Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Bucuria de a fi în dialog cu doi BUNI PRIETENI – la zi aniversară!

1083

-Rep. Domnule prof. univ. dr. Dumitru OTOVESCU, la împlinirea celor 70 de ani, o vârstă respectabilă şi cu multe realizări prestigioase, care vă onorează, vă adresez numai urări de bine şi vă doresc multă sănătate şi multe împliniri profesionale! 
-D.O. Mulţumesc foarte mult pentru urările adresate şi pot să vă spun că nu îmi doresc decât sănătate şi multe asemenea sărbători împlinitoare, pentru că la mine la Terpeziţa, în Dolj, ziua de naştere înseamnă o sărbătoare în care sărbătoritul se gândeşte mai mult la cele pe care ziua de mâine le hărăzeşte omului binecuvântat de Dumnezeu!
-Rep. Îmi cer iertare că n-am reuşit să vă onorez cu un interviu, chiar în ziua de 11 iunie, pentru că timpul, ştiţi cum se duce, ca o curgere ineluctabilă a clipelor care sunt şi nu mai sunt pentru noi!
– D.O. Te iert, pentru că eşti prietenul meu şi atunci când mă gândesc la prieteni, îi preţuiesc atât cât se gândesc şi ei la mine, ca să fie reciprocitate!
-Rep. Domnule Decan, în CV- ul dvs sunt menţionate atâtea premii academice, diplome de onoare şi diplome de excelenţă, că nu ştiu pe care să le evidenţiez în dialogul nostru!
– D.O. Toate sunt recunoaşteri ale unei activităţi susţinute în decursul vremii şi nu fac altceva decât să îmi prilejuiască motive de bucurie şi de împliniri în plan ştiinţific şi profesional, ceea ce mă obligă să fiu în continuare activ în munca mea!
-Rep. Pentru mine, ca fost coleg de facultate, mai relevant mi se pare Premiul «Dimitrie Gusti», pentru lucrarea «Sociologie generală», oferit de Academia Română, la 15 decembrie 2011, pentru că în prefaţa cărţii spuneţi: ,,Actuala lucrare a fost concepută, în primul rând, pentru uzul studenţilor şi al celor interesaţi de contribuţiile sociologiei la explicarea ştiinţifică a vieţii social-umane. Raţiunile didactice şi pedagogice, aflate la baza redactării acestei cărţi, ne-au orientat demersul, în mod preponderent, spre analizele conceptuale şi expunerea sistematică a informaţiei de specialitate”, deci, un lucru deosebit şi plin de relevanţă!
– D.O. Da, aşa este, iar în acest sens, aş mai adăuga următoarele: ,,Faţă de alte cărţi publicate, în seria celor de sociologie generală, lucrarea noastră se axează pe problemele fundamentale ale gândirii sociologice din perioada contemporană, beneficiind, în acest sens, de fructificarea informaţiei de specialitate din ultimele apariţii editoriale”, iar pentru mine, aceasta constituie o lucrare de referinţă!
-Rep. În încheierea dialogului nostru jubiliar, un sincer ,,LA MULŢI ANI”!

-Rep. Domnule prof. univ. dr. Adrian GORUN, cu prilejul împlinirii celor 68 de ani de viaţă, cu multe şi deosebite realizări prestigioase, care vă onorează şi vă consolidează linia personalităţii, vă adresez numai urări de bine şi vă doresc multă sănătate şi multe împliniri profesionale, chiar dacă ziua dvs. de naştere aţi sărbătorit-o în 13 iunie, iar în actele oficiale apăreţi că sunteţi născut în 18 iunie 1952!
– A. G. Mulțumesc pentru urări și, cunoscându-vă de atâția ani, cred în sinceritatea lor!
-Rep. Vă rog să le spuneţi tuturor celor care vă cunosc şi vă apreciază, fiecare în felul său, ce credeţi că este viaţa aceasta pe care o trăim cu atâtea fapte şi întâmplări care ne asaltează şi ne copleşesc în agenda cotidiană?
– A. G. Depinde cine întreabă și în ce măsură, cel ce întreabă, vede în viață o înșiruire de evenimente, ordonate într-un interval temporal, sau un dar al lui Dumnezeu, de a cărei miluire trebuie să ne bucurăm clipă de clipă!
-Rep. Am aflat de la domnul dr. Cornel Munteanu, că aţi primit în urmă cu puţină vreme o distincţie deosebită, iar, dacă nu sunt indiscret, v-aş solicita să oferiţi o informaţie în acest sens!
– A. G. Până în 26 mai eram membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință, Academie înființată de reputatul politician și om de știință Constantin Angelescu. Prin votul secret al membrilor titulari, de onoare și corespondenți (98% „pentru”) am fost promovat, devenind membru de onoare al acestei prestigioase instituții. Este un titlu, nu o distincție și, recunosc, cel mai înalt pe care-l dețin! Satisfacția este mare, îndeosebi pentru că votul a fost exprimat de personalități de prim rang ale științei românești actuale. În plus, mi s-a adus o bucurie pe care o împărtășesc cu mai tinerii mei colegi: cartea «Pedagogie și doctrine pedagogice» a primit înaltul premiu «Constantin Noica» la secțiunea Filosofie din cadrul A.O.Ș.R.
-Rep. Sincere felicitări! Ce carte mai aveţi pe masa de lucru şi ce probleme abordaţi, date fiind preocupările dumneavoastră în cercetarea şi explicarea unor aspecte ale vieţii sociale?
– A. G. Lucrez pe mai multe planuri, dar prioritar, mă concentrez pe tratatul de socio-psihologie a poporului român. Am scris deja 900 de pagini, dar proiectul presupune încă vreo 800!
-Rep. În încheierea dialogului nostru jubiliar, cu promisiunea că vom continua, încă o dată, un sincer ,,LA MULŢI ANI”!
Profesor Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here