Educaţia…în Lecţia de faţă! – Interviu cu domnul profesor Marcel BÂZU, viceprimar al Comunei Dăneşti, Gorj! – ,,În intenţia de a face mai mult pentru localitate s-a exprimat dorinţa de a rămâne în structura primăriei”!

1257

-Rep. Bine v-am întâlnit, sau, mai bine spus, bine v-am regăsit, domnule profesor Marcel Bâzu, în cea de-a doua lună a noului an 2021, pentru că doream ceva mai demult să purtăm o discuţie despre activitatea dumneavoastră în noul mandat de viceprimar al Comunei Dăneşti!
-M.B. Vă mulţumesc, domnule profesor, pentru acest prilej de a sta de vorbă cu un om ca dumneavoastră, şi sper ca, într-adevăr, în pofida dificultăţilor şi a situaţiilor de criză în care abia ne regăsim, a stării grele prin care trece economia ţării, să abordăm unele probleme serioase, deoarece, aş dori ca dezvoltarea comunei noastre să nu aibă prea mult de suferit!
-Rep. Ce v-a determinat să candidaţi pentru ocuparea unui nou mandat de primar, chiar dacă, până la urmă a fost să fie şi un mandat de viceprimar?
-M.B. Pentru că în intenţia de a face mai mult pentru localitate s-a exprimat şi dorinţa mea de a mai rămâne în structura primăriei, mai ales că acum, împreună cu un colectiv mai tânăr în consiliul local, vom căuta să ducem la bun sfârşit unele proiecte mai vechi, dar, şi alte proiecte noi, dintre care, cel mai aşteptat, pot spune că este reţeaua de distribuţie gaze, pentru că în mandatele trecute, am întâmpinat unele dificultăţi care nu ne-au ajutat pentru a realiza acest obiectiv în toate satele comunei noastre.
-Rep. Spuneţi-mi, vă rog, câteva lucruri legate de aceste proiecte!
-M.B. Vreau să vă amintesc faptul că după anul 2000, deci, cam cu douăzeci de ani în urmă, eram în prag de licitaţie cu acest proiect pentru înfiinţarea reţelei de distribuţiei gaze şi aveam toată documentaţia pusă la punct, dar, din păcate, a venit o dispoziţie de la Guvernul României, că nu se mai finanţează proiecte la sate pentru ţările din Uniunea Europeană, pentru acest tip de investiţii legate de distribuţie gaze! Totuşi, anul trecut, ne-am bucurat puţin, când a venit rezultatul că proiectul a fost aprobat pe fostul FDI, adică, un fel de prognoză socială care prin schimbarea guvernelor a fost desfiinţată, la fel şi fondul acesta, ceea ce a făcut posibil ca să luăm totul de la capăt pentru a treia oară!
-Rep. Înseamnă că aţi aşteptat ani buni, pentru a realiza un proiect care este în folosul cetăţenilor comunei!
-M.B. Da, am aşteptat aproape 15-20 de ani, dar, sperăm ca în acest mandat al unui primar mai tânăr, care doreşte să implementeze acest proiect, să reuşim finalizarea, cu toate aceste schimbări de orientare din partea guvernelor care ne conduc, pentru că s-a întâmplat ca în această perioadă de tergiversare, să pierdem nu numai timp destul de preţios, dar şi bani care…
-Rep. Totuşi, de ce sunt trecute la capitolul…«nepăsare», proiecte atât de importante în viaţa oamenilor, a satelor noastre, în special?
-M.B. Pentru că documentaţia şi avizele luate pe un anumit tip de proiect, nu mai sunt valabile, atunci când legislaţia suferă modificări simţitoare!
-Rep. În felul acesta, se poate vorbi şi despre anumite sincope în deciziile factorilor politici, începând chiar de la nivel judeţean, până la nivel central?
-M.B. Da, se poate spune că, da, pentru că nu a existat o continuitate în sprijinirea investiţiilor şi în finalizarea lor în mediul rural!
-Rep. Ca profesor de limba şi literatura română, cred că aveţi o anumită pedagogie a atragerii şi a convingerii tinerilor în activitatea primăriei din Dăneşti, astfel, încât să-i educaţi în spiritul bunei gospodăriri a resurselor comunei!
-M.B. Este adevărat ceea ce spuneţi, pentru că activitatea mea s-a cam împărţit în două segmente principale: mă refer la cei 25 de ani desfăşuraţi în administraţia locală şi cam tot atâţia ani în învăţământ, mai exact, cam 23 de ani, ceea ce mă face să mă gândesc la capacitatea omului de a se contopi, nu doar cu funcţia, dar, şi cu munca sa!

