Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Interviu cu deputatul, prof. Elvira ŞARAPATIN – ,,Am căutat să fiu ancorată în problemele societăţii, pentru că mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu oamenii, iar, la un moment dat, m-am decis ca să aleg partidul care acum se numeşte Partidul Social- Democrat”!

1322

– Rep. D-na deputat, Elvira Şarapatin, ştiu că ultima dată ne-am întâlnit la o sfinţire de biserică şi a trecut ceva vreme de atunci, aşa este?
– E.Ş. Aşa este şi mă bucur că aţi venit, astăzi, la cabinetul meu de deputat de aici, de la Prefectură!
– Rep. Din politeţe, v-am adus această floare şi sper că nu v-am contaminat cu nimic, această floare imaculată fiind un semn al recunoştinţei faţă de singurul parlamentar care este reprezentat de către o reprezentantă a sexului frumos din Gorj, ca să nu omit şi faptul că sunteţi profesoara cu care am fost coleg de cancelarie la Colegiul Tehnic nr. 2 din Târgu-Jiu!
– E.Ş. Vă mulţumesc mult pentru floare, pentru gestul frumos al unui fost coleg de cancelarie, despre care păstrez numai gânduri frumoase!

,,După 1990, am intrat în politică, din pasiune”!

– Rep. Aş putea spune că sunteţi parlamentarul cu activitatea cea mai vizibilă dintre aleşii gorjeni, pentru că am remarcat unele iniţiative legislative pe care le-aţi promovat în decursul acestui mandat care se apropie de final!
– E.Ş. Încă o dată, vă mulţumesc pentru acest prilej de a purta un dialog care mă bucură şi parcă a trecut prea repede timpul de când ne-am văzut la acea sfinţire de biserică, acolo unde Dumnezeu este cu noi şi unde am avut prilejul să vorbim cu mulţi creştini care ne-au primit cu multă omenie, pentru că prin profesia de dascăli, noi suntem aproape de oameni, în aşa fel încât să ne apropiem de problemele oamenilor!
– Rep. Aţi rămas aceeaşi doamnă cu demnitate şi cu o anume frumuseţe interioară care se îmbină cu exigenţa şi cu autoexigenţa!
– E.Ş. Timpul ne schimbă fizionomia, dar, e bine să ne păstrăm caracterul de oameni!
– Rep. În această perioadă, când bântuie frica de pandemie şi oamenii sunt copleşiţi de grijile vieţii cotidiene, mai e timp şi pentru a vedea, chiar şi frumusețile toamnei?
– E.Ş. Frunzele încep să se scuture şi poate că Dumnezeu le trimite oamenilor daruri după faptele lor, iar, pentru că mai sunt şi zile însorite, să ne bucurăm când mai auzim şi veşti frumoase, în pofida unei conjuncturi nefavorabile cauzată de o stafie pandemică, atât în ţară, cât şi pe plan mondial!
– Rep. E bine, totuşi, că avem curajul şi găsim răgazul ca să ne mai gândim şi la veştile frumoase…
– E. Ș. Care pentru mine vin din sfera vieţii particulare, a vieţii de familie, pentru că în primul rând sunt sănătoasă, iar acest lucru este cel mai important, că dacă e sănătate, cum se spune, le putem duce pe toate!
– Rep. Mai ales în aceste vremuri, poate că sănătatea este bogăţia cea mare!
– Rep. Pentru că oricâtă bogăţire materială ai avea, dacă nu ai bogăţie sufletească, nu ai nimic, iar, în astfel de condiţii apare nemulţumirea privind activitatea proprie sau chiar activitatea celor din jurul nostru!
– Rep. Consideraţi că aveţi îndeajuns această bogăţie sufletească?
– E.Ş. Cred că m-am născut cu acest dar, iar, tatăl meu îmi spunea că m-am născut cu darul de a fi lider, pentru că îmi spunea «ofiţir», mai ales că tatăl meu făcea armată cu noi, pentru că am fost patru surori, toate am învăţat carte şi am făcut facultate! Părinţii noştri erau mândri ardeleni cu cele patru fete deştepte, iar, acest lucru, nu vreau să fie ca o laudă! Am fost nişte fete ascultătoare la sfaturile părinţilor, iar, în locurile frumoase în care m-am născut, ni se spunea că suntem «fetele har, de pe deal», deoarece casa noastră e pe un deal, într-o livadă de 3.500 de metri pătraţi, cu multe flori şi cu multă iarbă!
– Rep. Deci, aveţi în sufletul bogat şi imaginea casei părinteşti!
– E.Ş. Nu mi-am părăsit niciodată casa părintească, pentru că acum suntem doar cele trei surori, cea mare nu mai este printre noi, a murit chiar în ziua mea de naştere! Deci, «casa părintească nu se vinde», aşa cum spune cântecul, iar, casa părintească, niciodată n-o s-o împărţim!
– Rep. Vă propun să depăşim acest aspect al amintirilor şi al trăirilor pline de emoţie şi de patetism, ca să punem în evidenţă personalitatea omului politic Elvira Şarapatin, iar, pentru început, v-aş întreba, ce v-a determinat să intraţi în vâltoarea vieţii politice?
– E.Ş. Înainte de 1989, eu n-am fost membru de partid şi nu m-am bătut cu pumnul în piept că nu sunt comunist, iar, după 1990, am intrat în politică, din pasiune! Am căutat să fiu ancorată în problemele societăţii, pentru că mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu oamenii, iar, la un moment dat, m-am decis ca să aleg partidul care acum se numeşte Partidul Social- Democrat!

