colegialitatea cu acest om deosebit!
-V.G. Care a fost momentul următor al desfăşurării congresului?
-C.G. După alegerea Consiliului UNBR, membrii acestuia au ales Preşedintele UNBR în persoana domnului prof. dr. Traian Cornel BRICIU, precum şi cei 5 vicepreşedinţi: Ion Dragne (Bucureşti), Daniel Fenechiu (Bucureşti), Mihai Baco (Alba), Sergiu Stănilă (Timiş) şi Liviu Mihai (Suceava). Ulterior, s-a ales şi Comisia Permanentă, compusă din preşedinte, 5 vicepreşedinti şi 9 membri.
-V.G. Acestea au fost, probabil, evenimentele primei zile a congresului!
-C.G. Da, pentru că a doua zi, Congresul Avocaților 2023 a dezbătut propunerile înaintate de către delegați, vizând organizarea și funcționarea profesiei de avocat. S-a pus accentul pe o serie de măsuri de susținere a avocatului în cadrul profesiei, al sistemului judiciar și în relațiile cu societatea civilă.
-V.G. Cred că sunt foarte interesante aceste lucruri care privesc noutăţi şi chiar o serie de priorităţi ale barourilor de avocaţi şi ale practicanţilor acestei profesii importante!
-C.G Desigur, pentru că noul Consiliu va avea ca prioritate analiza necesității unei intervenții legislative care să consolideze și să extindă aria de practică a avocatului și principiile profesiei de avocat. De aceea, avocaţii vor trebui să-şi adapteze întregul cadru legal la realitățile profesionale actuale, în așa fel încât noile dispozitii legale să răspundă provocărilor sociale și economice din momentul de faţă!
-V.G. Într-un fel, cred că au fost dezbătute şi propunerile care au fost formulate cu acest prilej!
-C.G. Exact, pentru că în cadrul ședinței au fost dezbătute propunerile formulate care vizează chestiuni cum ar fi: situaţiile care apar atunci când se reduc de către instanţe onorariile avocaților, iar, acest lucru să poată fi făcut doar după punerea în discuția părților a acestei chestiuni, conform principiului contradictorialității! S-a stabilit ca justițiabilii să beneficieze de facilități la plata taxelor de timbru în cauzele în care sunt asistați/reprezentați de către avocat sau să beneficieze de facilități la plata cheltuielilor judiciare în anumite situații, ca şi extinderea regulii privitoare la asistarea obligatorie prin avocat! Aş mai aminti, despre configurarea ariei de practică a avocaților pentru recuperarea zonelor afectate de către alte profesii juridice și identificarea unor metode de susținere a profesionistului avocat! (VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here