,,Dificultăţile întâmpinate, nu sunt doar ca o scuză pentru a încerca să omitem şi răspunderea pe care o avem”!

-Rep. Este ca o mărturisire de credinţă în tot ceea ce spuneţi!
-M.B. Este şi ca o privire retrospectivă, dar, trebuie să vă spun că am o anumită nedumerire, pentru că mulţi dintre cei care s-au perindat în «aparatul» primăriei şi au fost alături de mine, ca şi echipa actuală, de altfel, ca să fiu sincer, au pus umărul şi s-au implicat în activitate, dar, cred că mai avem de lucrat, pentru că am dori ca să schimbăm, cât se poate mai mult, şi în mai bine, economia şi fizionomia comunei noastre, dar, lipsa resurselor financiare şi chiar a preocupărilor importante în domeniul administraţiei a făcut ca să nu ne prea lăudăm cu împliniri deosebite!
-Rep. Consider că s-au schimbat multe lucruri în viaţa satelor noastre, dar, aspectul cel mai dramatic este migraţia şi depopularea mediului rural!
-M.B. Dacă aş privi cu multă vreme în urmă, din anul 1985, când am venit ca secretar de primărie la Dăneşti, până în momentul de faţă, nu aş putea spune că această comună nu s-a schimbat mult, pentru că avem o reţea de drumuri asfaltate, o reţea de alimentare cu apă, o anumită «ţinută» a construcţiilor care s-au ridicat în ultima vreme, pentru că şi structura populaţiei s-a schimbat, dar, aşteptăm ca proiectele să fie urmărite în viitor mai bine, mai ales acelea care sunt de multă vreme în aşteptare la Comisia Naţională de Investiţii sau C.N.I., cum îi spunem noi!
-Rep. Ce proiecte imediate, aveţi în vedere, la nivelul Comunei Dăneşti?
-M.B. Construirea unei grădiniţe, construirea unui cămin cultural cu sală de festivităţi multifuncţională, o sală de sport pentru şcoală, deci, proiecte care sunt «în linie dreaptă», cum s-ar spune, pentru că unele au fost licitate, iar altele urmează a fi licitate!
-Rep. Totuşi, aveţi suficiente motive de a fi optimist în privinţa finalizării acestor proiecte care puteau fi realizate mai demult?
-M.B. Dorim ca toate aceste obiective să-şi găsească finalizarea, pentru a fi mai vizibile, pentru că sunt şi acuze din partea cetăţenilor, că nu s-au orientat investiţiile pe fonduri europene, fără ca oamenii să înţeleagă, cât de dificilă este accesarea proiectelor pe fonduri europene!
-Rep. Cu alte cuvinte, mai sunt multe de făcut, mai ales că întâmpinaţi şi unele dificultăţi legislative, altele fiind cauzate de o birocraţie excesivă!
-M.B. Bineînţeles, mai avem destul de multe de făcut, pentru că dificultăţile întâmpinate, nu sunt doar ca o scuză pentru a încerca să omitem şi răspunderea pe care o avem, dar, consider că trebuie să facem şi mai mult, ca să ne orientăm spre obiective menite să conducă spre o mai bună dezvoltare economică a localităţii noastre!
-Rep. Domnule viceprimar şi profesor Marcel Bâzu, aşa cum aminteaţi anterior, să înţeleg că faceţi parte din colectivul primăriei, încă din anul 1985, pentru că mi se pare ceva demn de subliniat, care demonstrează, totodată, ataşamentul dumneavoastră faţă de localitatea în care v-aţi născut!
-M.B. Să vă mai precizez că am venit în primărie în anul 1985, pentru a mă apropia de casă, chiar la insistenţa părinţilor, deoarece funcţionam pe o catedră de limba română, într-o comună de lângă Filiaşi, unde fusesem repartizat ca profesor, iar, în urma unui concurs organizat la Consiliul judeţean, am fost angajat şi am activat ca secretar al fostului Consiliu popular al comunei Dăneşti, până, în anul 1990, pentru ca după aceea, să încerc să mă gândesc şi la ocuparea funcţiei de primar! (VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here