,,Familia mea politică rămâne aceasta în care mă aflu acum, a PSD-ului”!

– Rep. Se poate spune că aţi manifestat o pasiune cu…destinaţie!
– E.Ş. Cu destinaţie şi cu multă dăruire, pentru că eu n-am făcut ceva numai din interes personal, ci, întotdeauna, m-a interesat persoana de lângă mine, problemele de viaţă ale oamenilor!
– Rep. Nu ştiu cât de sincer, dar, sună frumos şi cade bine! E doar un simplu gest de altruism care izvorăşte din vocaţia dascălului care se regăseşte în acei tineri pe care îi educă şi îi formează?
– E.Ş. Aşa este, pentru că mi-am iubit meseria, dar, pot să vă spun că orice profesie aş fi avut, o făceam cu aceeaşi dăruire! Mi-a plăcut să muncesc în domeniul pe care mi l-am ales, pentru că am fost învăţată de mică să muncesc şi să duc greul! Am fost apropiată de elevii mei întotdeauna, cu o severitate ponderată, dar, benefică, pentru că mi-am dorit să dăruiesc societăţii oameni de calitate prin elevii mei, iar, generaţiile care au trecut prin mâna mea, cred că au reuşit în viaţă!
– Rep. Totuşi, aţi avut nevoie de un deceniu şi jumătate ca să accedeţi într-o funcţie vizibilă şi să ajungeţi la un statut social respectabil, acela de parlamentar!
– E.Ş. Da, pentru că din 1996, am fost consilier judeţean, şi am avut vreo patru mandate de consilier judeţean! Am fost şi sunt preşedinta organizaţiei de femei a PSD-ului, pentru că mi-a plăcut să lucrez cu femeile, să le schimb mentalitatea, pentru că mentalitatea femeii, mai ales în Gorj, era aceea de a sta mai mult acasă, «la cratiţă», cum se spune! Mi-a plăcut să lucrez mai mult cu femeile din mediul rural, pentru că mentalitatea lor trebuie neapărat schimbată, îmbunătăţită, ca să iasă din acest mediu închistat, să socializeze, să lege prietenii, legături de comunicare, pentru a merge mai departe de bucătărie şi de curtea casei! Mereu mi se spunea, ştiţi, nu pot să stau mai mult, pentru că soţul mă întreabă, unde am fost, de unde vin, că eu trebuie ca să-i pun masa! Eu le-am spus că niciodată, bărbatul n-o să moară de foame, de aceea, obişnuiţi-vă să fiţi independente, să nu daţi mereu raportul pentru tot ceea ce faceţi întotdeauna, pentru că, dacă vorbim despre egalitate de şanse, despre egalitatea de idei, despre egalitatea de gen, atunci, trebuie ca noi femeile să ne respectăm statutul, ca să ne obişnuim să cerem şi să ne impunem!
– Rep. Respectul şi iubirea, de bună seamă!
– E.Ş. Pentru că respectul trebuie să fie reciproc, iar bărbatul nu poate să trăiască fără femeie, aşa cum femeia nu poate să trăiască fără bărbat! Aşa că trebuie să mergem pe acelaşi drum, nu să mergem unul în faţă, iar celălalt în spate! Trebuie ca să mergem unul lângă celălalt, în acest fel, să-i obişnuim pe bărbaţi ca să ne respecte, să fim şi noi mândre de ceea ce realizăm ca femei şi ca mame în familiile noastre!
– Rep. Pledaţi pentru statutul familiei creştine, cum se spune!
– E.Ş. Militez pentru aşa ceva, iar, atunci când am avut referendumul pentru familie, am fost de acord şi sunt întrutotul cu familia creştină, aşa cum sunt şi în continuare, iar, dacă e vorba despre discriminare, nu voi fi niciodată de acord cu homosexualitatea, cu manifestările acestea deplasate ale celor care se intitulează «lesbiene» sau «gay», ca şi cu multe asemenea manifestări care contrastează cu legile firii omeneşti!
– Rep. Doamna deputat, cum apreciaţi acest mandat în care aţi reprezentat un segment din populaţia Gorjului în Parlamentul României?
– E.Ş. Ca să leg puţin această întrebare, de ceea ce aţi subliniat anterior, că am ajuns târziu în parlament, iată cum vă răspund acum! Da, am ajuns târziu, pentru că, probabil, misoginismul este destul de mare şi de evident în multe situaţii, aşa că era normal ca să fiu parlamentar chiar în urmă cu mai mulţi ani! Cam, din anul 2002, am avut oferte şi de la alte partide, pentru că îmi spuneau că îşi doresc un om ca mine în fruntea listei de propuneri, făcându-mi-se promisiuni care de care mai acroşante!
– Rep. Dar, nu aţi părăsit şi nu veţi părăsi PSD-ul, orice s-ar întâmpla!
– E.Ş. Eu am fost şi sunt omul care nu urmăreşte neapărat rezolvarea problemelor personale, ci, rezolvarea problemelor comunitare, pentru că aşa cum intri şi într-o căsnicie, trebuie s-o duci până la capăt, iar, familia mea politică rămâne aceasta în care mă aflu acum, a PSD-ului, indiferent de consecinţe! (VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.